Ko lasīt un klausīties šonedēļ? Kultūras izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lasāmas un klausāmas kultūras ierosmes sniegotai decembra nedēļai sagatavojis balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Orests Silabriedis.

Radio "Klasika" un Eiroradio Ziemassvētki

Ik gadu Latvijas Radio 3 "Klasika" saslēdzas ar brālīgajām Eiropas raidstacijām, lai vienotos dienu garā Ziemassvētku mūzikas skrējienā, kas šogad izskanēs 18. decembrī no 11.00 līdz 21.00. Visam centrā – Latvijas pienesums ar Jāņa Strazdiņa silto basu, Lāsmas Melderes-Šestakovas liesmaino vijoli, Jāņa Rubika filozofisko kontrabasu un Aigara Reiņa virtuozo pozitīvu (lai neizklausītos ezotēriski, paskaidrosim — tās ir pārnēsājamas ērģelītes). Būs Pērsels un Vivaldi, būs arī Rubiks, to klausieties pulksten 16.00. Pārējā dienas laikā ceļosim uz Leidu Katalonijā, Prāgu, Helsinkiem, Vīni, Zārbrikeni, Gēteborgu, Utrehtu, bet viss sāksies ārpus Eiropas – Monreālā.

Jauna grāmata no "Neputna"

Inese Saulīte-Zandere uzrakstījusi monogrāfiju par modi Latvijas Republikas pirmajās desmitgadēs. Četras nodaļas dalītas posmos: neatkarības piedzimšanas grūtais sākumlaiks, Parīzes atbalsis 20. gados, talantu apliecinājums 30. gadu sākumā un mode politikas varā jeb Ulmaņa prezidentūras gadi. Jā, pats savām acīm vēl neesmu redzējis, bet jau paredzu dažu laimīgu brīdi, autores prasmīgajā vadībā domājot par tiem laikiem un tām personībām, kas veidoja manas paaudzes vecvecāku dzīves uzskatus un laimes priekšstatus. 

Jāņa Joņeva dokumentālais detektīvromāns “Decembris”
Jāņa Joņeva dokumentālais detektīvromāns “Decembris”

Ne tik jauna grāmata no Joņeva

Nesauktu šo par detektīvromānu. Jāņa Joņeva "Decembris" ir formā neierasts, it kā lineārs, tomēr arī lodveida spēcīgs 90. gadu otrās puses portretējums — tieši tikpat lauskains un slāņains, kāds bija tas laiks: tiklab dienasgrāmata vai memuāri, tiklab hronika, refleksija, šaubas, līdzības, apmulsums, iemiesošanās, meklējumi, minējumi, maldīšanās, iejušanās, vērojumi, bet pāri visam — ebreji un baltais suns.

Liepājas Simfoniskais orķestris Pirmoreiz Ventspils koncertzālē

Tikpat neticami kā Imanta Rešņa debija "Lielajā dzintarā" septiņus gadus pēc koncertzāles atklāšanas liekas arī Liepājas Simfoniskā orķestra pirmā viesošanās Ventspils koncertzālē "Latvija" trīs gadus pēc nama atvēršanas, bet tas tiešām notiks. 17. decembrī orķestra priekšā stāsies Eiropā atzītais igaunis Mihails Gertss, kuru līdz šim Latvijā esam manījuši tikai epizodiskā lomā Lielajā ģildē, bet te pilna koncertprogramma: Kloda Debisī simpātiskā "Mazā svīta", Johannesa Brāmsa romantiski strāvojošā Pirmā serenāde un Mocarts, kurš labi saderas ar abiem iepriekšnosauktajiem autoriem, un konkrēti – 25. klavierkoncerts ar Vestardu Šimku, kuram klasiskā repertuāra ampluā šī arī būs pirmā reize koncertnamā "Latvija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti