Romā izstādē sniedz ieskatu aizgājušo laiku rotaļlietās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Romas neoklasiskajā muzejā atklāta kāda neparasta izstāde. Tajā apmeklētājiem sniegta iespēja gluži kā ar laika mašīnu ieskatīties rotaļlietās, ar kurām savulaik spēlējās citu gadsimtu bērni.    

Baroka laikmeta leļļu mājas ar īpaši greznām lellēm, pašu pirmo lidmašīnu modeļi un daudzas citas rotaļlietas, ar kurām kādreiz spēlējās pavisam citu laikmetu bērni – to visu šajās dienās Romā var apskatīt slavenajā neoklasicisma muzejā “Palaco Braski”. 

Katrai mantai šeit līdzi nāk kāds unikāls un nostalģisks stāsts, kas sniedz ieskatu tā laika realitātē. Piemēram, Zviedrijas karalienes mātes Ulrikas Eleonoras pasūtītā leļļu māja savai meita Hedvigai tālajā 1686.gadā.

“Trīsdesmit divas rotaļlietu kategorijas ir pārstāvētas šajā izstādē. Tās pieder gan pie mūsu pašu bērnības, gan bērniem, kuri ar tām spēlējās pirms vairāk nekā 150 gadiem. Lielākoties no Ziemeļeiropas – puse no kolekcijas ir Vācijas un Zviedrijas izcelsmes, otra puse Anglijas, Francijas un ASV,” stāstīja izstādes kuratore Emanuēla Lačianēze.

Izstādes nosaukums ir “Prieka pēc”, un tematiski tā ir sadalīta vairākās daļās – pilsētas un lauku rotaļās, mašīnu un gaisa spēlēs, ģimenes spēlēs un ceļošanas spēlēs. 

Viens no vērtīgākajiem izstādes eksponātiem, kas ir pat vairāk nekā rotaļlieta, ir slavenā Vācijas gaisa kuģa Grāfa cepelīna modelis, bet, iespējams, visinteresantākais eksponāts – Dionas piecīšu lelles. 1934.gadā Kanādā dzimušie piecīši bija pirmais dokumentētais gadījums, kad šādās dzemdībās izdzīvoja visi bērni, un tie kļuva par tā laika slavenībām – viņiem par godu izgatavotas lelles, pastkartītes un plakāti. Visa šī lielā kolekcija tiks nogādāta jaunā Romas rotaļlietu muzejā, kurā tās papildinās senas rotaļlietas no slavenajām itāliešu villām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti