Ogres bibliotēka – lielākā pasīvā publiskā koka konstrukciju ēka Latvijā (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ogres Centrālās bibliotēkas ēkas būvniecībā izmantoti 800 kubikmetri koksnes, un tās dizains veidots, domājot par Ogri kā kūrortpilsētu, un tā ir lielākā pasīvā publiskā koka konstrukciju ēka Latvijā.  Jaunā Ogres Gaismas pils, kā to jau iesaukuši vietējie, durvis vēra šonedēļ.

Precizējums

Precizēti projekta autori.

  2019. gada oktobrī Ogres centrā tika demontēta vecā Ogres bibliotēkas ēka, kas darbojas bijušā bērnudārza telpās. Savukārt šonedēļ durvis šajā vietā vērusi jaunā centrālā bibliotēka, kas ir lielākā pasīvā publiskā koka konstrukciju ēka Latvijā. 

Jaunās Ogres Centrālās bibliotēkas ēkas projekta autori ir "Projektēšanas birojs PBR", galvenais arhitekts Valdis Onkelis un  Rīgas Tehniskās universitātes absolvents Rūdis Rubenis, kura diplomdarbs izmantots par pamatu, izstrādājot būvprojektu.

“Būtība šajā projektā bija tas, ka mēs centāmies to veidot kā tādu kopienas sabiedrisko centru. Kā tādu mājīgu vietu, lai te būtu tāda vasarnīcas sajūta – tu atnāc un jūties kā ciemos. Vari atnākt ar ģimeni vai sarunāt šeit tikšanos ar draugu. Un ir vairākas vietas bibliotēkā, kur nav jābūt obligāti klusam, kur var brīvi sarunāties ar citiem cilvēkiem,” stāstīja Rūdis Rubenis.

“Viss tāds jauneklīgs. Interjers, dizains, arī skaistas atpūtas vietas, palodzes, kur var palasīt grāmatas,” atzina bibliotēkas apmeklētāja Linda.

“Iesēdies iekšā, vari aiztaisīt aizkaru ciet. Un tad, ja es to aiztaisu pavisam ciet, tad es vienkārši esmu ar sevi, grāmatu un skatu ārā uz dabu,” par ēkas iekārtojumu stāstīja Rubenis.

Uzmanību, ienākot bibliotēkā, piesaista augu siena, kas nodrošina telpās gaisa kvalitāti. Un, domājot par energoefektivitāti, ēkā izvietota patentēta apkures sistēma, kas izmanto pilsētas notekūdeņus. 

“Tātad pēc siltummaiņas principa notekūdeņiem tiek noņemti daži grādi siltuma, lai ēku uzsildītu caur siltumsūkņiem, savukārt vasaras laikā attiecīgi daži grādi notekūdeņiem pievienoti, lai ēku dzesētu,” stāstīja Ogres novada pašvaldības projektu vadītājs Edgars Asars.

Ogres Centrālās bibliotēkas projekts iekļauts finālā šīgada konkursā "Latvijas Arhitektūras gada balva”.

“Žūrija augstu vērtē to, ka ēkas autori ir ļoti iedziļinājušies, lai arhitektūras un inženiertehniskie risinājumi ēkā būtu ilgtspējīgi. Un mums arī likās ļoti simpātiski un mūsdienīgi, ka projektēšanas procesā tika iesaistīti arī nākotnes lietotāji, cilvēki, kas nāks un izmantos,” stāstīja "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021" atlases žūrijas pārstāve Evelīna Ozola.

Bibliotēkā tiks uzstādīts arī grāmatu pakomāts un robots, kas atbildēs uz apmeklētāju jautājumiem. Bibliotēkas ēkā izvietota arī dzimtsarakstu nodaļa, kas jau aizvadītajā nedēļas nogalē reģistrēja pirmos sešus pārus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti