Brīvdabas filmu seansos Doma dārzā - «Kino par kino»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atzīmējot 120 gadus kopš pirmās kinofilmas izrādīšanas Rīgā, par šīgada tēmu Doma dārza brīvdabas filmu programmai izvēlēts sauklis “Kino par kino”. Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, arī šogad filmu programma tiek veidota sadarbībā ar Nacionālo Kino centru (NKC). Skatītāji Doma dārzā tiek gaidīti 7., 15., 21. un 28. jūlijā pulksten 22.30, visos vakaros ieeja pasākumā ir bez maksas.

Kino seansu programmā iekļautas Latvijas spēlfilmas un dokumentālās filmas, kurās pats kino ir izpētes objekts, centrālais varonis un galvenais stāstītājs; kino uzņemšana un demonstrēšana ir būtisks komponents izvēlēto filmu sižetā, stilistikā, noskaņā un vēstījumā. Programmu sakārtojusi kinovēsturniece, NKC informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

Kinovakari Rīgas Doma dārzā norisināsies visu jūlija mēnesi reizi nedēļā. Katra filmu vakara ievadā paredzēts kāda speciālista stāstījums par konkrētajā vakarā demonstrēto kinodarbu.

7. jūlijā plkst. 22.30, iekļaujoties Jāņa Streiča kino gada priecīgajā virpulī, tiks demonstrēts ievērojamā latviešu filmu režisora pirmais patstāvīgais kinorežijas darbs – spēlfilma “Šauj manā vietā” (1970).

Filma stāsta par latviešu puisi Jezupu (Bērtulis Pizičs), kurš 1917.gadā piesakās strādāt revolūcijas labā un tiek nosūtīts uz Krievijas vidieni. Tas ir laiks, kad kinematogrāfs tikko dzimis, tāpēc jaunajam „produktam” piedēvē maģiskas spējas un to nodarbina visādām vajadzībām – Jezups ar filmu palīdzību aģitē tautu stāties Sarkanajā armijā, filmu producents Panovs (Oļgerts Dunkers) ar melodrāmām pelna naudu, un galu galā arī filmas vērienīgajā finālā kinodemonstrēšanai ir būtiska nozīme. Filmā redzams arī pats Jānis Streičs garīdznieka-viltvārža Arsēnija lomā.

Ievadvārdus seansam teiks kinokritiķe Daira Āboliņa, kura šogad raksta grāmatu par visām 22 Streiča spēlfilmām.

15. jūlijā paredzēts vienīgais kinovakars piektdienā. Skatītājiem tiks piedāvāta režisora un operatora Romualda Pipara dokumentālā filma “Monētas dubultportrets” (2008), kurā apkopoti uz 8mm kinofilmas dokumentēti amatierfilmējumi, kas atklāj vēl līdz šim neredzētu Latvijas kultūrvēstures dārgumu krātuvi. Filmā nav neviena kadra, kas būtu uzņemts vēlāk par 20.gadsimta 80.gadiem, tas ir līdz vissīkākajai detaļai autentisks stāsts par to, kā cilvēki Latvijā dzīvoja pirms gadiem 40-50, un iemūžina dziļi personiskus, bet arī vispārcilvēciskus notikumus – kāzas, bēres, bērnu pirmos solīšus. Filmā ir daudz tieši padomju laikiem raksturīgu ainu – rindas veikalos, svētku gājieni, pionieru zvēresti, lepnums par mašīnu, kurai nauda krāta gadiem....

Pirms seansa par darbu pie filmas stāstīs pats režisors Romualds Pipars, kurš savā studijā caurskatījis desmitiem kilometru 8mm filmlentes.

21. jūlijā Rīgas Doma dārzā tiks demonstrētas divas dokumentālās filmas – Roberta Rubīna “Kā tev klājas, Rūdolf Ming?” (2010) un Ivara Zviedra un Ineses Kļavas  “Dokumentālists” (2012). Savukārt 28. jūlijā kinovakarus noslēgs Dāvja Sīmaņa dokumentālais inscenējums “Escaping Riga” (2014). Pēdējā kinovakarā ievadvārdus teiks filmas režisors Dāvis Sīmanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti