Ar operetes talku finišam tuvojas dokumentālās filmas «Operetes sargs» uzņemšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Finišam tuvojas filmas “Operetes sargs” uzņemšana. Sestdien, 10. aprīlī, bijušie operetes mākslinieki un citi filmas varoņi satiksies pavasara talkā Ozolnieku novadā, lai stādītu augļu kokus. Tā iecerēta kā viena no noslēdzošajām filmas epizodēm, akcentējot, ka līdzās leģendārajai pagātnei muzikālā teātra žanrs ir pelnījis attīstību un labu augļu ienākšanos arī nākotnē.

Finišam tuvojas dokumentālās filmas «Operetes sargs» uzņemšana
00:00 / 05:14
Lejuplādēt

Filma būs dokumentāls stāsts ar spēlfilmas elementiem, kurā atmiņu stāsti un arhīvu materiāli savīsies ar inscenenētām ainām. Caurviju tēls būs Operetes sargs, kura lomā darbosies Jānis Briedis un Gunārs Placēns.

Filma “Operetes sargs” iecerēta kā dažādu laiku un dažādu ar opereti saistītu personību kolāža. Caur vēsturiskiem kadriem tā aizvedīs uz operetes žanra ziedu laikiem Latvijā, kas bija 20. gadsimta otrā puse,  piedāvās arī tikšanos ar operetes māksliniekiem šodien un metīs tiltu uz nākotni.

Pērn apritēja 75 gadi, kopš Rīgā izveidoja Operetes teātri, kas jau gadsimta ceturksni vairs nepastāv; operetes trupa savulaik bija arī Liepājā.

Tolaik tapa ļoti daudz skatītāju mīlētu iestudējumu un sevi ļoti spilgti pieteica tādas operetes personības kā Harijs Misiņš, Edgars Zveja, Lilija Sniedze, Alīda Zvagule, vēlāk Renāte Šteinberga, Aina Bajāre, Juris Pučka, Jānis Kaijaks un daudzi citi. Viņu devums nav pelnījis aizmirstību, un to aktualizēt arī ir viens no filmas galvenajiem mērķiem, uzsver filmas producents Lūkass Mairis Marcinkevičs.

Viņš stāsta: “Rīgā bija trešā labākā operete Padomju Savienībā, un es uzskatu, ka tas nevar aiziet nebūtībā, ka to vajag aktualizēt un celt gaismā.

Filma būs vizuālais skatījums, kas palīdzēs saprast, kāpēc tik svarīgs ir šis mantojums, kas var iedvesmot cilvēkus.

Ir pēdējais laiks to izdarīt, jo vēl ir iespēja aci pret aci sastapt bijušos operetes māksliniekus, grāmatvežus un citus darbiniekus, bet pamazām šie cilvēki aiziet, nekas jau nav mūžīgs. Un šī augļu koku talka jeb operetes talka, kas notiks sestdien, atkal saistās ar emocionālu saviļņojumu un ideju, ka mēs augļus nepaturam sev, bet dodam tālāk.”

Filmas tapšanu par ļoti nozīmīgu uzskata Andris Feldmanis, Jāņa Dūmiņa biedrības pārstāvis, kurš iesaistījies ar filmu saistīto pasākumu rīkošanā. Viņa vecāki savu mūziķa karjeru sāka tieši Rīgas Operetes teātrī – mamma Valentīna Feldmane kā dziedātāja uz skatuves, bet tētis – orķestra bedrē. Arī Andris Feldmanis, būdams vēl pavisam mazs ķipars, reizēm nāca vecākiem līdzi uz teātri un vēl tagad lepojas, ka reiz viņam bija iespēja sarokoties ar pašu leģendāro Hariju Misiņu. Kaut arī vecāku darbības laiks operetē nebija ilgs, viņi to allaž atcerējās ar ļoti īpašu azartu un sirsnību.

“Par operetes teātri tika ļoti daudz runāts. Viņi pat mazāk runāja par saviem aktuālajiem darbiem, kā atcerējās operetes laikus, jo acīmredzot tā vide ir tāda, kas tevi neatstāj vienaldzīgu, ja tu tur esi uzturējies kaut vai neilgu brīdi. Tas viss bija ļoti mīļi, ļoti skaisti.,” stāsta Andris Feldmanis. “Ne velti šis žanrs ir tā pāršalcis pasauli.

Operetes teātra māksla – tas ir vesels kultūras slānis, kas aizrauj cilvēkus un pie tam ļoti lielu sabiedrības daļu, ar kuru mums ir jārēķinās.”

Filmas režisors Mārcis Bauze-Krastiņš neslēpj, ka sākotnēji, kad viņš uzrunāja cilvēkus filmēties, daļa bija visai rezervēti, bet laika gaitā tas mainījās, un viņš iepazina pat pārsteidzoši joprojām enerģiskas un spēcīgas personības. Ļoti spilgtu iespaidu uz režisoru, piemēram, atstāja tikšanās ar Elgu Drulli un Inesi Čaču. Viņš atzīmē: “Lielu iespaidu man atstāja Elgas Drulles darbs izrāžu veidošanā un tas viss, ko viņa stāstīja par savu dzīvi un kaisli uz Operetes teātri. Tāpat arī Čačas kundze, kura ir ievērojama dejošanas jomā, viņa joprojām ir spējīga nodejot samērā sarežģītas dejas, un nevienam to nesakot. Nu, par laimi mūsu operatoram to sanāca arī nofilmēt. Tāpat arī jāpiemin Jānis Briedis, kurš atveido vienu no operetes sargiem, viņš arī ir ļoti enerģisks, par spīti savām veselības problēmām. Tāpat arī daudzi citi.”

Sestdien, 10. aprīlī, filmas varoņi satiksies pavasara talkā Ozolnieku novadā, lai stādītu augļu kokus, un tā simboliski iecerēta kā viena no filmas noslēguma epizodēm. Filmas “Operetes sargs” pirmizrāde plānota šī gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti