Filmai «Ausma» mūziku ieraksta LNSO un Vestards Šimkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Režisores Lailas Pakalniņas topošajai spēlfilmai "Ausma" Vestarda Šimkus komponēto mūziku ierakstījis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) ar pašu komponistu pie diriģenta pults - tas ir īpašs notikums gan Šimkus biogrāfijā, gan Latvijas kinovēsturē, informē Nacionālā Kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa.

Šobrīd Lailas Pakalniņas topošajai filmai norisinās pēcapstrāde - par dažādām trokšņu un skaņu ieraksta epizodēm ik pa laikam tiek ziņots "Ausmas" "Facebook" profilā, bet 24.februārī skaņas ierakstīšana notika ar nebijušu vērienu - Vestarda Šimkus mūziku, kas speciāli komponēta filmai, ierakstam atskaņoja LNSO. Šis fakts ir unikāls vairāku iemeslu dēļ.

Pirmkārt, Lailas Pakalniņas filmām mūzika nekad līdz šim nav speciāli komponēta un visbiežāk viņas filmas iztiek vispār bez mūzikas. Otrkārt, Vestards Šimkus nekad līdz šim nebija komponējis mūziku spēlfilmai, ne arī stājies orķestra priekšā kā diriģents. Treškārt, šādu ieskaņošanas māksliniecisko vērienu Latvijas filmas piedzīvo ārkārtīgi reti - filmas "Ausma" skaņu režisors Anrijs Krenbergs, viens no pieredzējušākajiem Latvijas kinoprofesionāļiem, atceras, ka Rīgas kinostudijā pēdējā filma, kurai mūzika ierakstīta ar orķestri, bija Arvīda Krieva spēlfilma "Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili" (1987) ar Mārtiņa Brauna mūziku, savukārt Latvijas atjaunotās neatkarības laikos orķestris ierakstījis Artura Maskata mūziku Viestura Kairiša filmai "Pa ceļam aizejot" (2001).

Lailas Pakalniņas jaunās spēlfilmas "Ausma" pirmizrādi sola 2015. gada nogalē, tā apspēlē arhetipisku stāstu no 20. gadsimta 30. gadu padomju mitoloģijas, kurā pionieris Pavļiks Morozovs nodeva padomju varai savu tēvu. Pakalniņas filmā darbība notiek abstraktā sociālisma laiku kolhozā "Ausma", enerģisko pionieri sauc Jānis, un ir ļoti grūti noteikt, kurš šajā stāstā ir labais, kurš sliktais…

Filmas "Ausma" uzņemšana notika 2014. gada augustā un septembrī Latvijā (Talsos, Tukumā, Remtē, Dižstendē, Dobelē, Lestenes baznīcā un citur) un Polijā, lomās - Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Viktors Zborovskis, Antons Georgs Grauds, Liena Šmukste un citi, masu skatos iesaistīts liels skaits vietējo iedzīvotāju. Filmu finansiāli atbalsta NKC, Valsts kultūrkapitāla fonds un Polijas Filmu institūts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti