Labrīt

Eksperti: 2024.gads būvniecības nozarei, visticamāk, nesīs stabilizāciju

Labrīt

Opozīcijas politiķis Imants Parādnieks: Valdībai ir izdevīga zema dzimstība

Spraigs stāsts un traģikomiska intonācija raksturo daudzsēriju filmu ‘’Padomju džinsi"

Kāpēc «dramēdija»? Ko sola jaunā daudzsēriju filma «Padomju džinsi»

Spraigs stāsts, krāšņa personāžu galerija un traģikomiska intonācija raksturo daudzsēriju filmu "Padomju džinsi", kas pirmizrādi piedzīvos pēc nepilnām divām nedēļām. Kamēr skatītāji filmu vēl tikai gaida, to jau augstu novērtējuši profesionāļi. Filma bija nominēta "Lielajam Kristapam" 12 kategorijās un ieguva arī trīs nozīmīgas balvas. Seriāls izvēlēts arī kā viens no 12 dalībniekiem lielākajā seriālu festivālā Eiropā. Filma ir divu režisoru – Staņislava Tokalova un Jura Kursieša sadarbības rezultāts, galveno lomu tajā atveido Kārlis Arnolds Avots.

Seriāla darbība notiek 1979. gadā. Tas vēl ir Brežņeva laiks, kad Latvijā valda dziļa stagnācija un nav pat vēl nojausmas par brīvības vēsmām. Tomēr ir cilvēki, kas uzdrīkstas nepakļauties. Tāds ir seriāla galvenais varonis Renārs Rubenis.

Renārs ir rokmūzikas un Rietumu kultūras fans, kurš kā pretpadomju elements nonāk čekas redzeslokā un tiek ievietots psihiatriskajā slimnīcā. Tur viņš uzsāk pagrīdes biznesu, ražojot Latvijā tik iekāroto Rietumu džinsu pakaļdarinājumus. Džinsi kļūst aizvien populārāki, savukārt Renārs iemanto anonīmās pagrīdes leģendas slavu. Bet, protams, arī čekas aģenti nesnauž.

Seriālā būs arī mīlas trīsstūris. Gan Renārs, gan čekas aģents Māris iemīlēsies somu režisorē Tīnā, kura atbraukusi uz Rīgu Dailes teātrī iestudēt "Hamletu". Tas būs pamats jo sevišķai Māra nežēlastībai pret Renāru.

Ko īsti nozīmē filmai izraudzītais žanra apzīmējums "dramēdija", skaidro režisors Staņislavs Tokalovs:

"Tas nozīmē divus aspektus. Viens ir režīma mašinērija – ar sodīšanu psihiatriskajā slimnīcā, ar VDK metodēm, otrs ir cilvēki, kuri dzīvo tajā sistēmā un mēģina ļoti bargos apstākļos izdzīvot, talkā ņemot arī jokus un humoru.

Tas veido it kā disonansi, ka tā nav tīrā drāma un nav arī tīrā komēdija – kaut kas ir traģisks un kaut kas ir smieklīgs, tāpēc mēs to noformulējām kā dramēdiju."

Filmas stāsts ir sakombinēts no daudzu cilvēku stāstiem, un tā pamatā ir ļoti plaša izpēte, kuras gaitā atklājušies daudzi interesanti fakti, piemēram, par Latvijā pagrīdē ražoto džinsu izcilo kvalitāti, stāsta režisors Juris Kursietis: "Mēs satikām vairākus cilvēkus, kuri nodarbojās savulaik ar šo arodu un kuri diemžēl krita arī čekas nežēlastībā. Bet interesants fakts, ka, pirms viņi tika noķerti, čeka bija uzgājusi vairākus pārus ar šiem džinsiem un taisījusi ekspertīzi. Ekspertīzes rezultāts bija tāds, ka – jā, šis ir viltojums, bet šis ir viltojums tāpēc, ka mēs redzam kvalitatīvākas iezīmes par oriģinālu. Mūsdienās, šķiet, ir pierasts, ka pakaļdarinājumi ir švakākas kvalitātes. Tātad tas bija tāds perfekcionisms. Un man tiešām ir lepnums par šo mūsu tautas rakstura iezīmi, ka – ja mēs kaut kam pieķeramies klāt – mēs spējam "izspiest kniedes" dažkārt arī visiem tiem lielajiem."

Arī Kārlis Arnolds Avots iedvesmu lomai smēlies no sarunām ar cilvēkiem, kas padomju laikā bija brīvdomātāji, labs palīgs viņam bija arī Alfrēda Stinkula grāmata "Mati sarkanā vējā", stāsta aktieris: "Protams, ir ārkārtīgi interesanti mana vecuma cilvēkam – esmu dzimis 1996. gadā – atskārst, cik cilvēki ir bijuši radoši, lai, piemēram, iegūtu džinsus, lai tos uzšūtu. Es runāju arī ar mākslinieku Andri Grīnbergu, un viņš stāstīja par ļoti sīkām un smalkām džinsu šūšanas detaļām. Tā bija vesela pasaule – ļoti radoša, kā cilvēki komunicēja bez vārdiem, caur zemtekstiem.

Tā bija milzīga transformācija – atkal ienirt šajā vēstures laikā, kas diemžēl ir arī ļoti aktuāls, tā nav tikai vēsture."

Čekas aģentu Māri atveidos Igors Šelegovskis, somu režisori Tīnu – somu aktrise Āmu Milonofa. Psihiatriskās slimnīcas direktors Strautmanis būs Andris Keišs, viņa sieva, kurai ļoti patīk ārzemju mantas, Baiba Broka. Spožs aktieru ansamblis atveidos arī pacientus slimnīcā, viņu vidū būs Gundars Āboliņš, dēvēts par Profesoru, Jānis Jarāns, saukts par Fišeru, Jevgēņijs Isajevs ar iesauku Killers un citi.

Seriāls "Padomju džinsi" pirmizrādi piedzīvos 26. februārī, bet kinoteātros visā Latvijā tas būs skatāms no 1. marta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti