Ko ierakstīt kultūras kalendāros šonedēļ? «Homo Novus», «Survival Kit» un «Baltā nakts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz ar septembra pirmajām dienām un rudens sākumu kultūras kalendārā ierakstāmi daži no gada lielākajiem skatuves un mākslas notikumiem. Šonedēļ sākas gan jaunā teātra festivāls "Homo Novus", gan laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" – turklāt abi notikumi apvienojuši spēkus un atklāšanu kopīgi svinēs mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" laikā.

Balto nakti vajag noķert

Sestdienas vakarā un naktī uz svētdienu dažādas Rīgas apkaimes piepildīs kultūras foruma "Baltā nakts" norises – centrā, Vecrīgā, Pārdaugavā, Ziemeļblāzmā, Pļavniekos, Čiekurkalnā, Avotos sagaidāmas izstādes, instalācijas, koncerti, izrādes un kino. Izcelt var par tradīciju kļuvušo "Dzejas diskotēku", audiovizuālo instalāciju "Matērija. Telpa", festivāla "Skaņu mežs" koncertvakaru, muzikālo skaņas un gaismas notikumu "Glāss. Einšteins. Locītavas", grupas "Alejas" koncertu, Latvijas Radio Dzejas festivāla atklāšanas notikumu "Dzeja izgaismo Radio balkonu".

"Baltās nakts" programmā jāakcentē arī teātra festivāla "Homo Novus" un mākslas festivāla "Survival Kit" kopīgie atklāšanas svētki – izrāžu, mākslas un mūzikas skate "Nakti vajag noķert". Vakaru iesāks vairākas izrādes "Homo Novus" festivāla centrā, kam sekos rituāls gājiens cauri Vecrīgai, lai turpinātu nakti dejojošu cilvēku jūrā "Survival Kit" izstāžu telpās.

Tumsa, tumsa, kas par tumsu

Tumsas tēmai un spējai attīstīt iekšēju redzēšanu šogad pievēršas jaunā teātra festivāls "Homo Novus", piedāvājot 16 latviešu un starptautisku mākslinieku radītas izrādes, kā arī atsevišķu jauno kuratoru-pusaudžu veidotu programmu "Apvērsums".

Pandēmijas un kara kontekstā izvēloties tumsas tēmu, festivāla rīkotāji šogad aicina "skatītājus mirkli uzkavēties tumsā, lai, pieradinot acis pie nakts, sāktu skaidri saskatīt tagadnē notiekošo". Programma, kā ierasts, ir plaša. Ja pietiek apņēmības, var pagūt redzēt visu, bet, ja jāizceļ atsevišķi notikumi, vērts pievērst uzmanību Jāņa Baloža un Noela Kano izrādei par mežiem, cilvēkiem un gariem "Brieža pēdējā nakts"; trimdā Polijā dzīvojošā baltkrievu aktiera Igora Šugaļeva darbam "375 0908 2334. Ķermenis, kuram zvanāt, pašlaik nav pieejams", kurā viņš pakļaus savu ķermeni cietumos izplatītai spīdzināšanas metodei, lai dalītos savā pieredzē un aktīvista skatījumā uz Baltkrievijā notiekošajiem protestiem; Dienvidkorejas mākslinieka Džaha Kū izrādei "Lallināt un trallināt", kas veidota kā politisks un personisks DJ-sets par lingvistiskā imperiālisma ietekmi viņa dzimtajā zemē un daudzviet citur pasaulē.

Skaņas un vārda brīvība

Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" šogad nosaukts Ojāra Vācieša dzejoļa vārdiem "Putniņu vajag noķert" un pievērsīsies skaņas un vārda brīvībai un dažādām pretošanās formām. Tāpat kā "Homo Novus", arī "Survival Kit" šogad iemājos Rīgas vēsturiskajā centrā – agrākajā "Unibankas" ēkā Doma laukumā.

"Survival Kit 13" festivālu kopā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru šogad veido starptautiska komanda – kuratore iLiana Fokianaki un vairāk nekā 30 mākslinieku no visas pasaules, aptverot gan Āfriku, gan Āziju, gan Ameriku un Eiropu. Festivāla izstāde pievēršas kultūras praksēm, kas ieņem pozīciju pret dažādām autoritārisma un represiju formām. Kā skaidro festivāla rīkotāji, "Putniņu vajag noķert" izejas punkts meklējams PSRS kultūras nospiedumā Latvijā, bet tā fokuss ir jautājumi par mākslu un tās attiecībām ar demokrātiju mūsdienās.

Festivāla laikā gaidāma arī vērienīga pasākumu programma, kas pievērsīsies demokrātijas, vārda un izteiksmes brīvības jēdzienu izvērtēšanai Atmodas laika Latvijas, Ukrainas kara un mūsdienu politiskās dažādības kontekstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti