Noslēgt rēķinus ar aizvadītā gada filmu ražu – kino ieteikumi

Šīs nedēļas kino piedāvājumā ir gan spēcīgi dokumentālā žanra darbi, gan bagātīgs "Oskaram" nominēto spēlfilmu klāsts, ja rodas vēlme noslēgt rēķinus ar aizvadītā gada filmu ražu. Tāpat kinoteātros joprojām ir iespēja noskatīties lieliskās pašmāju daudzsēriju mākslas filmas. Ieteikumus Latvijas Radio "Labrītā" apkopo kinokritiķe Kristīne Simsone.

Dokumentālais kino, seriāli un iespēja redzēt dažas no labākajām pērnā gada filmām
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Dokumentālais kino 

Līdz piektdienai, 8. martam, kinoteātrī "Splendid Palace" un mākslas centrā "Zuzeum" turpinās dokumentālā kino festivāls "Artdocfest" – tajā vairākās tematiskās programmās izrāda dokumentālos darbus no visas pasaules.

Īpaši aicinu pievērst uzmanību programmai "Baltic Focus". Tajā apkopoti darbi no Baltijas jūras reģiona, un vēl gaidāma pašmāju dokumentālista Ivara Zviedra īsfilmas "Kaprači" pirmizrāde. Filma bija nominēta nacionālajai balvai "Lielais Kristaps" un vēsta par kapračiem kā savdabīgu un simbolisku profesiju Latvijas bagātās kapu kultūras kontekstā. Ivara Zviedra dokumentālajam kino ir raksturīga niansēta iedziļināšanās filmēto cilvēku stāstos un to unikalitātē, viņš allaž – arī šoreiz – prot pavērst skatu uz mums līdzās esošiem, taču, iespējams, mazāk pamanāmiem varoņiem.

Festivālā ir arī programma "Ukraina pāri visam" – tajā apkopoti šābrīža Ukrainas iedzīvotāju stāsti, un – kas interesanti – pārsvarā ārvalstu režisoru redzējumā, neskatoties uz to, ka paši ukraiņu filmu veidotāji aktīvi dokumentē valstī notiekošo.

Pansija pilī 8. sērija – dokumentāls ietvars

Turpinot dokumentālā kino stīgu – kinoteātros ir skatāma seriāla "Pansija pilī" 8. sērija. Tā ir iecerēta kā "pielikums" iepriekšējām septiņām sērijām un vēsta par romāna autora Anšlava Eglīša un viņa ģimenes dzīves gājumu. Sērijā izmantoti arhīvu materiāli, to skaitā autora sarakste  ar ģimenes locekļiem, apkopotas arī sarunas ar tuviniekiem. Šī sērija sniedz kontekstuālu ietvaru tam, ko esam redzējuši "Pansija pilī" spēlfilmās – laika grieži diemžēl samala idillisko noskaņu un pakļāva autora ģimeni represijām, bet muižu – konfiskācijai.

Noslēgt rēķinus ar pagājušā gada filmu ražu

Nedēļas beigās – naktī no svētdienas uz pirmdienu – notiks "Oskara" jeb ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšana. Līdz ar to šī nedēļa var būt laba izdevība, lai "nokārtotu rēķinus" ar aizvadītā gada filmu ražu, proti, noskatītos balvai nominētos darbus.

Šogad ir sakritis tā, ka lielākā daļa, piemēram, labākās filmas kategorijā nominēto darbu ir ļoti spēcīgi, un tie bijuši vai būs skatāmi Latvijā.

Piemēram, franču autores Žistīnes Triē veidotais attiecību iznīkšanas un tiesas prāvas portretējums "Kritiena anatomija" tāpat kā Jorga Lantima fascinējošā feminisma fabula "Nabaga radības" šobrīd ir skatāmas kinoteātros.

Atsevišķos seansos kinoteātrī "Forum Cinemas" 6. martā savukārt vēl būs noskatāma Aleksandra Peina sirsnīgā drāma par internātskolā iestrēgušiem vientuļniekiem "Atstātie", kā arī Selīnas Songas aizkustinošais stāsts par emigrāciju un tās rezultātā pārrautām attiecībām "Pagājušās dzīves".

7. martā kinoteātrī "Forum Cinemas" uz lielā ekrāna vēl ir noskatāms Mārtina Skorsēzes darbs "Ziedu mēness slepkavas" – stindzinošs stāsts par ASV koloniālo vēsturi, kas beidzot atnesusi "Oskara" nomināciju Lilijai Gledstonai – pirmajai amerikas indiāņu aktrisei. Filma ir skatāma arī "Apple TV" tiešsaistes platformā. Aizvadītās vasaras dižpārdokļi – "Bārbija" un "Openheimers" skatāmi tiešsaistes platformās, attiecīgi "Go3" un "Tet.plus".

No sirds aicinu arī doties skatīties seriālu "Padomju džinsi", kas šobrīd ir skatāms kinoteātros un par ko stāstīju aizvadītajā nedēļā. Tas ir ne tikai sociālpolitiski aktuāls, bet arī jauneklīgs, traģikomisks stāsts par personīgās brīvības meklējumiem nebrīvā vidē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti