Viestura Kairiša filma «Janvāris» iegūst Lietuvas nacionālo kino balvu par labāko minoritāro kopražojuma filmu

Lietuvas nacionālās kino balvas "Sudraba dzērve" apbalvošanas ceremonijā Viestura Kairiša spēlfilma "Janvāris" ieguva balvu par labāko minoritāro kopražojuma filmu, informēja filmas pārstāvji.

Lietuvas nacionālās kino balvas "Sudraba dzērve" apbalvošanas ceremonija norisinājās svētdien, 4. jūnijā. Kino balvas ceremonijā filma "Janvāris" tika nominēta četrās kategorijās, tostarp – Jonas Maksvīts kā labākais skaņu režisors; Juste Janulīte – kā labākā komponiste; Rūta Lečaite kā labākā kostīmu māksliniece. Filma tika apbalvota kā "Gada labākā minoritārā kopražojuma filma", balvu saņemot filmas kopproducentam Kestutim Drazdauskam ("ArtBox Production House", Lietuva).

Filma "Janvāris"
Filma "Janvāris"

"Mēs nevarētu šo filmu izveidot, saglabāt vērienu, kādu režisors un visa mākslinieciskā grupa ir iecerējusi, ja mums nebūtu brīnišķīgo partneru, mūsu līdzproducentu no Lietuvas un Polijas. Lai gan daļa Lietuvas komandas ir jaunākas paaudzes cilvēki, kuri šo pārmaiņu laiku nav piedzīvojuši, tomēr viņu skatījums no savas paaudzes perspektīvas uz šiem vēsturiskajiem notikumiem ir ļoti būtisks pienesums šim stāstam. Sadarbība filmu veidošanā ar Baltijas valstīm dod iespēju jau vairāku gadu garumā iesaistīt citu valstu kino profesionāļus nacionālo filmu tapšanā un veidot filmas, ko skatās ārpus Latvijas robežām. Filma "Janvāris" bija šāds stāsts, kas ne tikai filmas sižeta dēļ  bija arī būtisks stāsts Lietuvai, bet kas deva iespēju mums gan filmēt Lietuvā, gan strādāt ar lietuviešu izciliem talantiem – komponisti Justi Janulīti, skaņu režisoru Jonasu Maksvītu, kostīmu mākslinieci Rūtu Lečaiti," sacīja viena no filmas producentēm Inese Boka-Grūbe.

"Uzzinot, ka Gints un Inese producē jaunu Viestura filmu, man nebija ilgi jādomā. Daļa filmas risinās Viļņā 1991. gada janvārī, tajos notikumos arī es aktīvi iesaistījos. Mums ar Viesturu ir daudz līdzīgas pieredzes," atzīmēja filmas kopproducents Kestutis Drazdauskas (Lietuva).

Ar Lietuvas kopproducentiem filmu studija "Mistrus Media" turpina sadarboties pie nākamā projekta – Dāvja Sīmaņa spēlfilmas "Marijas klusums".

Filma "Janvāris"
Filma "Janvāris"

Filma "Janvāris" starptautisko pirmizrādi piedzīvoja Traibekas filmu festivālā Amerikas Savienotajās Valstīs 2022. gada jūnijā, kur ieguva balvu kā labākā ārzemju filma. Tāpat arī ieguvusi trīs balvas Romas kinofestivālā "Labākās filmas", "Labākā režisora" un "Labākā aktiera" kategorijās, kā arī ieguvusi "Labākā režisora" balvu Varšavas kino festivālā.

Viestura Kairiša spēlfilma "Janvāris" ir stāsts par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos.

Filmas notikumi risinās 1991. gada janvārī. Pēc skolas beigšanas Jazis nevar izlemt, kā dzīvot tālāk. Draud iesaukšana padomju armijā, veidojas pirmās nopietnās attiecības. 90. gadu sākuma bohēma, paaudzes protests. Latvijā tikmēr turpinās cīņa par valsts neatkarību, padomju milicijas speciālo uzdevumu vienības OMON draud apstādināt baltiešu brīvības cīņu, Rīgā sāk būvēt barikādes. Filmas jaunie varoņi – jaunie kinematogrāfisti – ir tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi viņus ierauj laikmeta notikumu epicentrā un liek izdarīt izvēli.

Filma "Janvāris"
Filma "Janvāris"

Lomās: Kārlis Arnolds Avots, Alise Dzene, Sandis Runge, Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Imants Strads, Kaspars Dumburs, igauņu aktieris Juhans Ulfsaks un lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs. Filma veidota filmu studijā "Mistrus Media", tās režisors ir Viesturs Kairišs, operators – Voiteks Starons, māksliniece – Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece – Rūta Lečaite, grima māksliniece – Ilze Trumpe, komponiste – Juste Janulīte, producenti – Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Filmu "Janvāris" veidojusi Latvijas filmu studija "Mistrus Media" kopprodukcijā ar Polijas kompāniju "Staron Film" un Lietuvas kompāniju "ArtBox". Filmas veidošanu atbalsta Nacionālais kino centrs un Valsts kultūrkapitāla fonds. Filmas starptautiskais izplatītājs "The Yellow Affair".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti