Kultūras ziņas

"Maharadža" atklāj ciklu "Āzijas mākslas stāsti"

Kultūras ziņas

Noskaidrots labākais jaunais fotogrāfs

Viens pret vienu. Fotogrāfijā un ISSP galerijā

ISSP galerijā četri fotomākslinieki kopā ar skatītājiem veido izstādi «1:1»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jānis Deinats, Ieva Balode, Linda Boļšakova un Toms Harjo – četri radoši atšķirīgi fotomākslinieki no dažādām paaudzēm, kuri, līdzdarbojoties skatītājiem, veidos izstādi “1:1”. Pēc ilgā dīkstāves klusuma ar citādāku izstāžu pieredzi durvis ver ISSP galerija Berga Bazārā, kur no 2. jūnija līdz 4. jūlijam būs skatāma, piedzīvojama un kopā ar māksliniekiem radāma performatīva izstāde.

Katru nedēļu galerijā uzturēsies viens no četriem māksliniekiem, un ciklu aizsāk un galerijā visu šo nedēļu darbosies fotogrāfs Jānis Deinats. Šajās dienās par viņa radošā procesa partneri var kļūt ikviens.

“Mana studija ir tur, kur esmu es un kur fotografēju,” – uz jautājumu par darba vietas pagaidu maiņu atbild fotogrāfs Jānis Deinats.

Nedēļu tā būs ISSP galerija Berga Bazārā, kur skatlogā lasāms – “1:1 satiec mākslinieku”.

Pazīstamo fotogrāfu visu šo nedēļu var ne tikai satikt, bet arī kļūt par viņa modeli.

“Fotogrāfija ir tas moments, kad čiks un nofotografē. Tas ir fotogrāfijas dzīves sākums. Tālāk viņa eksistēs – vai viņu redzēs/neredzēs, to lems laiks,” stāsta Jānis Deinats. “Šeit ir svarīgāka tā fotografēšanās, ne tik daudz tā bilde, kura pēc tam tiek iegūta.”

Redzot rosību galerijā, pēkšņi durvīs parādās kāda fotogrāfa paziņa, un jaunās izstādes tikko aizsāktajā vēsturē kopā ar meitiņu tiek iegrāmatota kā pirmā modele.

 ““1:1” ir performatīva izstāde, kur mēs uzaicinājām četrus ļoti atšķirīgus gan savas radošās darbības ziņā, gan arī dažādu paaudžu māksliniekus būt daļai no šī notikuma, nākot ar diviem nosacījumiem – viens nosacījums – viņiem ir jāpavada laiks galerijā, šeit fiziski atrodoties galerijas darba laikā, otrs nosacījums - viņiem ir jāpiedāvā kāda kopīga nodarbe ar skatītāju,” skaidro ISSP galerijas kuratore Evita Goze.

Jāņa Deinata fotosesiju rezultāts rotāšot galerijas baltās sienas.

“Bieži vien, lai būtu veiksmīga fotogrāfija, ir svarīgi kaut nedaudz sapazīties savā starpā, tas moments ir ārkārtīgi svarīgs,” uzsver Jānis Deinants. “Un tas ir pamats daudz labākām fotogrāfijām. Ja pilnīgi nepazīstams cilvēks ienāk uz minūti, nobildē, tas vairāk pakļaujas loterijai.”

Viņš turpina: “Es iedvesmojos no tā, ko es redzu, es esmu vizuāls cilvēks.

Bet konceptuāli atšķirībā no citām reizēm – fotografētie neiegūst bildes. Tās bildes, kas šajā nedēļā taps, viņas paliek manā personīgajā kolekcijā.”

 “Domājot, ar ko mēs gribētu atvērt galeriju pēc šiem diviem dīkstāves mēnešiem, mēs sapratām, ka mēs negribam sākt līdzīgām izstādēm, kā bija iepriekš, kur tiek sagatavota izstāde, skatītājs atnāk apskatīties darbus, bet mēs gribējām padarīt izstādes apmeklējumu par pieredzi. Kur viņiem ir iespēja kļūt par daļu no šīs izstādes tapšanas,” stāsta kuratore Evita Goze.

“Vēl piedalīsies Ieva Balode, kura pārsvarā strādā ar analogajiem medijiem, un mēs aicinām cilvēkus nākt ar savām video pozitīvu kolekcijām. Pēc tam būs Inga Boļšekova, kura aicinās ar performanci domāt par savstarpēju mijiedarbību, smeļoties iedvesmu no dabas procesiem, proti, apputeksnēšanās. Un izstādi noslēgs Toms Harjo – jauns mākslinieks, kurš nodarbojas gan ar fotogrāfiju, gan patlaban arī studē pie Alvja Hermaņa.”

Kas notiks performatīvās izstādes pēdējā nedēļā jūlija sākumā, galeristi pagaidām grib paturēt noslēpumā un teic, ka viss šis projekts esot liels eksperiments.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti