Kultūra

Dailes teātrī otrdien pirmizrāde "Kam no Vilka kundzes bail?"

Kultūra

Notiks Somu dizaina ikonas Tapio Virkalas izstāde Rīgā

Pabeigta Ilonas Brūveres filma "Ievainotais jātnieks" par Kārļa Zāles dzīvi

Ilona Brūvere: Ja mēs patiešām dzīvojam, mēs esam ievainojami un ievainoti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pabeigta otrā Latvijas simtgadei veltītā filma, un tā ir Ilonas Brūveres dokumentālā spēlfilma „Ievainotais jātnieks”. Tā ataino Brīvības pieminekļa celtniecību un pieminekļa autora Kārļa Zāles dzīvi un personību. Vienlaikus tas ir vispārināts stāsts par brīvības jēdzienu dažādos kontekstos. Filma veidota Ilonai Brūverei raksturīgajā rokrakstā, kinohroniku kadrus sintezējot ar inscenējumiem.

Filma Kārļa Zāles personībai un viņa devumam un ietekmei izseko no 1913.gada līdz mūsdienām.

Nosaukums „Ievainotais jātnieks” ir gan atsauce uz Zāles pirmo izveidoto skulpturālo ansambli Brāļu kapos, gan viņa personības dzīvīgumu, atklāj filmas autore Ilona Brūvere:

"Protams, ejot cauri dzīvei, ja mēs tiešām pa īstam dzīvojam, mēs esam ievainojami un ievainoti. Un tātad – tas ir par to, kāda ir dzīve."

Atklājot Kārļa Zāles personību, Ilonai Brūverei negribējies viņu pārspīlēti pacelt uz pjedestāla vai atkārtot to, kas rakstīts mācību grāmatās, bet atklāt pēc iespējas tieši tādu, kāds viņš bija.

Ilona Brūvere: „Mēs mēģinājām stāstīt par cilvēku Kārli Zāli, kurš ne vienmēr bija tik īpaši godīgs, kā jau mēs visi, ne vienmēr – tik īpaši labs, viņam patika iedzert, viņš pagrūda malā savu draugu Teodoru Zaļkalnu, kas viņam bija ļoti uzticīgs, viņš bija kukuļotājs, viņš veda uz Parīzi komisiju, kas izlēma šo pieminekļa jautājumu, pusdienās, viņš lidoja ar viņiem ar lidmašīnu. Kāpēc es to saku? Tāpēc ka man ārkārtīgi nepatīk, cik daudz mēs visapkārt melojam. Man gribētos, lai mēs Latvijā skatītos uz dzīvi, kāda tā ir un mēģinātu to darīt labāku. Tādēļ es šo filmu veidoju. Nevis tādēļ, lai dziedātu slavas dziesmas, tad tas man būtu garlaicīgi."

Ilonas Brūveres rokrakstam raksturīgi – arī šajā filmā kinohroniku kadri sintezēti ar mūsdienās inscenētām epizodēm, veidojot tēlainu vēstures un dzīves notikumu kaleidoskopu.

Mākslas zinātniece un filmas scenārija konsultante Ingrīda Burāne vērtē, ka autorei izdevies skatītāju uzrunāt vairākos līmeņos. Filmas autorei nebijis šaubu, ka Kārli Zāli ir jāatveido aktierim Imantam Stradam, galvenokārt spēcīgās vizuālās līdzības dēļ.

Aktieris stāsta, ka bijis ļoti interesanti gan apdziļināti atklāt sev šo spilgto personību, gan nebūt ne vienkāršo Brīvības pieminekļa tapšanu ceļu.

Līdzās Imantam Stradam Kārļa Zāles lomā filmā darbojas arī aktieri Dārta Daneviča, Dainis Gaidelis, Lauris Subatnieks un vēl citi.

Filmā skan Ērika Ešenvalda mūzika, par Brīvībai celto pieminekli izstāstot klavieru un vijoles mūzikas skaņās.

Ilonas Brūveres dokumentālās spēlfilmas „Ievainotais jātnieks” pirmizrāde Rīgā notiks 24.oktobrī kinoteātrī „Splendid Palace”, kur tās kinodzīve turpināsies arī pēc tam, līdzās Rīgai filmu izrādīs vēl 10 Latvijas pilsētās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti