Vējonis: Dziesmu un deju svētki palīdz latviešiem pasaulē saglabāt tradīcijas un valodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Dziesmu un deju svētki palīdz latviešiem pasaulē saglabāt latviskās tradīcijas un valodu,” uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis, atklājot konferenci “Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai. Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšana un attīstība”.

Svētki “sniedz iespēju sastapties latviešiem visā pasaulē un no visas pasaules”, prezidenta teikto citēja prezidenta Preses dienests.

“Sastapties, lai piedzīvotu īpašu kopību – vienu dejas soli, vienu elpu dziedot kopīgu dziesmu,” pauda prezidents.  

Vējonis atzīmēja, ka okupācijas laikā ideju par Latvijas neatkarību uzturēja diplomāti ārzemēs, kas nodrošināja mūsu valsts juridisko nepārtrauktību. Savukārt garīgo nepārtrauktību un kopības sajūtu šajā laikā mums uzturēja Dziesmu un deju svētki.

Kopīga dziedāšana palīdzēja saglabāt latviskumu gan bēgļu nometnēs un trimdā rietumvalstīs, gan okupētajā Latvijā un izsūtījumā Sibīrijā.

“Dziesmu un deju svētki spilgti pierāda ikvienam - kultūra ir mūsu nācijas pamats, bet dziesma un deja ir tās centrā. Mums ir būtiski saglabāt Dziesmu un deju svētkus ar to tradīcijām un simbolisko vērtību. Vienlaikus paturot tos atvērtus pārmaiņām,” uzsvēra Valsts prezidents.

Tikmēr Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) konferencē norādīja, ka “uz pašreizējā augstā svētku enerģētiskā un emociju viļņa mums šķiet, ka latvietība nevar pazust, ka tā ir mūsu “dvēseles kods”. Taču, neskatoties uz to, ka valodu un kultūru cilvēki nereti nesasaista ar politiku, šie jautājumi ir tieši saistīti.”

“Visi lēmumi par valodu un kultūru ir politiski, turklāt izšķirīgi mūsu valsts pastāvēšanai un nākotnei. Valdībā un Saeimā pieņemtie lēmumi nāk no tautas. Valoda, kultūra un identitāte ir politiska izvēle un izšķiršanās. Arī mūsu valsts pastāvēšana,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Mūrniece pateicās latviešu diasporai ārzemēs par latvietības saglabāšanu un turēšanu nākotnē. Parlamenta priekšsēdētāja akcentēja, ka latvieši, kas dzīvo ārpus Latvijas, ir neatņemama mūsu valsts sastāvdaļa, tāpēc nepieciešams sistemātisks un vienots valsts atbalsts diasporai. Saeimā pirmajā lasījumā jau ir pieņemts Diasporas likums, kam jāiedibina nemainīga ilgtermiņa diasporas valsts atbalsta politika.

Tāpat Mūrniece mudināja latviešu organizācijas visā pasaulē aicināt visus latviešus, ja vien viņiem tas ir iespējams, piedalīties gaidāmajās 13.Saeimas vēlēšanās un lemt par Latvijas likteni. Saeimas priekšsēdētāja rosināja iedvesmot citus un skaidrot vēlēšanu nozīmi:

"Iedvesmojiet! Skaidrojiet! Jūs esat viedokļu līderi, kuros ieklausās. Vēlēšanas ir ļoti svarīgas.”

Ir būtiski ievēlēt tādu Saeimu, kas turēsies pie Satversmē noteiktā, ka Latvija ir demokrātiska, tiesiska, sociāli atbildīga un nacionāla valsts, kas būs uzticīga latviešu valodai kā vienīgajai valsts valodai, atzīmēja Mūrniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti