Piejūras klimats

"Oskars" atrod īpašniekus, bet Seleckim atkal jauna filma

Piejūras klimats

Ivara Selecka filma "Turpinājums" – šodienas Latvija bērnu acīm

Tuvojas eksperimentālā kino festivāls "Process". Studijā Ieva Balode un Lāsma Bērtule

Eksperimentālā kino festivāls «Process» - gandrīz kā pankroks mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 22. līdz 25. martam Rīgā jau otro reizi notiks starptautiskais eksperimentālā kino festivāls "Process", kas veltīts analogajam kino. Tā atklāšana 22. martā notiks zīmīgā vietā – koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga", kas esot līdzīgs analogajam kino. Kino skatīšanos festivālā varēs papildināt arī ar lekcijām un performanču apmeklēšanu.

Festivāla vietas izvēle ir konceptuāla – Grīziņkalna rajons ir līdzīgs analogajam kino: mazliet nepareizs, plašākas publikas neapzināts, Latvijas Radio raidījumā "Piejūras klimats" norāda festivāla “Process” direktore Ieva Balode un kuratore Lāsma Bērtule. Ar vietas izvēli viņas arī aicina festivāla apmeklētājus - centra iedzīvotājus - iziet ārpus ierastajiem maršrutiem.

"Procesa" idejas autores arī norāda, ka lielā kino industrija lielākoties pārgājusi uz digitālo kino veidošanas sistēmu, līdz ar to analogā kino veidošana no industriālas nodarbes pārvērtusies par mazu amatniecisku sfēru. 

"Filmas, ko piedāvāsim festivālā, ir tik brīnišķīgas, ka būtu neprāts tās neredzēt!" atzīmē Balode un norāda, ka, viņasprāt, viss festivāls ir vienkārši citādāks.

"Tas ir veltījums analogajam eksperimentālajiem kino, kaut kādā ziņā – kino pankroks, jo šādas filmas nereti veido neformāli domājoši cilvēki. Viņi pārstāv žanru, kas atrodas it kā pa vidu kino un mākslai, un līdz galam viņus nepieņem ne vienas, ne otras puses pārstāvji. Taču šī kino veidotāji atraduši savu nišu, kurā jūtas ērti – tās ir kino laboratorijas, mākslinieku vadītas organizācijas. Bieži vien šis kino ir sociāls fenomens – tā ir izteikti kolektīva lieta, par kuru maz zina plašākas aprindas, un tas arī šo festivālu atšķir no citiem," saka kinofestivāla direktore.

Festivāla laikā kinoteātrī "Kino Bize" būs iespējams redzēt arī vairākas īsfilmu programmas, no kurām trīs veidotas no festivālam iesūtītajiem mūsdienu autoru darbiem, kā arī Baltijas eksperimentālo filmu programmu (kuratore Ieva Balode), Dublinas kino kolektīva "Experimental Film Society" filmu izlasi (kurators Ruzbehs Rašidi, Irāna/Īrija) un divas filmu programmas-lekcijas, kurās latviešu filmdari Jānis Putniņš un Dāvis Sīmanis stāstīs par avangarda kino vēsturi.

Tāpat būs iespējams noskatīties brazīļu izcelsmes vācu kino dueta "Distruktur" veidoto pilnmetrāžas eksperimentālo filmu "Muito Romântico", kas tika pirmizrādīta 66. Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā.

Taujātas, vai Rīgā maz sastopams eksperimentālā un avangarda kino skatītājs, festivāla organizatores norāda, ka situācija Latvijā, protams, atšķiras no Rietumeiropas un Amerikas, kur eksperimentālā kino vēsture ir ļoti izteikta.

Padomju laikā eksperimentālais kino faktiski pastāvējis kā amatierkino. Arī skatīšanās tradīciju Latvijā īsti neesot, bet festivāls mēģina to veidot. 

Par vēl vienu šī gada festivāla lielo veiksmi esot vērts uzskatīt arī lektorus Jāni Putniņu un Dāvi Sīmani, kas uzstāsies festivālā. "Process" piedāvās paplašinātu kino performanču programmu "Process Expanded", kurā uzaicinātie mākslinieki savus darbus izpildīs, mijiedarbojoties ar kino projektoru, gaismu, telpu un skaņu, tā aicinot paplašināt izpratni par kino veidošanas, rādīšanas un skatīšanās situācijas robežām.

Kino festivāls “Process” radies kā likumsakarīgs 2016. gada rudenī dibinātās biedrības “Baltic Analog Lab” darbības lauka paplašinājums. “Process” ir ne tikai eksperimentālā kino seansi – tās ir paplašinātā kino perfomances, diskusijas, un, kas būtiski, lekcijas par avangarda kino vēsturi, kā arī aktuālajiem tā procesiem, tendencēm.

Ar visu festivāla programmu var iepazīties šeit. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti