Pa ceļam ar Klasiku

Jebkurš teksts ir laiks. Dzejkoncertā "Dzeltens trotuārs" skanēs Montas Kromas dzeja

Pa ceļam ar Klasiku

Tarmo Peltokoski: Dmitrijs Šostakovičs man ir cilvēciski dārgs

Programma "Black Matters. Laikmetīgās melnās* balsis kino" "Kino Bize"

Priekšlasījumi un afrofutūrisma mūzikls «Neptūna sarma» kinoteātrī «Kino Bize»

"Kino Bize" programma "Black Matters" kā iniciatīva aizsākta šī gada martā un to veido filmu programma, sarunu cikls un dažādi priekšlasījumi. Kā skaidro viens no programmas veidotājiem, kino apskatnieks Žulijens Nuhums Kulibali: "Mēs runājam par to, ko īsti nozīmē "melnais kino", vai ir iespējams šādā veidā klasificēt mākslas darbus un kādēļ būtu svarīgi par to runāt arī Latvijas kontekstā."

"Ar vienu programmu nav iespējams šo sarunu izrunāt, bet mums ir tāda sajūta, ka tā ir jau veiksmīgi sākusies," skaidro Kulibali. Šobrīd programmas veidotāji aicina skatīties Anisijas Uzejmanas krāšņo afrofutūrisma mūziklu "Neptūna sarma", kurā filmas veidotāji iztēlojās, "kāda varētu būt dzīve, ja mēs, piemēram, atteiktos no zināmiem patērētāju kultūras cikliem un sevis uztveres cikliem," min iniciatīvas autors. "Kino Bize" repertuārā "Black Matters" programmā atrodama arī ASV mākslinieces Martinas Simsas debijas darbs "Afroizmisums", kas pievēršas kādas jaunas, tumšādainas mākslinieces dzīves gaitām.

Žulijens Nuhums Kulibali
Žulijens Nuhums Kulibali

Programmā "Black Matters" plānoti arī priekšlasījumi, kas norisināsies 18. un 19. maijā. Pirmajā priekšlasījumā 18. maijā filmas "Neptūna sarma" ievadā dzejnieks Ivars Šteinbergs sniegs ieskatu no valodniecības perspektīvas, pievēršoties tam, kā caur valodu iespējams nodot "melno pieredzi". Savukārt 19. maijā "Survival Kit" māksliniece Anna Ērenšteina iepazīstinās ar laikmetīgās mākslas vidi un aktualizēs "melnā naratīva" veidošanās vēsturi un procesus. Programmas turpinājumā "Forum Cinema" notiks Dārtas Ceriņas lekcija par afrofutūrismu, kas ievadīs filmu "Neptūna sarma".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti