Panorāma

Poļu zemnieki atbalsta Ukrainu, bet negrib tās graudus

Panorāma

Panorāma

1. martā ceļu pie skatītājiem sāks seriāls "Padomju džinsi"

Kad brīvību nevar apspiest ne steks, ne zāles. Martā kinoteātros – seriāls «Padomju džinsi»

No 1. marta kinoteātros skatītāju vērtējumam tiks nodots starptautiski un pašu mājās augstu novērtētais seriāls "Padomju džinsi".  Patiesos notikumos un aculiecinieku liecībās balstītais stāsts aizved uz laiku, kad stāties pretī Padomju Savienības režīmam nozīmēja reālus draudus dzīvībai, kad disidentus ārstēja psihiatriskajās slimnīcās, bet cilvēku alkas pēc brīvības uz izlaušanās nespēja apspiest ne miliča steks, ne paralizējošas nervu zāles.

1979. gads. Padomju Latvija. Renārs, kuru spēlē Kārlis Arnolds Avots, piepelnās, tirgojot kontrabandu. Saķeršanās ar Valsts drošības komiteju beidzas traķenē jeb psihiatriskajā slimnīcā. Tur viņš noorganizē reālu pagrīdes biznesu – sāk šūt džinsus.

Renāra lomas atveidotājs saka – tas bija absurda laiks: "Kādu dziesmu tu drīksti, kādu nedrīksti klausīties, kādas drēbes vilkt, cik garus matus audzēt. Un vienā brīdī tu kļūsti par aizdomās turamo."

Baiba Broka atveido psihiatriskās slimnīcas direktora sievu: "Cigaretes, mūžīgā smēķēšana visur, kas ir neidomājami šobrīd. Aktierim tas palīdz. Mans filmas vīrs, Andris Keišs, nepavisam neizskatās patīkams cilvēks…" (smejas)

Aktieri, kuri dzīvojuši padomju laikos, atzīst – tā bija viņu bērnība. Tomēr no pustoņiem bija nojaušams, ka ne viss ir tā, kā izskatās. Aktieris Dainis Gaidelis stāsta: "Es mammai prasu – mums katru gadu sola, ka būs komunisms. Mamīt, nu kad tad būs? Un no tā mammas skata es sapratu…"

Abi seriāla režisori – Staņislavs Tokalovs un Juris Kursietis – paveikuši milzu darbu, pētot padomju laiku. Šobrīd, Ukrainas kara kontekstā, viss atkal kļūst bezgala aktuāls. Tokalovs saka: "Ir visai pasaulei sajūta, ka notikumi atkārtojas. Ar Krievijas palīdzību atkal pasaule tiek vilkta 20. gadsimtā, Aukstā kara apstākļos." 

"Bija vēlme izsisties no tās tumsas. No apspiestības. Un cilvēki ticēja, ka tas ir iespējams. Mēs ar Stasi esam divi naivi optimisti, kas tic, ka mēs kā sabiedrība varam dzīvot labāk un draudzīgāk. Tas seriāls ir par kopības sajūtu," teic Kursietis.

Tomēr šī ir traģikomēdija, nevis drāma. Filmai jau ir izcili panākumi starptautiskos seriālu festivālos. "Padomju džinsi" saņēma arī visvairāk nominācijas "Lielajam Kristapam". Trīs nominācijās filma uzvarēja. Tostarp tā atzīta par "Labāko daudzsēriju filmu", bet Kārlis Arnods Avots par labāko aktieri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti