Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Reiru

Rīta Panorāma

Izstāde "Spēles Dieva dārzos" - zemes mākslas darbu radīšanas prieks

Intervija ar Daci Slavinsku

LTV pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma «Parasta okupācija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Baiga vasara, Baigais gads” – Otro pasaules karu Latvijas teritorijā ievadījušie notikumi nes dažādus apzīmējumus, taču tiem visiem ir vienojoša sāpīga stīga – valstij atņemtā neatkarība un tās iedzīvotājiem liegtā brīvība. Tas viss mūs veidojis citādākus arī šodien. Jautājums “kā būtu, ja būtu” plaši diskutējams vienmēr, bet gana daudz viļņošanos rada arī jautājums – kā tolaik viss patiešām bija? Pagājuši jau 80 gadi kopš 1940. gada jūnija notikumiem, un uz tiem vēlreiz palūkoties ļaus LTV dokumentālā filma “Parasta okupācija”.

"Kādā jūnija rītā latviešu tauta pamodās brīva. Teju pusi no gadsimta tika pausts, ka tam pie vainas esot revolucionārā situācija valstī, kur vadība vairs nevarēja, bet vienkāršie iedzīvotāji vairs negribēja dzīvot kā ierasti, un tāpēc Latvija pēkšņi pārtapa par spoži mirdzošu māsu dižajā padomju "vainagā". Vai tas patiesi bija evolūcijas un revolūcijas rezultāts vai tomēr parasta okupācija?" teikts filmas anotācijā.

Latvijas Televīzijas dokumentālā filma «Parasta okupācija» tapusi, pieminot 1940. gada liktenīgos vēsturiskos notikumus.

Filmas režisore un idejas autore Dace Slavinska LTV raidījumā “Rīta Panorāma” uzsvēra, ka darbs ar sevišķi jūtīgo tematu kā okupācija ir liels izaicinājums, jo atšķirīgās vēstures interpretācijas sabiedrībā nozīmē, ka neizbēgami atšķirsies viedokļi par filmu.

“Cilvēkus kaitināt, tas jau vienmēr ir feini,” atzīmēja režisore. “Runāt par lietām, kas nav vienaldzīgas.”

Dokumentālajā filmā iekļauti tikai vēstures materiāli – tajā nav interviju, un līdz ar to nav arī šodienas viedokļu un interpretāciju par vēsturi.

Kā skaidroja Slavinska – tas ir, pateicoties Covid-19 pandēmijai, kas interviju ierakstīšanu klātienē padarīja neiespējamu. Tāpēc izaicinājums bijis vēl lielāks. “Jo tev tas stāsts ir jāizstāsta pašai, nevis vēsturniekiem,” atzīmēja režisore.

Slavinska arī atklāja, ka darbs ar arhīvu materiāliem bijis ļoti apjomīgs, ko papildus sarežģīja fakts, ka Kārlis Ulmanis 1940. gadā izdeva likumu, kas aizliedza filmēt jebko, “kas saistīts ar armiju.”

“Tas ir tas izskaidrojums – vēsturnieki droši vien to sen zināja (..), kāpēc ir tik maz [vizuālo vēstures liecību]. Ir dažas tās fotogrāfijas, kurām nez kāpēc ir leņķis no augšas. Protams – tāpēc, ka puiši, kuri drīkstēja filmēt un fotografēt, viņi atradās uz jumtiem, turpat, kur šodien tie paši puiši stāv,” skaidroja Slavinska.

Dokumentālā filma “Parasta okupācija” LTV pirmizrādi piedzīvos 16. jūnijā pulksten 21.55 LTV1 un Replay.lv. Savukārt 17. jūnijā sabiedrisko mediju portālā LSM.lv būs lasāms filmas autoru vizuāli dokumentāls atskats uz vēsturiskajiem notikumiem "Astoņas dienas jūnijā. Kā noritēja okupācija 1940. gadā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti