LTV filmas

"Aktrise Ragārēs". LTV iestudējums. 1. sērija

LTV filmas

Sporta leģenda. Uļjana Semjonova

Māras pusē. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte. LTV dokumentāla filma

Latvijas dzimšanas diena LTV – svētku tiešraides un pirmizrāde dokumentālajai filmai par Māru Zālīti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas 101. dzimšanas dienu Latvijas Televīzija (LTV) aicina svinēt ar prieku. Svētku programmā tiešraides no oficiālajiem pasākumiem, LTV dokumentālās filmas “Māras pusē. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte” pirmizrāde un koncerts “Div’ dūjiņas”, paziņojumā medijiem informē LTV.

Valsts svētku rītu pulksten 8.55 uzsāks ekumēnisks dievkalpojums no Doma baznīcas. Pulksten 10.05 TV pirmizrādi piedzīvos Aivara Freimaņa mākslas filmas “Puika” atjaunotā versija. Savukārt pulksten 11.55 būs vērojama valsts svētkiem veltītā Saeimas svinīgā sēde.

Pulksten 13.25 sāksies tradicionālā Nacionālo bruņoto spēku parāde, ko tiešraidē varēs vērot no 11. novembra krastmalas.

Parādi komandēs Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers, un tā būs līdz šim vērienīgākā militārās tehnikas parāde – piedalīsies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, kā arī Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu tehnika. Lielākais uzsvars būs likts uz Latvijas bruņoto spēku jaunāko militāro tehniku. Latvijas Televīzijas skatītājiem Nacionālo bruņoto spēku parādi komentēs NBS Apvienotā štāba pārstāvis pulkvedis Kaspars Pudāns kopā ar žurnālistu Dāvi Valdnieku.

Pulksten 14.55 būs vērojama valsts augstāko apbalvojumu pasniegšanas ceremonija Rīgas pilī. Valsts prezidents Egils Levits augstākos valsts apbalvojumus pasniegs dažādu profesiju un nozaru pārstāvjiem par pilsonisku patriotismu, godprātīgu un nesavtīgu kalpošanu Latvijas valstij un tautai. Rīgas pils Svētku zāles svinīgo noskaņojumu papildinās un ordeņu kavalierus sveiks Valsts akadēmiskais koris “Latvija” mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā vadībā.

Savukārt pievakarē pulksten 17.25 LTV skatītāji tiešraidē varēs vērot svētku koncertu Nacionālajā teātrī. Koncertā skanēs Uģa Prauliņa “Dievaines”, Emīla Dārziņa “Melanholiskais valsis”, Artura Maskata opuss“Pusnakts Rīgā”  kā veltījums 20. gadsimtam, kora dziesmas ar Broņislavas Martuževas dzeju, Jāņa Lūsēna “Karoga dziesma” un citi darbi. Koncertu vadīs Lolita Cauka un Egils Melbārdis.

Pulksten 19.55 svinīgajā pasākumā pie Brīvības pieminekļa savu pirmo valsts svētku uzrunu tautai teiks Valsts prezidents Egils Levits.

Pulksten 20.55 skatītāji tiešraidē atgriezīsies 11. novembra krastmalā un vēros svētku uguņošanu. Tās muzikālā daļa šoreiz izskanēs kā veltījums Latvijas armijas simtgadei, Latvijas Zemessardzei un ikvienam, kurš valsts dzimšanas dienā izjūt paaudžu vienotību cauri laikiem.

Latvijas Televīzijas tiešraides 18. novembrī vadīs žurnālisti Anete Bērtule, Jānis Geste un Dāvis Valdnieks.

Pēc uguņošanas televīzijas pirmizrādi piedzīvos Latvijas Televīzijas dokumentālā filma “Māras pusē. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte”. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte daudziem ir simbols – Atmodas un atgūtas brīvības, inteliģences un ideālu.

Viņa ir daudz runājusi par citiem, vērtējusi un spriedusi par procesiem, viņa rakstījusi par to, kas viņu veidojis, tomēr par to, kāda ir Māra Zālīte ikdienā un kā ir tur – Māras pusē, runāts ir maz.

Režisore Zita Kaminska un scenārija autore Ilze Strenga dokumentējušas Māras dzīvi viena gada laikā, esot viņai blakus un ieskatoties viņas ikdienā.

Vakara noslēgumā pulksten 22.40 izskanēs koncertuzvedums “Div’ dūjiņas”, kas veltīts Latvijas armijas simtgadei. Armija tika izveidota, dažādu latviešu paaudzēm apvienojoties kopīgam mērķim – cīņai par brīvību. Svinot šo apvienošanās ideju, arī šajā koncertā piedalīsies gan Latvijā sen iemīļoti mūziķi, gan jaunieši no Zemessardzes orķestra un kora “Stars”, vienojoties kopīgā veltījumā. Izskanēs gan senas karavīru dziesmas jaunās apdarēs, gan arī jaunas, vēl nedzirdētas Ulda Marhileviča kompozīcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti