Filmu producenti: Sešu miljonu eiro atbalsts būs labs grūdiens Latvijas kino pēc kovida krīzes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas filmu industrijai piešķirti 6 miljoni eiro jaunu pilnmetrāžas filmu un seriālu izveidei, lai nozarē strādājošie vieglāk varētu pārvarēt Covid-19 pandēmijas izraisītās negatīvās sekas. Lauvas tiesa no finansējuma apjoma jeb 5,1 miljona eiro ir Eiropas fonda (REACT–EU) finansējums, bet nepilns miljons ir no valsts budžeta. Par šo naudu būs iespējams uzņemt sešas līdz astoņas jaunas Latvijas pilnmetrāžas filmas un seriālus.

Filmu producenti: Sešu miljonu eiro atbalsts būs labs grūdiens nacionālam kino pēc kovida krīzes
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

6 miljoni eiro jaunu pilnmetrāžas filmu un seriālu izveidei ir pamatīgs atbalsts Latvijas filmu nozarei. Šis finansējums ļaus stiprināt nozari arī pēc pandēmijas, uzsvēra Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Vienlaikus Rietuma norādīja, ka šis ir ļoti specifisks finansējums un konkursa prasības striktas. Turklāt projekti ir jārealizē ļoti ātrā tempā – līdz 2023.gada izskaņai.

“Tas kino nozarei ir ļoti īss laika sprīdis, un šie ir nosacījumi, kas nāk līdzi Eiropas fondu finansējumam. Specifisks, sarežģīts konkurss, kurā, lai nāktu pēc finansiāla atbalsta, filmas ražošanai ir jābūt pamatīgām iestrādnēm. Tātad ir jābūt sagatavotam filmas projektam, ir jābūt, protams, scenārijam, un tam ir jābūt pārliecinošā līmenī, jo

gadījumā, ja projekts tiek atbalstīts, tad jāsāk ražot vai realizēt šis projekts dzīvē jau tūlīt, jo nav laika,” skaidroja Rietuma.

Tā kā vērienīgais finansējums Latvijas filmu industrijai tiek piešķirts no Eiropas fonda, tad konkursu uzrauga Centrālā finanšu un līguma aģentūra. Rietuma uzsvēra, ka šis ir konkurss, kurā varētu piedalīties spēcīgākie nozares spēlētāji.

“Ļoti jaunai studijai varbūt nebūs vienkārši izpildīt visus nepieciešamos kritērijus, kas nāk līdzi šim Eiropas finansējumam. Latvijā ir vairāki simti reģistrēti filmu producenti. Tādi aktīvāki, redzamākie ir maksimums 30,” pastāstīja Nacionālā kino centra vadītāja.

Sešu miljonu eiro vērto papildu finansējumu filmu industrijai pozitīvi vērtēja Latvijas Radio uzrunātie filmu producenti.

“White Picture” producente Alise Ģelze pauda, ka šis būtu labs grūdiens nacionālam kino pēc kovidkrīzes, lai spētu atgriezt skatītājus kino zālē: “Protams, ka tā kā pēc Latvijas simtgades programmas bija būtisks kritums. Mums visgrūtākajā laikā, kovidkrīzes laikā, kad kinoteātru apmeklējums ir bijis tuvu nullei.”

“Brīnišķīgi, ka kaut kas tāds ir panākts. Es domāju, ka konkurence būs sīva,

jo es domāju, ka Latvijas kino producentiem kapacitāte un muskuļi pēdējos gados ir uzauguši. Es gan ar pilnmetrāžas spēlfilmu plānoju pieteikties, gan arī sēriju filmu,” atklāja Ģelze.

“Jā, mēs noteikti pieteiksim. Šobrīd apsveram pat pieteikt divus darbus,” neslēpa arī “Ego Media” producents Guntis Trekteris. Idejas esot, bet jāraugās, cik raiti izdosies sagatavot projektu un piesaistīt pārējos partnerus.

“Katram autoram, katrai studijai noteikti ir vai nu atvilktnē vai uz galdā, vai kādā citā slepenā vietā vairākas idejas, projekti, kurus varētu tieši šajā laikā realizēt.

Pabeigšanas termiņš mūs īsti nebaida. Ja ir garantēts un pietiekami pienācīgs finansējums, tad noteikti filmas tajā laikā var uztaisīt,” apliecināja Trekteris.

Tāpat viņš pauda cerību, ka 2023.gada izskaņā, kad filmas būs gatavas, tad dzīve būs iegājusi normālās sliedēs un tās varēs izrādīt kinoteātros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti