Solodziesmas, teātris un «Gora» jubileja. Kultūras akcenti šai nedēļai

Pēc svētku brīvdienām atgriežamies darbā un kultūras dzīvē ar starptautisku vērienu – šonedēļ gaidāmi gan intriģējoši pašmāju mākslinieku notikumi, gan atzītu ārvalstu mūziķu viesošanās Latvijā. Dažus no notikumiem izceļ Latvijas Radio 3 "Klasika" un LTV kultūras žurnāliste Anete Ašmane-Vilsone.

"La Kritusī"
"La Kritusī"

"La KRITUSĪ"

Trešdien pirmizrādi Latvijas Nacionālajā teātrī piedzīvos melodrāma "La KRITUSĪ" Ināras Sluckas režijā. Aleksandra Dimā romānu "Kamēliju dāma" 19. gadsimta vidū mūzikā ietērpa un populāru padarīja Džuzepe Verdi savā operā "Traviata", tagad šis darbs kalpojis par iedvesmu teātra iestudējumam, kas uzdod jautājumu "kas patiesībā ir šī sieviete, kas slēpjas daudzo vārdu aizspogulijā?". Iestudējumā liela loma būs mūzikai, par to rūpējas Edgars Mākens un mūziķi, kas piedalās izrādē, bet galvenajā Violetas lomā redzēsim Ditu Lūriņu vai Kitiju Mināti, viņu Alfredo būs Raimonds Celms vai Mārtiņš Brūveris. Stāsta skumjais nobeigums ir zināms, taču ceļš līdz tam atklājas katrreiz citādi.

Tomass Hempsons Rīgā

10. maijā pirmo reizi Latvijā ar solokoncertu viesosies izcilais amerikāņu baritons Tomass Hempsons. Ar viņu kopā būs pianists Volframs Rīgers, abu mūziķu interpretācijā dzidēsim Franča Šūberta, Franča Lista un Gustava Mālera solodziesmas. Biļetes vēl nopērkamas, tāpēc aicinu nelaist garām iespēju dzirdēt amerikāņu baritonu, ko mūzikas pasaulē dēvē par nebūt ne vieglā "solodziesmu žanra vēstnieku". Operas lielajā zālē tiks nolaists dzelzs priekškars, kas nesen ieguvis jaunu vizuālu veidolu ar Andra Eglīša fantāzijas lidojumu krāsās. Daudzu godalgu laureāts Hempsons ir no tiem māksliniekiem, kas pievērš lielu uzmanību arī izglītībai, tāpēc prieks, ka dziedātājs kopā ar Rīgeru abi sniegs meistarklases Nacionālajā mākslu vidusskolā, ļaujot pasaulē gūtās zinības un pieredzi iepazīt arī mūsu jaunajiem mūziķiem. Meistarklases 11. maijā var apmeklēt ikviens interesents.

"Goram" – 10

Koncertprogramma "Saldi rūgti mūžīgais" būs Latgales vēstniecības "Gors" desmit gadu jubilejas galvenais notikums, kurā uz skatuves tiksies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un diriģents Andris Poga. "Gora" piedzimšana Rēzeknē pirms desmit gadiem atvēra jaunu lappusi Latvijas mūzikas dzīvē, tā bija pirmā no jaunajām reģionālajām akustiskajām koncertzālēm, kam vēlāk pievienojās Cēsis, Liepāja un Ventspils. Domāju, ka šodien vairs nevaram iedomāties, kāda būtu dzīve bez šiem reģionālajiem mūzikas centriem, kas mainījuši ne tikai mūzikas klausīšanās apstākļus, bet arī koncertu apmeklētāju paradumus un gaidas, un tagad, pēc pirmajiem desmit gadiem, sākam novērtēt šos augļus. Desmit – tas ir tikai sākums! Daudz laimes "Goram"!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti