Uz kraujas šlāgeru laukā. Klausāmies «Latvijas sirdsdziesmas» finālistus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No ciešanām līdz "guilty pleasure" – tādas ir manas attiecības ar šlāgeriem. Ievadā maza pašterapija, bet raksta otrajā daļā iespēja uzzināt, kurš no raidījuma "Latvijas sirdsdziesmas" finālistiem man iedūra tieši ❤️.

Visa mana bērnība ir viens vienīgs “Apvedceļš”. Mana māsīca sarežģīto piedziedājumu toreiz svaigi iznākušajai dziesmai “Zemenes” interpretēja kā “pē-dē-ēdē-dējo reiz”, iespraužot vienu lieku “ēdi” pa vidu, jo autori nebija aprēķinājuši, ka bērna plaušām garais “ēēēē” varētu būt izaicinājums. Savukārt dziesma “Pienenes” man saistās ar dienu, kad ar to pašu māsīcu centāmies apgūt dziesmas tekstu, kā rezultātā palaidu garām pēdējo autobusu uz mājām un arī iespēju ciemoties pie māsīcas biežāk. 

Ārpus “Apvedceļa” manā bērnības skaņu lokā bija arī citi šlāgermūziķi.

Piemēram, tā dejojusi kā sešu gadu vecumā pie Viktora Zemgala “Magnolijas zieda”, ko teju katru nedēļu kāds pasūtīja raidījumā “Daudz laimes!”, neesmu vairs nekad dzīvē.

Diemžēl interneta labirintos neatrodu vairs klipu ar skaistajām dejotājām sarkanajās (iespējams, flamenko) kleitās.

Taču mana mīļākā atmiņa, kas saistīta ar šlāgermūziku, ir brauciens vēlā rudenī no Svecīšu vakara Varakļānu kapos, kad visai drūmo noskaņu kā ar nazi pāršķēla kāda radio atskaņota dziesma. Tajā cita starpā tika uzdots jautājums, kas man neliek mieru, jau desmit gadus dzīvojot Rīgā – “Kur paliek sūdu smaka, kad zemnieks Rīgā brauc?” (citēju pēc atmiņas).

Lai nerastos pārpratumi un pārmetumi, ka ar šlāgeri esmu bijusi siltās attiecībās tikai bērnībā un citu cilvēku gaumes un ietekmes dēļ, tad arī šobrīd manā “guilty pleasure” listē ir tādi mūzikas sasniegumi kā

Raimondas Vazdikas “Apsoli man neko”, kuras piedziedājumu rotājošais kliedziens “āāāāāāāāāāāāāāāā” precīzi rezonē ar maniem pieaugušo dzīves pārdzīvojumiem.

Vēl pagājušajā nedēļas nogalē ar kādu savu draugu gājām pa Rīgas centrālajām ielām, dziedādami “Čikāgas piecīšu” dziesmu “Mūsu mīlestība”, un viņš atcerējās, kā

jau tā nevieglajos pusaudža gados ik rītu radio viļņos viņu uzmundrināja grupas “bet bet” aicinājums – “Lai nāk! Lai nāk! Lai nāk smaga diena!”

Paironizēt par šo mūzikas novirzienu patīk ne tikai man un maniem draugiem, bet savulaik arī reperim Armandam no apvienības “STA”, radot leģendāro parodiju “Vienmēr tu”, ko vismaz es tomēr uztvēru un joprojām tveru pārāk nopietni un dziļi personiski.

Par "Latvijas sirdsdziesmas" finālistiem

Tikai virspusēji apskatot raidījuma “Latvijas sirdsdziesmas” šī gada aptaujas finālistu sarakstu, starp kuriem diemžēl neatrodu savus jau minētos personīgos šlāgermūzikas favorītizpildītājus, izdarīju dažus secinājumus:

  • nosaukumos spēcīga baltās krāsas dominance – “Baltais jasmīns”, “Baltie ziedi” (kas, iespējams, ir par vienu un to pašu jasmīnkrūmu) un “Mākoņi balti un rozes”;
  • leģendārie “Zeļļi”, “Lauku muzikanti” un “Kantoris 04” mūžam dzīvi (tāpat kā “Līvi”);
  • Sabīnes Berezinas muzikālajā “to do” sarakstā neievilkts palicis tikai ķeksis rūtiņā pie apņemšanās iemēģināt balsi death metal žanrā;
  • Aigariņš, kura slavenākais skaņdarbs ir “Ļoti labi rukšiem būt”, izrādās nav viena hita brīnums un šobrīd ir pievērsies cilvēku jūtu pasaulei.

Neliels kopsavilkums par dziesmu tematiku:

Vērtējums par katru no finālistiem:

Tā kā sajūtas, kas pārņem, klausoties mūziku, grūti raksturot vārdos, tad katru dziesmu novērtēšu izmantojot "emoji" ikonas. 

“Zeļļi” & Eva Grāvele – “Baltais jasmīns”

⛰️⛰️⛰️⛰️⛰️

(Piecas kraujas. Guntara Rača teksts runā pats par sevi: "Un tas nekas, ja neatnāksi, tāpat man citur nav kur iet. Es tevi gaidīšu uz kraujas, kur baltiem ziediem jasmīns zied.")

Ainars Bumbieris – “Baltie ziedi”

❄️❄️❄️❄️❄️

(Dodu 5 sniegpārsliņas par skaisto sniega metaforu videoklipā.)

Jānis Moisejs un Ieva Sutugova – “Bērnu dienas”

❤️❤️❤️❤️❤️

(Pārliecinošas 5 sirdis Ievas Sutugovas kleitas krāsā.)

“Loreta & Lūsis” – “Laiks ir laime”

🐴🐴🐴🐴🐴

(Viennozīmīgi 5 zirga galvas par video – bērni un dzīvnieki vienaldzīgu neatstāj nevienu.)

Anna Dribas – “Laulības gredzens”

💃💃💃💃💃

(Annas Dribas sveiciens Bejonses dziesmai "All The Single Ladies".)

Beāte Meldere un Silvestrs Lorencs – “Liedaga promenāde”

💑💑💑💑💑

(Klipā izmantotas stabilas vērtības – divi mīlnieki, pilsēt-patriotisms un vīrietis baltā kreklā ar Džastina Bībera sasuku.)

Kaspars Antess – “Man tevis pietrūkst”

🕊️🕊️🕊️🕊️🕊️

(Sūtu Kasparam Antesam piecas dūjas pilnas ar cerībām, ka melanholiskās sajūtas reiz mitēsies un viss būs labi.)

“Lauku muzikanti” – “Mākoņi balti un rozes”

🔪🔪🔪🔪🔪

("Lauku muzikantus" atceros no bērnības. Viņi palikuši uzticīgi saviem spēcīgākajiem ieročiem – vienkāršībai, īstumam un sirsnībai. Man "iedūra" tieši ❤️.)

“Rumbas kvartets” – “Atnāk nakts”

🌙🌙🌙🌙🌙

("Rumbas kvarteta" solists varētu būt Intara Busuļa brālēns.)

Kaspars Markševics un Sabīne Berezina – “Neatstāj mani”

🍂🍁🍂🍁🍂

(Latvijā ir divu veidu sievietes: "nenāciet-klāt-man-rudenī" sievietes (piemēram, Laima Vaikule) un "neatstāj-mani-rudenī" sievietes (piemēram, Sabīne Berezina))

Aigariņš – “Tikai sirds”

🐷🐷🐷🐷🐷

(Aigariņa dziesmā jaušama spēcīga vilšanās, ceru un novēlu, lai kompozīcijā "Ļoti labi rukšiem būt" dzirkstošais dzīvesprieks drīz atgriežas.)

Māsas Legzdiņas – “Tikai tev”

🌹🌹🌹🌹🌹

(Domāju, ka Aigariņš un mēs visi optimismu varam smelties no krāšņajām rozēm Legzdiņām.)

Mārtiņš Kanters, “Auļi” un “Anima” – “Valodiņa”

🕶️🕶️🕶️🕶️🕶️

(Ja Mārtiņš Kanters būtu Dainu tēvs, bet Dainu tēvs būtu tēls filmā "Matrikss", tad šī varētu būt filmas tituldziesma.)

Viktors Tilčiks – “Kā kuro reizi”

📉📉📉📉📉

(Viktors No Expectations Tilčiks jeb Viktors Va-pa-pa-vē-ba-du-dā Tilčiks.)

“Kantoris 04” – “Skaistie mirkļi”

4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣

("Kantoris 04" atjautīgi rezumē visus pārējās dziesmās iztirzātos notikumus dziesmā "Skaistie mirkļi", kuriem pieskaitu arī savu pieredzi, iepazīstoties ar "Sirdsdziesmas" finālistiem.)

 

“Latvijas sirdsdziesma” tiks noskaidrota 12. jūnijā. Fināla tiešraide būs skatāma pulksten 21.05 LTV1, REPLAY.lv un “Latvijas sirdsdziesmas” “Facebook” kontā, kā arī klausāma Latvijas Radio 2.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti