Kultūras ziņas

Gleznotāja kā kultūru tulks

Kultūras ziņas

Levona Agadžanjana porcelāna darbi

Jūgendstila noskaņas porcelānā

Jūgendstila muzejā skatāma Antoņinas Paškēvičas porcelāna darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” no 24. janvāra skatāma mākslinieces Antoņinas Paškēvičas porcelāna darbu izstāde, kurai dots nosaukums “Jūgendstila noskaņas porcelānā”. 20. gadsimta sākuma izsmalcinātais stils iedvesmojis mākslinieci servīžu, vāžu un dekoratīvo šķīvju apgleznošanā izmantot dabas motīvus un sievietes tēlus.

Mākslinieci Antoņinu Paškēviču mākslā vienmēr interesējis sievietes tēls. Dabas stihiju un sievietes tēli porcelāna traukos izceļ mākslinieces stilu, interesi par vēsturi un mitoloģiju.

“Vēl būdama studente, aizrāvos ar antīko un ēģiptiešu mākslu. Pēc tam atklāju stilu, kurā ir apvienots viss. Tāpēc man jūgendstils šķiet ļoti harmonisks.

Jūgendstilā sievietes tēls ir ļoti populārs. Maskās, pozās un tērpos. Arī frizūrās. Man tas ļoti patīk,” stāsta keramiķe, dizainere Antoņina Paškēviča.

Māksliniece izstādei gatavojusies apmēram divus gadus. Darbi īpaši pieskaņoti muzeja interjeram, lai pēc iespējas harmoniskāk iekļautos jūgendstila vidē.

Līdzās dekoratīvajiem jūgendstila un nacionāla romantisma stilā veidotiem sienas šķīvjiem un vāzēm, māksliniecei būtiski izcelt trauku dizaina praktisko nozīmi.

Paškēviča uzsver, ka vairāk nekā 20 gadus strādājusi bijušajā Kuzņecova Rīgas porcelāna fabrikā: “Kas attiecas uz traukiem, utilitārisms man ir pirmajā vietā.”

Antoņinas Paškēvičas porcelāna autordarbi atrodas Latvijas un Krievijas muzejos, kā arī privātās kolekcijās Kuveitā, Zviedrijā, ASV un Francijā. Viņas darbi kā dāvana pasniegti Japānas imperatoram oficiālās vizītes laikā Latvijā. Izstāde “Jūgendstila noskaņas porcelānā” Jūgendstila muzejā būs skatāma līdz 22. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti