REplay.lv februāra gids: aktrise Elizabete Skrastiņa

Filmas man vienmēr kalpojušas kā iedvesmas avots dzīvei. Pēc labas filmas noskatīšanās parasti liekas, ka uz pāris stundām esmu jūtami mainījusies un teju kļuvusi par tikko redzētā galveno varoni. Pieceļoties no krēsla, jūtu, ka gaita ir citāda un arī acu skatiens fokusējas citdabīgā veidā, meklējot jaunas, filmas iedvesmotas tēmas domai.

Man tas nozīmē to, ka filma ir ne tikai notikums, kuru esmu tehniski redzējusi un teorētiski sapratusi (arī tāds kino mēdz būt, it kā saprotams, taču subjektīvi nejūtams), bet ar ekrāna starpniecību piedzīvotais ir pilnasinīgi noticis ar mani pašu, un šis piedzīvojums ir meistarīgi mani izvedis cauri kaut kam, kas stiprina manu empātiju, iejūtību un dažkārt arī atklāj nepatīkamo par sevi un dzīvi.

Lūk, dažas tādas filmas, kuras vērts noskatīties un ļauties tās piedzīvot, skatāmas arī sabiedrisko mediju atskaņotājā REplay.lv.

"Skrējēja" (Begike, 2021)

Pirms diviem gadiem šī filma bija iekļauta kino festivāla "Riga IFF" programmā, bet ne visu, kas interesē, parasti ir iespēja noskatīties, tāpēc tiešām jauki, ka "Skrējēju" var redzēt REplay.lv.

Skatītājs seko galvenās varones Marijas skrējienam diennakts garumā. Viņa meklē savu draugu Vītu, kurš naktī izgājis no mājas un nav viņai sasniedzams.

Būtiski atzīmēt, ka šis ir lietuviešu veikums, tāpēc filmā skartās sociālās tēmas, kā mentālā veselība un karš, uzrunā visai personīgi.

Gribas uzteikt galvenās varones atveidotājas jaudīgo aktierdarbu, operatora darbu un abu sadarbību, kas rada ķermeniski dinamisku pieredzi. Filma ir dzīves līdzīguma un jēgas ziņā tīra. Ar baudu skatos uz Marijas nosvīdušo pieri un, skrienot pret vēju, sacirtotajiem matiem. Izmantoti tikai vajadzīgie līdzekļi, lai radītu precīzu iespaidu par varoņu dzīvēm līdz tam un iespaidotu jau tā sirdi satraucošās sajūtas par filmā notiekošo.

"Putekļu sūcēju pārdevējs" (2022)

Ja gribas ieskatīties mikrorajonu dzīvokļos un ieraudzīt interesantus cilvēkus, saglabājot veselīgu atsvešinājumu, ir jāredz īsfilma "Putekļu sūcēju pārdevējs", kas 2023. gadā nominēta Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" kategorijā "Labākā studentu filma". Šis darbs mūs iepazīstina ar jaunajiem latviešu kinomākslas pārstāvjiem.

Režisores Līvas Polkmanes atzīšanās mīlestībā cilvēkam "parastajam", kurš patiesībā, lai cik vienādi nebūtu ģērbies ar visiem pārējiem "parastajiem" (putekļu sūcēju pārdevējiem), ir ambiciozs un neatlaidīgs cilvēks, kura pārdzīvojumus ierauga tikai skatītājs, jo apkārtējiem viņš cenšas izlikties veiksmīgāks nekā patiesībā jūtas. Arī pārējie uz pāris minūtēm sastopamie tēli ir asprātīgi un dzīvi.

Pelēkas mākoņu segas un brūnu uzvalciņu estētikā iekrāsota, filma ir mazliet skumja, komiska, bet ļoti mīļa.

"Kāpnes uz debesīm" (Taevatrepp, 2023)

Šis ir raksta autores šāviens tumsā, kurā pagaidām uzniris tikai gaišs reklāmas rullītis, jo pirmizrādi televīzijā tā vēl tikai piedzīvos. Igauņu drāma, kuras centrā ir inženieris Ū, viņa tagadne rudenī, saīgušu draugu kompānijā un brīnumaini ceļojumi atmiņās par jaunību, gariem matiem, meitenēm un nebeidzamu vasaru.

Filmu skaties 25. februārī pulksten 21.05 LTV1 vai REplay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti