Vai zini?

Vai zini, kas noticis ar Anša Cīruļa pēdējo gadu darbiem?

Vai zini?

Vai zini, ka Talsu pievārtē atrodas vēsturiskais Dievturu dievnams?

Vai zini, ka "Zvejnieka dēla" pirmizrādes laikā uz "Splendid Palace" izsauca policiju?

Vai zini, ka leģendārās filmas «Zvejnieka dēls» pirmizrādes laikā uz «Splendid Palace» tika izsaukta policija?

Vai zini, ka Viļa Lapenieka leģendārās filmas "Zvejnieka dēls" pirmizrādes laikā 1940. gada 22. janvārī uz kinoteātri "Splendid Palace" tika izsaukta policija, bet skatīties gribētāju pūlis tomēr nebija valdāms un kinoteātrim tika izlauztas ieejas durvis?

Pirmā filma, ar ko 1923. gada 30. decembrī tika atklāts kinoteātris "Splendid Palace", bija amerikāņu režisora Toda Brauniga filma "Zem diviem karogiem". Tas bija stāsts par kādu angļu muižnieku Viktoru, kurš ierodas Alžīrā, lai pievienotos Francijas ārzemju leģionam, un iemīlas "pulka meitā", franču arābu meitenē. Diemžēl filmas beigas nav laimīgas, bet spraigi piedzīvojumi kara laukā publikai patika.

Taču visspilgtākās leģendas kinoteātra vēsturē saistās ar režisora Viļa Lapenieka filmu "Zvejnieka dēls", kas tika veidota pēc Viļa Lāča ārkārtīgi populārā romāna. Finansējumu pilnībā nodrošināja valsts.

Darbs pie filmas aizsākas jau 1938. gadā. Vilis Lapenieks savu ideoloģisko skatījumu par topošo latviešu lielfilmu iesniedz Sabiedrisko lietu ministrijas Filmu nozarei.

Filmas "Zvejnieka dēls" uzņemšanas laukumā. Centrā - Vilis Lapenieks
Filmas "Zvejnieka dēls" uzņemšanas laukumā. Centrā - Vilis Lapenieks

Atsaucoties uz kino zinātnieces Ingas Pērkones rakstu izdevumā "Inscenējumu realitāte. Latvijas aktierkino vēsture", "gan dabas skati, gan zvejnieku sadzīve un tipāža vizuālais tvērums filmā ir ļoti augstā profesionālā līmenī". Oskara tēls tiek simboliski salīdzināts ar Lāčplēsi reālajā dzīvē. Pēteris Lūcis, veidojot savu tēlu, izmanto patētiski melodramatisku spēles stilu. Atbilstoši jaunajam autoritārajam režīmam – galvenais konflikts ir starp jauno un veco.

Skatītāju emocionālo uztveri virzīja komponista Jāņa Mediņa muzikālais noformējums, iekļaujot filmā arī muzikālus numurus: Rūdolfa Bērziņa izpildīto "Laša kundzi" un valsi "Pie dzintara jūras", dubultkvarteta "Tēvija" un Tāļa Matīsa izpildījumā.

Filmas "Zvejnieka dēls" uzņemšanas laukumā. Kreisajā pusē - Vilis Lapenieks
Filmas "Zvejnieka dēls" uzņemšanas laukumā. Kreisajā pusē - Vilis Lapenieks

Galvenajā zvejnieka Oskara lomā bija aktieris Pēteris Lūcis, bet mīlas trijstūrī bija iesaistītas divas meitenes: Anita, kuru atveidoja Ņina Melbārde, un Zenta, kuras lomā Milda Zīlava.

Pēteris Lūcis (Oskars) un Ņina Melbārde (Anita) Viļa Lapenieka leģendārajā filmā "Zvejnieka dēl...
Pēteris Lūcis (Oskars) un Ņina Melbārde (Anita) Viļa Lapenieka leģendārajā filmā "Zvejnieka dēls" (1940)

Filma uz ekrāniem iznāca 1940. gada 22. janvārī kinoteātrī "Splendid Palace". Pirmizrādes viesu vidū bija arī Kārlis Ulmanis, un joprojām tiek uzskatīts, ka pēc izraisītās rezonanses filmai nav līdzvērtīgu kino vēsturē.

Kinoteātris cieta no interesentu viļņa, un leģenda vēstī, ka pirmizrādes laikā tika izsaukta policija, bet skatīties gribētāju pūlis tomēr nebija valdāms un kinoteātrim "Splendid Palace" tika izlauztas ieejas durvis.

Intereses cienīgs ir fakts, ka, veidojot daudzsēriju filmu "Emīlija Benjamiņa. Latvijas preses karaliene", 6. sērijā "Splendid Palace" zālē tika restaurēta šīs pirmizrādes seansa atmosfēra. Līdzās Emīlijai bija arī Vilis Lapenieks, Vilis Lācis un daudzas citas tā laika prominences mūsdienu aktieru izpildījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti