Atbalstīt Ukrainu ar filmu skatīšanos – kino izlase šai nedēļai

Šonedēļ gan Mazirbē, gan Rīgā norisinās filmu dienas. Kinoteātrī "K. Suns" var iepazīties ar dažādām Baltijas valstu filmām, savukārt Lībiešu tautas namā starmešu gaismās ir somugru kino. 24. augustu – Ukrainas Neatkarības dienu – kino cienītāji aicināti pavadīt ukraiņu filmu zīmē, tādējādi atbalstot arī Ukrainas kino nozari, Latvijas Radio stāsta kinokritiķe Kristīne Simsone.

Filmu dienas Rīgā, Mazirbē un Ukrainas Neatkarības atzīmēšana, skatoties kino
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Ukrainas filmas par godu Ukrainas Neatkarības dienai

24. augusts ir Ukrainas Neatkarības diena, un to var atzīmēt, skatoties Ukrainas kino. To iespējams darīt tiešsaistes straumēšanas platformās kā, piemēram, Netflix.com un Takflix.com. Abās no tām skatāmas starptautiski plaši izrādītas jaunās paaudzes ukraiņu kino veidotāju filmas, kā arī klasika.

Īpaši tiek aicināts atklāt platformu "Takflix", kas fokusējas tikai uz Ukrainas kino. Šīs platformas piedāvājumā jāizceļ režisores Katerinas Gornostajas filma "Augstāk par zemi" (Stop-Zemlia), kas ir jūtīgs pieaugšanas stāsts ar izcilu ukraiņu elektroniskās mūzikas skaņu celiņu. Gornostajas filma mij dokumentālas sarunas ar inscenējumiem, portretējot Kijivas vidusskolēnu grupu īsi pirms absolvēšanas. Gornostajas vērojumā ir liela iejūtība pret saviem varoņiem, smalki portretējot viņu pārdomas un iekšējo pasauli.

Savukārt straumēšanas platformā "Netflix" ir skatāma Antonio Lukiča komēdija "Luksemburga, Luksemburga" (Luxembourg, Luxembourg). Šī ir dzīvelīga komēdija par diviem brāļiem, kas dodas uz Rietumeiropu meklēt savu tēvu. Filma ar lielām devām pašironijas aplūko austrumeiropiešu tendenci idealizēt Vakareiropu.

Ukrainas kino skatīšanās arī ir atbalsta paušana.

Kā portālā "Kino Raksti" publicētajā Ukrainas kino nozares apskatā raksta Kijivas kritiķe Darja Badiora: "Tas, kas patlaban notiek ar Ukrainas kino, ir paradokss." Proti, šobrīd kinofestivālos plaši tiek izrādīti un atzīti Ukrainas kinodarbi, taču kara un iekšējo kultūrpolitikas turbulenču dēļ nākamo filmu tapšana būs krietni vien apgrūtināta līdzekļu trūkuma dēļ. Tā kā Krievijas uzsāktā kara dēļ Ukrainas kino nozare finansējumu pārsvarā meklē ārpus valsts robežām, bagātīgs filmu skatījumu skaits, kas liecina par interesi, var lieti noderēt līdzekļu piesaistē.

Straumēšanas platformās Netflix.com un Takflix.com

Baltijas filmu dienas

Trešdien un ceturtdien, 23. un 24. augustā, notiks ikgadējās Baltijas filmu dienas, ko rīko Nacionālais kino centrs sadarbībā ar kolēģiem Lietuvā un Igaunijā. Divu dienu laikā būs bez maksas skatāmas četras filmas no mūsu tuvākajām kaimiņvalstīm: trešdiena veltīta Lietuvas filmām, bet ceturtdiena – Igaunijas.

Kaimiņvalstu filmas mēdzam uztvert kā ārvalstu kino, kaut gan sociālkulturāli tās ir tuvas, ja ne identiskas tiem kinodarbiem, kas top tepat Latvijā. Mūsu kopējā vēsture, labās zināšanas par kaimiņvalstīm šo filmu skatīšanai piešķir citu kontekstu – tās arī ir "mūsu" filmas, bieži vien arī ar mūsu aktieru vai profesionāļu dalību.

Baltijas filmu dienas ir izcila iespēja, lai labāk atklātu to, kas top kaimiņos, – te būs skatāms gan igauņu sporta un neatkarības eposs "Kalev", gan bērniem paredzētā animācijas filma "Kaka, pavasaris un draugi", kā arī lietuviešu komēdija par šķiršanos "Parāde"  un dramatisks atskats uz sadarbību ar Valsts drošības komiteju (VDK) – "Dzejnieks".

23. un 24. augustā kinoteātrī "K. Suns".

Somugru filmu dienas Mazirbē

Aizvadītajos gados kultūras jomā – tai skaitā kino – notiek sava veida šķīstīšanās: koloniālisma, proti, lielvalstu kultūru ietekmes pārskatīšana un mazāko kultūru spēcīgāka pašapzināšanās. Šo strāvojumu var izmantot savā labā, lai atklātu vairāk par līdzās pastāvošo, nevis tikai vērstu skatu lielvalstu un vispārinājumu virzienā.

Mazirbē no piektdienas, 25. augusta, līdz svētdienai, 27. augustam, notiks somugru filmu festivāls, kura programmā līdztekus īsfilmu programmām, dokumentālajiem un spēles darbiem būs pieejamas diskusijas un darbnīcas.

Filmu programmā no pašmāju darbiem būs klasiķa Aivara Freimaņa dokumentālā lente "Es dzīvoju lībiešu mājās", kā arī Jura Poškus "Kolka Cool", kas daļēji uzņemta turpat iepretim festivāla norises vietai.

No 25. līdz 27. augusta Lībiešu tautas namā Mazirbē

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti