Tetera nams atgūst savu vēsturisko fasādes krāsojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tiek noslēgts pirmais posms Stūra mājas jeb Tetera nama Rīgā, Brīvības ielā 61, plānotajos fasādes vēsturiskā krāsojuma atjaunošanas darbos, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Tetera nama fasādes atjaunošanas darbos ietilpst arī ēkas skārda jumta nomaiņa, ievērojot pagājušā gadsimta klājuma tehnoloģisko stilistiku un autentisku izpildījumu. Darbu pirmajā posmā tika atjaunota nama Brīvības ielas fasāde, bet otrajā posmā, kas turpināsies līdz šī gada beigām, notiks fasādes atjaunošana Stabu ielas posmā, kā arī turpināsies ēkas jumta nomaiņa.

Pirms darbu uzsākšanas VNĪ veica Tetera nama fasādes apdares arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju un šobrīd nama fasāde ieguvusi iespējami oriģinālu pagājušā gadsimta sākuma izskatu un stilu. Fasāžu krāsu pase izstrādāta, pamatojoties uz ēkas apdares apsekošanas rezultātiem un vēsturiskajiem materiāliem. Ēkas krāsojums balstīts uz pelēku tonalitāti, kas papildināts ar baltām detaļām.

Fasādes atjaunošanas darbi ietver fasādes attīrīšanu, izmantojot paņēmienus, kas saudzē un nebojā oriģinālo materiālu. Virsmu tīrīšanai izmanto gan rokas instrumentus, gan attīrīšanu ar saspiestu gaisu. Trūkstošo un bojāto profilējumu un dekoratīvo elementu izgatavošana un atjaunošana notiek uz vietas pēc esošajiem analogiem paraugiem. Tāpat tiek tīrīti granīta elementi un nostiprinātas nestabilās detaļas. Darbos ietilpst arī dzegu un to reljefu dekoru restaurēšana, vienlaicīgi pārbaudot to noturību, un enkuru stiprinājumu atjaunošana.

Tetera nams atrodas Brīvības un Stabu ielas krustojumā un ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. Nams celts pagājušā gadsimta sākumā, 1912.gadā, pēc A.Vanaga projekta un ir nacionālā romantisma un jūgendstila apvienojuma paraugs. Sākotnēji projekts tika veidots kā īres nams ar veikalu galeriju rindu pirmajā stāvā. Ritot laikam, nama fasāde bija cietusi no pilsētas piesārņojuma un citiem ārējiem faktoriem, tādēļ VNĪ nolēma atjaunot nama fasādes krāsojumu un ēkas tehniskā stāvokļa stabilizācijai nomainīt jumta segumu.

Tetera nama atjaunošanu VNĪ uzdevumā kopš šī gada 20.jūlija veic AS "Būvuzņēmums Restaurators". Pilnībā darbus plānots pabeigt 2015.gada decembrī un tiem ir piecu gadu garantija, ko nodrošina būvuzņēmējs. Fasādes atjaunošanas un jumta nomaiņas darbu kopējās izmaksas ir 580 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti