Rīta Panorāma

Intervija ar Mareku Matisonu

Rīta Panorāma

Pļauka sabiedrības uzmundrināšanai – top izrāde "Karš vēl nav sācies"

Intervija ar Ivo Cepleviču un Jāni Kalēju

Pirmizrādi piedzīvos simtgades komēdija «Homo novus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kinoteātrī "Splendid Palace" trešdien, 26.septembrī, notiks romantiskās komēdijas "Homo novus" pirmizrāde. Savukārt kinoteātros tā būs skatāma no piektdienas, 28.septembra.

"Homo novus" kļūs par ceturto no sešām spēlfilmām programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei". "Homo novus" ir romantiska intrigu un pārpratumu komēdija, kuras pamatā ir Anšlava Eglīša romāns ar tādu pašu nosaukumu. Sevišķu šarmu spēlfilmai piešķir 30.gadu tērpu atdarinājumi, retro automobiļi un īpaši izraudzītas Rīgas ieliņas, eksterjers un interjers.

Filmas producenti Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" stāstīja, ka filma sākas ar to, ka Rīgā ienāk divi vilcieni – vienā no laukiem galvaspilsētā ierodas provinces mākslinieks Juris Upenājs, bet ar otru vilcienu Rīgā no Parīzes ierodas mākslinieks Eižens Žibeika. Abi mākslinieki pēc neilga laika satiekas Rīgas 30.gadu bohēmā, mākslinieku vidē, kur sāk veidoties attiecības un intrigas.

Filmas scenāriste un režisore ir Anna Viduleja, kura Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atklāja, ka darba žanriskā vīzija iekodēta Eglīša tekstā un intonācija ir viegla un ironiska, kas vieš smaidu sejā. Savukārt zemstrāvas ir nopietnas un būtiskas. Viņai ir arī īpašs stāsts par pirmo sastapšanos ar Anšlava Eglīša darbu "Homo Novus" 16 gadu vecumā.

"Anšlava precīzās detaļas un vērienīgais situāciju apraksts, protams, tik krāšņi iztēlē uzbūra to laiku. Tas bija neaizmirstams notikums," atzina Viduleja.

"Man arī ļoti gribējās, lai šī filma iznāk, man likās, ka ir dažas lietas, ar ko varu palīdzēt darba procesā," norādīja filmas konsultante, mākslas zinātniece Ingrīda Burāne. Viņa stāsta, ka bijusi viena no pirmajām, kas jau pirms desmit gadiem atbalstījusi Vidulejas ieceri veidot filmu "Homo Novus".

"Homo Novus” galvenajā lomā debitē jaunais aktieris Igors Šelegovskis. Lomās ir Kristīne Krūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Ģirts Krūmiņš, Ģirts Ēcis un citi.

Komēdijā filmējušās arī citas sabiedrībā pazīstamas personas, piemēram, Kaspars Kambala, Intars Busulis un Andrejs Žagars. Filmas veidotāju vidū ir arī operators Jānis Eglītis, galvenais mākslinieks Kirils Šuvalovs (Krievija), scenārija līdzautore Maurīna Tomasa (Apvienotā Karaliste), producenti Ivo Ceplevičs, Jānis Kalējs un Sergejs Berdičevskis.

Spēlfilmu "Homo novus" finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds un citi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti