Kultūras ziņas

"Rakstnieki uz delnas" – iespēja iepazīt rakstnieku darba dienu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Nākamgad gaidāmi četri jauni latviešu seriāli

Jau nākamgad – četru latviešu seriālu pirmizrādes

Nākamā gada sākumā ceļu pie skatītājiem sāks deviņi apjomīgi pašmāju filmu projekti. Četri seriāli, trīs spēlfilmas un viena pilnmetrāžas dokumentālā filma. Tie ir augļi sešu miljonu eiro finansējumam, ko pirms nepilniem diviem gadiem Nacionālajam kino centram izdevās piesaistīt no Eiropas Savienības fonda, kas sniedza atbalstu kino industrijas atveseļošanai no Covid-19 pandēmijas sekām.

Projektu īstenotājiem bija jāstrādā ļoti ātri un intensīvi, jo filmu uzņemšanai bija atvēlēts tikai pusotrs gads, bet šobrīd visas filmas ir finiša taisnē un dažas no tām pirmizrādi piedzīvos jau janvārī. To vidū arī daudzsēriju filma "Pansija pilī", tapusi pēc pazīstamā Anšlava Eglīša tāda paša nosaukuma romāna motīviem.

Drīzumā gaidāmas četru latviešu seriālu pirmizrādes
00:00 / 04:36
Lejuplādēt

Zaudētās paradīzes gaišā puse

Daudzsēriju filmu "Pansija pilī" veido trīs režisori – Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone un Dāvis Sīmanis.

Tā aizved uz 20. gadsimta 20. gadiem, un tās notikumi risinās muižā, ko rakstnieka Viktora Eglīša ģimene saņēmusi dāvanā no valsts ar visiem muižas dīvainajiem iemītniekiem. Muižā valda neparasts māksliniecisks gars, un tajā allaž iegriežas spilgtas kultūras personības.

Uz ekrāna redzēsim spožu aktieru buķeti – galvenās lomas atveidos Gundars Āboliņš, Rihards Zelezņevs, Kristians Teterovskis un Dana Bjorka.

Filmai būs spraigs sižets, gaiša noskaņa un tā būs komēdija – sola viens no tās scenārija autoriem Ivo Briedis: "Galvenais uzdevums bija saglabāt gaišo pusi, komēdijas pusi. Lai arī pašā romānā, protams, ir iekodētas mazliet smeldzīgas notis, tas tomēr ir atmiņu romāns par zaudēto paradīzi, un muiža ir metafora visai valstij. Anšlavs Eglītis šo romānu jau Amerikā rakstīja, emigrācijā, bet mēs tomēr pieturējāmies pie gaišās puses. Vēl jāuzsver, ka Anšlavs Eglītis bija ļoti prasmīgs varoņu veidošanā. Viņš kā vizuāls mākslinieks to kaut kā ļoti izteiksmīgi iztēlojās. Arī mums tas bija labs instruments, es ceru, ka tas būs redzams arī uz ekrāna."

Seriālam "Pansija pilī" būs septiņas sērijas, kā arī viena dokumentālā sērija, ko veido Gints Grūbe un kas izseko konkrēto vēsturisko personāžu un vēsturisko vietu likteņiem. Seriāla pirmizrāde būs 22. janvārī.

Neizstāstītā patiesība

Pilnīgi cita rakstura seriālu savukārt veido Andrejs Ēķis, un tā ir spriedzes filma "Dumpis". Tā balstās patiesos notikumos , kas risinājās Rīgā 1975. gada 8. novembrī, kad revolūcijas 58. gadadienas svinību laikā uz pretzemūdeņu kuģa "Storoževoj" notika sacelšanās jeb dumpis, stāsta režisors Andrejs Ēķis: "Tātad viens cilvēks, kas ir otrais pēc amata uz padomju kara kuģa un kurš ir poļitruks, saka, ka Brežņeva vara ir sapuvusi un ka ir jātaisa revolūcija. Viņš grib nozagt kuģi, aizvest uz Ļeņingradu un izdarīt to pašu, ko savulaik izdarīja kuģis "Aurora", kad no tās atskanēja šāviens un sākās revolūcija pret caru. Lai tas nenotiktu, tiek izdarīts viss – no Tukuma lidlauka, no Šauļu lidlaukiem, no Kaļiņingradas parādās 50–60 lidmašīnas, kas nevar nogremdēt to kuģi, jo tas ik pa brīdim raida kaut kādus savus signālus un pierunā visus nepiedalīties. Zviedri tobrīd domā, ka sācies Trešais pasaules karš. Jā, beigās gan galveno varoni noķer, ieliek psihenē un nošauj. Krievijā šis stāsts īstā versijā joprojām nav izstāstīts".

Galveno varoni, kas izvērš dumpi uz padomju karakuģa, atveido Dainis Grūbe. Seriālam būs septiņas sērijas, un tā pirmizrāde būs martā.

Par padomju laiku no cita skata

Par padomju laiku, tikai nedaudzus gadus vēlāk un no pilnīgi cita skatu punkta, vēstīs arī Staņislava Tokalova un Jura Kursieša seriāls "Padomju džinsi".

Tās galvenais varonis būs ar dumpiniecisku garu apveltītais Renārs, kurš kā pretpadomju elements un kvēls rokenrola fans nokļūst psihiatriskajā slimnīcā, kur izveido nelegālu pagrīdes džinsu ražotni. Filma veidota traģikomiskā intonācijā, stāsta viens no režisoriem Staņislavs Tokalovs: "Mēs nekādā ziņā negribam taisīt kaut kādu romantizāciju, tā ir filma, kā cilvēkus vienkārši "nomala" toreizējā sistēma. Tajā pašā laikā cilvēki esošajos apstākļos mēģināja atrast veidu, kā viņiem izdzīvot un arī dzīvot, un tas ir pamats, lai cilvēku attiecību stāstu mēs varētu veidot kā traģikomēdiju, un to mēs arī darām."

Seriālam "Padomju džinsi" būs astoņas sērijas, tajā galveno varoni Renāru atveidos Kārlis Arnolds Avots, seriāla pirmizrāde paredzēta nākamā gada pavasarī.

Pasaule, kas nevēlas mainīties

Ceturtā jaunā daudzsēriju filma vēstīs par mūsdienām, tā saucas "Asistente" un to veido Alise Zariņa un Liene Linde. Seriāla centrā 25 gadus vecā Laila, kura nolemj strādāt sociālo darbu, ticot, ka viņa spēj mainīt pasauli, bet izrādās, ka pasaule nemaz tik ļoti nevēlas mainīties.

Lailas lomu seriālā atveido Elizabete Skrastiņa, un arī šis seriāls ceļu pie skatītājiem sāks nākamā gada pavasarī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti