Labrīt

Ceļā uz dziesmu svētkiem: Pēteris Plakidis “Tavas saknes, tavā zemē”

Labrīt

SPECIĀLI no Igaunijas: NATO karavīri nepieciešamības gadījumā gatavi tūlītējai rīcībai

Ceļā uz dziesmu svētkiem: "Jumja dziesma"

Ceļā uz Dziesmu svētkiem: Mācies dziedāt «Jumja dziesmu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kāpēc Dziesmu svētku repertuārā ir tik daudz nezināmu dziesmu? Šādu jautājumu droši vien savu reizi uzdevis ne viens vien klausītājs, sēžot Mežaparka Lielajā estrādē. Protams, pazīstamas dziesmas vienmēr ir patīkamāk klausīties, jo domas seko līdzi mūzikai. Tieši pēc gada jūlija sākumā sāksies Latvijas simtgades dziesmu svētki, tāpēc Latvijas Radio jau laikus aicina - iepazīsti Dziesmu svētku repertuāru un sagaidi svētkus kā īsts eksperts!

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku Noslēguma koncertā “Zvaigžņu ceļā” izskanēs apmēram 40 dziesmu. Trešdien, 5.jūlijā, iepazīstinām ar Ilonas Rupaines tautasdziesmas apdari sieviešu koriem „Jumja dziesma”, kuras iekļaušana dziesmu svētku repertuārā nākusi kā pārsteigums arī pašai komponistei.

„Dziesma ir tapusi 2005.gadā. To pasūtīja sieviešu koris „Dzintars” un diriģente Aira Birziņa. Es viņiem rakstīju, ja nemaldos, četru dziesmu ciklu, un viena no tām bija arī „Jumja dziesma”,” atceras komponiste Ilona Rupaine. „Kopš tā laika es šo dziesmu biju veiksmīgi aizmirsusi, līdz kādā koru mēģinājumā atklāju, ka tā sāk parādīties kā viena no Dziesmu svētku repertuāra dziesmām… Tas man, protams, bija liels pārsteigums un arī pagodinājums.”

„Stāsts [par šo dziesmu] ir ļoti interesants, jo viena lieta ir rakstīt dziesmu sieviešu korim „Dzintars”, kas ir gandrīz profesionāls kolektīvs ar ļoti augstu latiņu. Tad tu vari atļauties dziesmā būt nedaudz sarežģītāks. Otra lieta – kad šo dziesmu piedāvā atskaņot visiem koriem.

Manuprāt, tā dziesma, kas savulaik tika rakstīta „Dzintaram”, vēlāk tika mazliet pielabota, kad veidojās Dziesmu svētku repertuārs. Mēs nedaudz atteicāmies no dažām lietām, lai tā būtu saprotamāka un izdziedamāka arī vienkāršākiem koriem, kas varbūt nav tik profesionāli un ar tādām balsīm kā „Dzintars”. (..) Kas beigu beigās būs, man pašai ir interesanti. Atzīšos, ka līdz šim aizņemtības dēļ vēl neesmu bijusi nevienā [Dziesmu svētku] modelēšanas koncertā. Pašlaik es vēl korī aktīvi nedziedu, bet domāju, ka to noteikti aktīvi darīšu Dziesmu svētkos!” apņēmīgi saka komponiste.

"Jumja dziesma" (izpilda sieviešu koris "Dzintars" Airas Birziņas vadībā, 2017.g. ieraksts)
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

 

 

 

 

Jumja dziesma

Latgaliešu tautasdziesma

Ilona Rupaine (1966)

Vysu dīu Jumi jiemu

Pa lelūi teirumeņu.

 

Isadzynu, isajiemu

Teirumeņa galena.

 

Kur, Jumeiti, tu gulēj’

Taidu goru vasareņu?

 

Teirumeņa galena,

Zam palāka akmisteņ’.

 

Jem, Jumeiti, garu slūtu,

Slauk’ vorpeņis gubeņāi.

 

Kur ganeņi nūganieja,

Kur vuškenis nūmeidej’.

 

Vysu dīnu JUmi jiemu

Pa lelūi teirumneņ.

 

 

Jumja dziesma
Jumja dziesma

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncerta kora dziesmu apkopojuma izdevums un pilns nošu komplekts pieejams "Musica Baltica" mājaslapā.

 

Iepazīsti arī citas 2018.gada dziesmu svētku dziesmas!

Latviešu tautasdziesma Jura Karlsona apdarē „Ūdens sauca, akmens vilka”

Pēteris Plakidis, Vizma Belševica „Tavas saknes tavā zemē”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti