Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju (ZZS) Māri Kučinski

Rīta Panorāma

"Dailes sviests" - Dailes teātris noslēdz sezonu

LTV šovakar d/f par režisoru un pedagogu Pēteri Krilovu – "Krilova metode"

Latvijas Televīzijā pirmizrādīs dokumentālo filmu par režisoru un pedagogu Pēteri Krilovu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Televīzijā ceturtdien, 9. jūnijā, gaidāma pirmizrāde dokumentālajai filmai "Krilova metode" par izcilo režisoru un pedagogu Pēteri Krilovu. Režisore, scenārija autore Linda Veinberga un scenārija autors, producents Artis Dobrovoļskis kopā ar skatuves māksliniekiem – Pētera Krilova audzēkņiem – centīsies izzināt, kāda ir režisora īpašā aktiermeistarības metode, kas ļāvusi uzplaukt daudzu Latvijas aktieru un režisoru talantiem.

Režisore Linda Veinberga stāsta: "Pēteris Krilovs nupat piedzīvojis savas dokumentālās filmas "Hekabes jautājums" pirmizrādi, turpina strādāt pie nākamās filmas – "Sarkanais šķūnis". Viņa darba plānā nākamajā sezonā ir vismaz viens iestudējums teātrī, tomēr šoreiz mūsu filma būs par skolotāju Pēteri Krilovu – aktiermeistarības un režijas pedagogu, kurš izaudzinājis izcilus aktierus un režisorus. Viņa audzēkņi šobrīd ir vadošie Latvijas teātros, lieliski parāda sevi arī kino: Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Indra Roga, Mārtiņš Meiers, Elīna Vāne, Kaspars Zvīgulis, Ģirts Liuzniks, Jānis Vimba, Marija Linarte un daudzi citi."

Daudzkārt "Spēlmaņu nakts" ceremonijās godalgotie aktieri izteikuši pateicību savam skolotājam, vairākas Krilova studentu diplomdarbu izrādes kļuvušas par leģendāriem un neaizmirstamiem notikumiem Latvijas teātra vēsturē.

Filmā "Krilova metode" autori kopā ar skatuves māksliniekiem centīsies izzināt Pētera Krilova īpašo aktiermeistarības metodi. Kur slēpjas viņa pedagoga talants? Kā viņš spēj atklāt savu audzēkņu dažkārt apslēpto potenciālu? "Filmas tapšanas laikā nepārprotami atklājās, ka Pētera audzēkņi viņu ļoti mīl, kaut arī mācību process nav bijis viegls, reizēm pat sāpīgs. Pēteri un viņa audzēkņus joprojām vieno ārkārtīgi ciešas emocionālas saites. Man šķiet, ka filmā mums brīžiem izdevās viņu attiecībās notvert vārdos neizstāstāmo," teic Linda Veinberga.

"Es gribētu, lai šī filma ir veltījums skolotājiem. Katrs labs skolotājs ir arī režisors un labā nozīmē sociālais inženieris. Un to nedrīkst novērtēt par zemu. Pēteris Krilovs tam ir izcils piemērs."

Filmā būs skatāmi iepriekš nepublicēti, Krilova Daugavpils aktieru kursa uzticēti video arhīva materiāli no studentu dzīves Daugavpilī pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Arī Latvijas Televīzijas video arhīva vērtības ļaus ieskatīties procesos, kas Latvijas teātros aizsākās vētrainajos deviņdesmitajos. Pētera Krilova vadībā Daugavpilī notika pirmais starptautiskais teātra festivāls "Homo Novus", bet Alvja Hermaņa rokās nonākušajā Jaunajā Rīgas teātrī darbu sāka Pētera Krilova studenti, tikko Latvijas Kultūras akadēmiju absolvējušie režisori Viesturs Kairišs, Gatis Šmits, Regnārs Vaivars un Dž. Dž. Džilindžers.

"Krilova metodi" veidojusi LTV Kultūras raidījumu redakcijas komanda – režisore un scenārija autore Linda Veinberga, scenārija autors un producents Artis Dobrovoļskis, vadošais operators Uvis Burjāns, montāža – Ģirts Ģērmanis.

Dokumentālās filmas "Krilova metode" pirmizrāde – 9. jūnijā plkst. 21.10 LTV1 un REplay.lv. Sabiedrisko mediju portālā LSM būs lasāms garraksts par filmu.

Uzreiz pēc filmas plkst. 23.00 – Pētera Krilova režisētā dokumentālā filma "Uz spēles Latvija" (2014).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti