Koncertu un grāmatu pāri. Kultūras pasākumi Lieldienu nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Divi koncerti klātienē un vēl divi radio formātā, un divas grāmatas – šādus kultūrnotikumu pārus piedāvā Orests Silabriedis, aicinot baudīt mūziku un literatūru arī Lieldienu nedēļā.  

Koncerts Zaļajā ceturtdienā 

6. aprīļa vakarā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" skanēs Kārļa Lāča oratorija "Krusta ceļš", kas pirmatskaņojumu piedzīvoja pirms astoņiem gadiem un par kuru tās autors spēcīgi saka: "Cilvēks garīgā badā kā vilks atdodas bara asiņu vilkmei un nepieņem savu gavēņa krustu. Kāpēc Cilvēkam vajag Pestītāju? Vai tāpēc, lai pārliktu atbildību no sevis uz kādu, kas, cerams, atnāks kā Glābējs? Cik daudz ir to vientuļo vilku, kas apstāsies un sadzirdēs dvēseles balsi? Cik būs pārmainītu cilvēku?" Kopā ar autoru muzicēs Jolanta Strikaite, Dāvis Jurka, koris "Latvija" un Liepājas Simfoniskais orķestris Māra Sirmā vadībā. Bet, iespējams, lielākā ziņkārība — kā Māra Sirmā rokās pirms tam dzims Mālera Piektās simfonijas slavenā lēnā daļa, kurā augstākās virsotnes svin apskaidrota mīlestība.

Koncerts Lielajā piektdienā 

Lielajā Piektdienā Rīgas Domā Latvijas Radio koris, "Sinfonietta Rīga" un Sigvards Kļava sniegs Kšištofa Penderecka un Pētera Vaska mūzikas programmu, un no latvju lielmeistara mūzikas līdzās motetei "Da pacem Domine" un lūgšanai "Mein Herr und mein Gott" (Šveices mistiķa Brāļa Klausa formula – "Kungs, atņem man visu, kas aizšķērso ceļu pie Tevis, un dod visu, kas ved pie Tevis") būs arī skaistais orķestra darbs "Musica serena", kas nu iegūs jaunu tulkojumu, ko būs interesanti salīdzināt ar visiem iepriekšējiem.

Radio "Klasika" un Lielā piektdiena

Kad februārī "Lielajā dzintarā" izskanēja Dvoržāka Vijolkoncerts, daudziem bija jautājums, kāpēc šī lieliskā mūzika pie mums skan tik reti. Līdzīgi varētu jautāt par Dvoržāka grandiozo moteti "Stabat Mater", ko gan nevis klātienē, bet tiešraidē klausīsimies Lielās Piektdienas vakarā pulksten21.30 Latvijas Radio 3 "Klasika" diriģenta Daniela Haida interpretācijā. Savukārt jau pa dienu pulksten 11.05 Baha "Mateja pasijas" koncertieraksts, kas Jāpa van Zvēdena vadībā tapis šīgada februārī Honkongā un kur dzirdams kora "Latvija" sniegums.

Divas grāmatas

Jau vairāk nekā pirms mēneša apgādā "Neputns" klajā nāca Marta Pujāta izcilais dzejas krājums "Dāma baltos džinsos", bet tik nesen to izlasīju un nu sirsnīgi iesaku — tā ir lakoniska un dziļietilpīga himna Latvijai, cilvēcīgumam un pasaules saklausīšanai.

Nesalīdzinot lieku blakus "Orbītas" izdevumu — Serhija Žadana dzejas izlasi "Harkivas Dinamo" Ingmāras Balodes, Jāņa Elsberga, Māras Poļakovas un Māra Salēja atdzejojumā. Bez liekiem vārdiem — kas nav šo lasījis, ir par milzu pasauli nabagāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti