Rīta Panorāma

Intervija ar Tomu Pastoru par ārpolitikas aktualitātēm

Rīta Panorāma

Kā pareizi tīrīt sniegu? Fizioterapeitu padomi

Elitas Kļaviņas pirmā dokumentālā filma "Zorjana Horobraja"

Pirmizrādi piedzīvos Elitas Kļaviņas debija dokumentālajā kino – filma «Zorjana Horobraja»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmā  nopietnā dokumentālā filma “Zorjana Horobraja”  aktrisei Elitai Kļaviņai iesākās kā studiju laika vērojums Latvijas Kultūras akadēmijā kino režijas studiju laikā, un intīmais stāsts par jaunu pāri  laukos  izvērtās par  skaudru Latvijas sociālekonomiskās realitātes portretējumu.

Dokumentālā filma "Zorjana Horobraja" tapusi divus gadus,  un   pirmizrādi tā piedzīvos  4. februārī kinoteātrī “Splendid Palace”.

Vēlme veidot dokumentālu filmu aktrisei Elitai Kļaviņai esot bijusi kā bērnības spēle – karsts, auksts. Proti, izvēle starp spēlfilmu un dokumentālo, bet emocionāli vairāk ievilcis tieši dokumentālais kino un iespējai arī pašai strādāt kā operatorei.

“Es iztēlojos, ka es aizbraukšu tur, un tad viņi mani sēdinās pie galda, un tad mēs runāsim, un vajadzēs ilgi pierunāt, lai viņi piekrīt,” stāsta Elita Kļaviņa.

Taču viss sanācis citādi – jau ieraugot savas filmas varoņus, režisore varējusi vilkt ārā kameru un sākt filmēt.

Filmas varone – jauniņā Zorjana, atvasinot dzimtas vārdu un uzvārdu no senkrievu valodas – Ausma Drosmīgā – nonāk grūtas izvēles priekšā starp savas mātes ieaudzināto pārliecību par laukiem kā vienīgo ģimenes harmonisko dzimtas ligzdu un pilsētu ar tās peļņas un komforta iespējām.

Režisore norāda, ka arī filmā jūtama cilvēku attieksme pret lauku mājām un vides atšķirība – lai arī var šķist, ka laukos vide ir nekārtīgāka, tā ir ļoti harmoniska, un arī bērni ir ļoti harmoniski.

“Bērniem tā ir liela brīvība,” uzskata Kļaviņa.

Nenogludinātie kadri filmā rada lielu patiesības devu, un filmas treileris sociālajos tīklos jau raisījis diskusijas un izsaucienus “Kā tā var dzīvot!”. Bet filmas varoņi ir šodienas Latvija.

“Dokumentāls emocionāls stāsts atstāj vairāk pēdu un liek vairāk domāt un runāt nekā tīra publicistika, man šķiet. Droši vien tas ir arī mans aktrises veids, kā es taisu filmu – mēģināju montāžā filmu būvēt pēc spēlfilmas naratīva,” atklāj Kļaviņa.  

Dokumentālā filma "Zorjana Horobraja" pirmizrādi piedzīvos 4. februārī. Otrs seanss ir 8. februārī kinoteātrī “Splendid Palace”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti