Brīvdabas notikumi, porcelāns un žurnāls. Šīs nedēļas pieturpunkti kultūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šonedēļ dzejnieks un publicists, Latvijas Radio 1 raidījuma "Kultūras rondo" veidotājs Toms Treibergs iesaka doties baudīt kultūru brīvā dabā, kā arī iepazīt jaunu izstādi Rīgas Porcelāna muzejā un pārlapot jaunāko žurnāla "Žoklis" numuru.

Festivāls "Sansusī"
Festivāls "Sansusī"

"Sansusī"

Ja vēl pirms pārdesmit gadiem akadēmiskās mūzikas koncerti ārpus koncertzāļu sienām dogmatiskākam klausītājam lika saraukt pieri un nepatikā noskurināties par kārtējiem eksperimentiem, kuri draud ar nekvalitatīvu atskaņojumu, slapjām kājām un odu sakostu kaklu, nu jau tie kļuvuši par organisku kultūras norišu mozaīkas sastāvdaļu. Šonedēļ iezīmēšu divus no tiem. Jau piektdien savu devīto laidienu piedzīvo festivāls "Sansusī" Aknīstē, kurš triju dienu laikā turpina iepriekš iesākto virzību uz jaunu un pēc iespējas neierastāku mūzikas baudīšanas un izjušanas formu. To palīdz risināt gan scenogrāfijas vīzijas, kā apzināt Susējas puses dabas īpatnības un goddevīgi tās izmantot, gan apkārtējo klausītāju pulks, kurā netrūkst arī pašu mūziķu, kuriem beidzot iespēja arī pašiem būt skaņkārtu baudītājiem, ne tikai baudījuma sniedzējiem.

"Savvaļa"
"Savvaļa"

"Savvaļa"

Savukārt otrs aicinājums uz Jaundrustu pusi Piebalgā – mākslas, mūzikas un jaunrades saplūsmes punktā "Savvaļa" sestdienas vakarā izskanēs pirmatskaņojums mūsu platuma grādos, proti, amerikāņu minimālisma pārstāvja Maikla Gordona koncerts čellu oktetam ar ilustratīvu nosaukumu "8". Maikls Gordons dzimis Floridā piecdesmito gadu nogalē un, pirms ar ģimeni pārcēlies uz Maiamibīču Floridā, dzīvojis Nikaragvā un Managvas nomalē Austrumeiropas ebreju kopienā. Gordona mūzikas izpratne sakņojas viņa sadarbībā ar andergraunda (jeb tā dēvētās pagrīdes) rokgrupām Ņujorkā un viņa kompozīcijas studijām Jeila Universitātē. Kā šis pieredzes kopums izpaudīsies komponista mūzikā, jādodas noskaidrot uz "Savvaļu", pie viena novērtējot šovasar uzbūvēto brīvdabas mākslas studiju "Pelēkais kubs".

Servīze "Sigulda"
Servīze "Sigulda"

Ērika Ellera porcelāns

Rīgas Porcelāna muzejā no piektdienas aplūkojama izstāde no muzeja krājuma, kura veltīta Ērikam Elleram (1924–1994), kurš bija Rīgas Porcelāna rūpnīcas galvenais mākslinieks laika posmā no aizvadītā gadsimta 60. līdz 80. gadiem. Ellers koordinēja rūpnīcas Mākslinieciskās laboratorijas darbu, pārskatīja produkcijas vizuālo tēlu un arī pats radīja dažādu trauku formas un dekorus. Piedalījies vairākās rūpnieciskajās izstādēs un guvis augstus apbalvojumus. Izstādē būs apskatāmi gan iepriekš eksponēti vai publikācijās ietverti speciālista darbi, gan skatītājiem vēl neredzēti priekšmeti un dizaina paraugi. Tā ir iespēja plašā laika diapazonā novērtēt ne tikai autora rokraksta mainību, bet arī kopējo porcelāna stilistisko tendenču attīstību 20. gadsimta otrajā pusē. Ekspozīcijā būs pārstāvēti ne tikai Ērika Ellera dizainēti plaša patēriņa priekšmeti, bet arī īsu laiku ražota produkcija un mazāk zināmi dekori, kas būs interesanti Rīgas porcelāna gardēžiem.

"Žoklis"

"Tagad ir vasara, meitenes un zēni staigā apsauļotiem stilbiem, un visi cer, ka, ieejot pēc ledus kafijas, veikalā darbosies kondicionētājs. Labi, mēs arī. Mēs arī vienkārši izdosim tālāk savu žurnālu. Tajā tomēr ir apkopoti fantastiski teksti, un nav arī cienīgi skaisto pasaulē aizlaist cietsirdības ēnā," žurnāla "Žoklis" jaunākā numura ceļavārdos raksta viena no tā redaktorēm Marija Luīze Meļķe. Kā uzsver izdevuma veidotāji, būdams jaunu cilvēku lolojums, žurnāls "Žoklis" fokusējas tieši uz radošo jaunatni visās mākslas jomās, veicinot starpdisciplināru teksta rakstīšanas un uztveres praksi. Vietējos autorus pārstāv Semjons Haņins (Evelīnas Andžānes un Roberta Vilsona atdzejojumā no krievu valodas), kā arī gleznotājs Jānis Šneiders, piedāvājot vizuālus un grafiskus dzejoļus līdztekus savām pārdomām par rakstniecību. Šo numuru papildina arī pielikums, kurā uz zila papīra lasāma pašu jaunāko autoru dzejoļu izlase "DZEJOĻU KONKURSS CILVĒKIEM LĪDZ 10 g.v. BET VAR ARĪ DRUSKU VAIRĀK KURĀ UZVARĒJA VISI". Vēl lasāmi Toves Ditlevsenas dzejoļi Andreja Vīksnas atdzejojumā no dāņu valodas, Pavlinas Marvinas dzejolis "Melnā magrica", kuru no grieķu valodas atdzejojis Lauris Veips, kā arī Nobela prēmijas laureātes Vislavas Šimborskas dzejoļu izlase Ingmāras Balodes atdzejojumā. Kā mēdza teikt 90. gadu reklāmas rullīšos televīzijā: "Un tas nebūt nav viss!..."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti