Gaidām spēlfilmu: «Gūtenmorgens un Vienciems» video aizkadri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Gūtenmorgens un Vienciems” ir Latvijas Televīzijas (LTV) valsts simtgadei veltīts projekts, kas aizsākās 2015.gada vasarā, kad trīs rakstnieki projektā “Viens ciems. Visa Latvija” devās katrs uz savu apdzīvoto vietu, lai tiktos ar vietējiem iedzīvotājiem un iedvesmotos daiļdarbam. Skatītāji balsojumā ekranizēt izvēlējās Māra Bērziņa stāstu par Gūtenmorgenu. Filma pie skatītājiem LTV1 nonāks piektdien, 18.novembrī, plkst. 18.55 un pēc tam būs skatāms arī sabiedrisko mediju atskaņotājā Replay.lv. Te neliels video ieskats spēlfilmas tapšanas aizkulisēs.

Filmas galvenais varonis ir valsts ierēdnis Gūtenmorgens, kuru filmā tēlo Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs. Pēc scenārija viņš nokļūst “Vienciemā”, kas būtībā ir prototips Kurzemes Valgalciemam. 

Filmēšanas 1. diena Valgalciemā

Gūtenmorgens (Andris Keišs) pēc avārijas laipni uzņemts Martas (Indra Briķe) mājās. Filmējam Ernas kundzes mājās, kura pacietīgi noskatās, kā top māksla. Vakara epizodē patiesībā ir diena, logi aizlīmēti ciet, lai radītu nakts iespaidu. Šīs ainas dēļ Andrim bija jāapēd diezgan daudz ābolmaizes, nākamās divas dienas viņš izvēlējās strēbt tikai vieglu zupiņu. 

Gaida "tukšo" ielu 

Filmējām “tukšo” Valgalciema ielu. Pēc scenārija - visu nedēļu, ko Gūtenmorgens pavada Vienciemā, nepabrauc neviena mašīna. Ziemā varbūt situācija ir tuvu tam, bet vasarā atpūtnieki cauri miestam traucas nepārtraukti. Jūlijā nofilmēt tukšu ielu bija diezgan sarežģīti, budžeta dēļ nevarējām atļauties slēgt šoseju uz Kolku. Nācās gaidīt, zibenīgi būt gataviem filmēt un tik pat ātri pazust no ceļa.

Pankūku cepšana 

Kamēr mēs filmējam kadru, kā Gūtenmorgens avarē, saimniece Erna tērzē ar Indru Briķi. Erna tiek nodarbināta arī kā rekvizitore - cep pankūkas filmēšanas vajadzībām (Keišam atkal būs jāēd).

Spēki pasīkuši

Mūsu brīvprātīgie mākslas departamenta palīgi rojenieki Toms un Dārta no blakus ciema uz filmēšanas laukumu (Eda pļavu, Eds - Juris Bartkevičs) ved aktierus - āzi Asi un kazu Betu. Šī bija vistrakākā diena, pēc kārtas jau astotā, kad visiem spēki jau pasīkuši, visu dienu lija lietus, viss bija slapjš, mākslinieces Kristīnes rekvizītos bija ielīduši zalkši, naktī izbeidzās ģeneratora jauda un visas gaismas izdzisa. Šī bija tā robeža, kad vienam uz otru nesākt kliegt. Nākamajā rītā piecēlāmies un turpinājām filmēt.

Nekas nav labi

Nevarējām atrast filmēšanas vietu, kas apmierinātu - tad akmeņi par maziem, tad jūra par tālu, šeit it kā viss būtu, bet niedres traucē. Operators Andris Priedītis grib iemēģināt izkapti, bet mākslas departaments ātri situāciju atrisina ar mazākiem rīkiem. Lai dzīvo kadrs!

Bietes un Keišs slapjā kreklā

Māksliniece Kristīne tagad Valgalciemā var droši ieiet katrā mājā, jo tur visi viņu pazīst - pie vieniem var dabūt zivis, pie otriem zemenes, zina, kur atrast vecu laivu vai kultūras nama solus. Erna filmēšanas vajadzībām velk no zemes bietes - tūlīt jāfilmē Gūtenmorgena un Mārītes (Indra Burkovska) satikšanās, Mārītei kadrā jākapā bietes.

Kaut arī ir vasaras vidus, Andris Keišs ir nosalis, jo izmircis jūrā, nākamajā kadrā kreklam jābūt slapjam, tāpēc komanda mēģina darīt kaut nedaudz patīkamāku viņa pašsajūtu ar siltu tēju.

Filmēšanas pēdējā diena! 

 

Visi cieminieki ir ielūgti piedalīties pēdējās epizodes tapšanā Dzelžos, likās, ka ciems ir diezgan tukšs, bet te no stūru stūriem sanāk pilns ar valgalciemiešiem. Viesmīlība plūst pāri malām. Kamēr tiek filmēts Gūtenmorgena nāciens, Juris Bartkevičs un Indra Burkovska skaidro vietējiem, ko nozīmē filmēties kino - viens un tas pats jādara neskaitāmas reizes.

 

P.S Un vēl daži skaisti kadri

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti