Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā šogad divas programmas – kinoteātrī un tiešsaistē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 7. līdz 12. septembrim Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (“Baltic Sea Docs”) skatītājiem piedāvās divas filmu programmas. Kinoteātrī “K. Suns” Rīgā izrādīs sešu starptautiskos festivālos atzītu filmu izlasi, savukārt skatītājiem visā Latvijā portālā "filmas.lv" bez maksas būs pieejama īpaša foruma jubilejas filmu programma, informēja foruma organizatori.

Foruma filmu programmu kinoteātrī “K. Suns” 7. septembrī atklās ar baltkrievu režisora Aļakseja Palujana filmu “Drosme” (“Courage”, 2021), kas seko trīs Baltkrievijas Brīvā teātra aktieriem pagājušā gada demokrātisko protestu laikā. Filmas projekts pagājušogad prezentēts foruma projektu tirgū un saņēmis vienu no balvām.

8. septembrī programmas fokusā būs filma “Tīklā” (“Caught in the Net”, 2020) – satraucošs eksperiments, kas izgaismo seksuālu vardarbību pret bērniem internetā. Pēc filmas seansa kinoteātrī “K. Suns” notiks psihoterapeita Nila Saksa Konstantinova vadīta diskusija.

Filma “Tīklā”
Filma “Tīklā”

Programmā iekļauti arī neparasti cilvēkstāsti – filma par sarežģītu draudzību “Gleznotāja un zaglis” (“The Painter and the Thief”, 2020), kurā māksliniece Barbora Kisilkova uzaicina savu gleznu zagli pozēt jaunam mākslas darbam, un “Septiņi gadi ar Lukasu Greiemu” (“7 Years of Lukas Graham”, 2020) par dāņu mūzikas grupas "Lukas Graham" vokālistu un viņa piedzīvoto popularitātes vilni pēc dziesmas “7 Years”.

Sirreālus skatus piedāvās filma “Dārza savaldīšana” (“Taming the Garden”, 2021), vizuāli poētisks vērojums par gadu desmitus un simtus vecu koku pārvietošanu no Gruzijas piekrastes ciemiem uz valsts bijušā premjerministra, politikas “pelēkā kardināla” privāto dendroloģisko parku. Programmu papildinās arī aktrises Šarlotes Geinsbūras personīgā filma par savu māti, leģendāro Džeinu Birkinu “Šarlote par Džeinu” (“Jane by Charlotte”, 2021).

Kino seansus klātienē būs iespējams apmeklēt, tikai uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu ar derīgu kvadrātkodu un personu apliecinošu dokumentu.

Filma “Drosme”
Filma “Drosme”

Par godu foruma 25. jubilejai portālā "filmas.lv" varēs noskatīties vēl deviņas filmas, kas gadu gaitā Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā prezentētas vēl tapšanas stadijā. Starp tām būs Latvijā jau pazīstamu Baltijas filmu veidotāju darbi – igauņu režisora Jāka Kilmi humorpilnais “Disko un atomkarš” (“Disco and Atomic War”, 2009), kā arī viena no pasaulē visvairāk godalgotajām lietuviešu dokumentālajām filmām, Arūna Mateļa režisētā “Pirms atgriešanās uz Zemes” (“Before Flying Back to the Earth”, 2005). Jubilejas programmā demonstrēs arī ilggadējā foruma dalībnieka Ivara Selecka filmu “Jaunie laiki Šķērsielā” (1999) – otro daļu filmu triloģijā par nomaļās Pārdaugavas ieliņas iedzīvotājiem.

Atskatu uz demokrātijas kustību Baltkrievijā pirms 15 gadiem sniegs “Baltkrievu valodas stunda” (“A Lesson of Belarusian”, 2006), filma “Krievu avangards” (“Russian Avant-Garde”, 1999) pievērsīsies padomju revolūcijas laika mākslai un mākslinieku traģiskajiem likteņiem pēc tam, savukārt filmā “Mana māte” (“My Mother”, 2017) zviedru režisore Maja Vekselmane vēstīs par savas mātes, Ukrainā dzimušas ebrejietes, samezgloto, notikumiem bagāto mūžu.

Jubilejas programmā būs skatāmas arī pēdējos gados iznākušas filmas: septiņu Ukrainas muzikālās apvienības “Dakh Daughters” mākslinieču portrets “Rozes. Filma – kabarē” (“Roses. Film-Cabaret”, 2021), festivālā “Hot Docs” atzinību guvusī filma “Drīkstu ieiet?” (“Sunny”, 2020), kā arī “Pretējā krastā” (2020) – stāsts par 19 gadus veco Halu, kura, bēgot no piespiedu laulībām, pievienojas Sīrijas kurdu sieviešu militārajām vienībām.

Jubilejas filmu programma portālā "filmas.lv" būs pieejama skatītājiem Latvijā bez maksas noteiktos seansu laikos. Ārpus Latvijas būs skatāma daļa no programmas: 12. septembrī dienas garumā citur pasaulē būs pieejamas filmas “Jaunie laiki Šķērsielā”, “Pirms atgriešanās uz Zemes” un “Mana māte”.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums šogad atzīmē 25. norises jubileju. Pasākuma pirmsākumi meklējami Dānijā, bet jau 17 gadus foruma mājvieta ir Rīga, kur to rīko Nacionālais kino centrs. Ik gadu forums pulcē kino profesionāļus no Baltijas jūras reģiona, Austrumeiropas un Kaukāza valstīm uz semināriem un filmu projektu tirgu un vienlaikus aicina skatītājus uz kino seansiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti