Kultūras ziņas

Izstāde par drosmi dzīvot pāri robežām

Kultūras ziņas

"Takšelis Makšelis" dodas pie lasītājiem

Kad dizaineri domā par nākotnes senioriem

Kad dizaineri domā par nākotnes senioriem. Darbnīcā radīti četri vides objekti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Novembra pirmajā pusē Rīgā norisinājās Latvijas Mākslas akadēmijas rīkota starptautiska jauno dizaineru darbnīca. Tās laikā pieredzējušu jomas speciālistu un pasniedzēju uzraudzībā pašmāju un ārvalstu jaunajiem censoņiem bija dots uzdevums izstrādāt projektus, kas uzlabotu ikdienu vecāka gadagājuma ļaudīm.

Latvijas, Vācijas, Krievijas un Polijas mākslas un tehnisko augstskolu dizaina nodaļu studenti nu jau trešajā dizaina darbnīcā “BaltSe@nioR” strādāja pie projektiem, kā uzlabot dzīves kvalitāti nākotnes senioriem.

Latvijas Mākslas akadēmijas projektu vadītāja Vineta Kreigere norāda, ka sabiedrībā kopumā vērojamas novecošanās tendences, ik gadu senioru īpatsvars palielinās.

Ar gadiem vecos ļaudis piemeklē mazkustība, dzīvesprieka trūkums, norobežošanās no sabiedrības un citas psihofizioloģiskas problēmas. Darbnīcas laikā dizaina studenti centās iejusties senioru ikdienā un radīja četrus vidē integrējamus projektus. To skaitā ir mobili objekti ar dārzniecības elementiem, interaktīvi vingrošanas laukumi, ir arī savdabīga spēle.

Jauno dizaineru idejas pieskaņotas pavisam reālai vietai – Saues pilsētai Igaunijā. Tieši šī pašvaldība, lai veicinātu veco ļaužu fizisko aktivitāti, ir gatava īstenot kādu no darbnīcā radītajiem projektiem.

Līdzīgu dizaineru ideju iedzīvināšanu jau ir veikusi Poznaņas Dabaszinātņu universitāte, kurā atsevišķās programmās studē arī seniori. Poznaņas Dabaszinātņu universitātes pārstāve Beāte Fabiaka (Polija) skaidro: “Pirmkārt, runa ir par drošību. Cik pieejami un droši, piemēram, ir balkoni cilvēkiem ratiņkrēslos. Bet tāpat tika izstrādātas arī mēbeles. Cik, piemēram, viegli ir iesēsties krēslā, cik tas ir ērts un cik viegli kopjams. Vēl svarīgs ir apgaismojums un daudzas citas, pat niecīgas detaļas, lai seniori telpā varētu justies droši un vienlaikus ērti.”

Pierādīt senioriem, ka šie vides objekti patiešām var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti, – ir viens no galvenajiem šķēršļiem, ko min dizaineri. Tāpēc šo labo nolūku īstenošanā viņi cer uz pašvaldību un uzņēmēju atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti