Leģendārajam Vudstokas festivālam – 50

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Trīs miera un mūzikas dienas" - ar šādu devīzi pirms 50 gadiem ASV sākās slavenais Vudstokas festivāls. Tas izvērtās par jaunatnes un hipiju kustības grandiozāko notikumu un iesāka jaunu rokmūzikas festivālu ēru. Kā pasaulē atceras leģendāro Vudstokas festivālu?

Vasara  1969. gadā ASV bija politisko satricinājumu, satraucoša ideālisma un sociālā protesta pilna. NASA bija veiksmīgi nosēdinājusi pirmo cilvēku uz Mēness, Vjetnamā arvien plosījās karš, bet Ņujorkā bija notikušas vairākas vardarbīgas protesta akcijas homoseksuāļu tiesību aizstāvībai.

Vudstokas festivāls dzima pēkšņi un neapturami, sabiedrībai un mūziķiem saslēdzoties vienotā vilkmē.

To rīkoja uzņēmēju grupa, par norises vietu izvēloties piensaimnieka Maksa Jāsgara siena lauku Bēteles pilsētā, nepilnu 100 kilometru attālumā no Vudstokas.

Informācija izplatījās zibens ātrumā bez īpašām reklāmas, un plānoto 50 000 vietā uz Jāsgara pļavām plūda  pusmiljons klausītāju. Lai nesāktos haoss, rīkotāji nojauca barjeras un atcēla biļešu tirgošanu, pasludinot festivālu  par bezmaksas pasākumu.

"Pa ceļam mēs dzirdējām, ka ir ieradušies daudz vairāk cilvēku, nekā gaidīts, un ka viss ir vaļā un vairs nav vajadzīga biļete," stāstīja Vudstokas festivāla apmeklētāja Anete Neinsa.

Festivāla dienas pavadīja spēcīgas lietusgāzes, dubļi, milzīgi satiksmes sastrēgumi, bija slikti sanitārie apstākļi, trūka pārtikas, taču kopumā tas aizritēja savstarpējas iecietības un labvēlības gaisotnē.  

"Es biju astoņpadsmit gadu vecs čalis, pilnīgā neziņā, kas esmu un kas gribu būt, bet tajā pašā laikā pilnīgā vienotībā ar visiem citiem," teica Vudstokas festivāla apmeklētājs Keins Redens.

Koncertos uzstājās gandrīz visas tolaik aktuālās grupas un mūziķi - Ravi Šankars, Santana, Dženisa Džoplina, Džimijs Hendrikss un daudzi citi.

"Tas bija hipiju laika revolucionārs notikums. Mūsdienās festivāls ir kļuvis par biznesu. Vudstoka bija brīvības manifests arī tādā ziņā, ka tur visi pīpēja zāli, neviens nekontrolēja, ko fotografē, ienes, cilvēki nodarbojās ar seksu, staigāja pliki – pilnīga anarhija, brīvība," klāstīja mūzikas žurnālists Uldis Rudaks.

Vudstokas laikā piedzima divi bērni, bet divi apmeklētāji diemžēl gāja bojā – viens no insulīna pārdozēšanas, otru nobrauca traktors netālajā siena pļavā.

Vudstokas festivāls ir iedvesmojis kinorežisorus, rakstniekus, mūziķus, par to tapušas filmas, grāmatas un dziesmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti