Kultūra

Latvijas Radio koris aicina uz koncertu "Lotosa zieds"

Kultūra

Liepājas simfoniskais orķestris sāk savu 137. koncertsezonu Gintera Rinkēviča vadībā

Aktīvi turpinās Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles restaurācija

Jēkaba katedrāle piedzīvo vērienīgu restaurāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vērienīgu atjaunotni kopš šī gada sākuma piedzīvo centrālais katoļu dievnams Vecrīgā – Rīgas Svētā Jēkaba katedrāle. Šobrīd jau pilnībā restaurēta altāra daļas fasāde, un līdz gada beigām plānots atjaunot arī visus pārējos baznīcas ārējos mūrus, no kuriem vissarežģītākais solās būt darbs pie torņa, kas ir sevišķi bēdīgā stāvoklī. Iepriekšējā dievnama fundamentālā restaurācija notika pirms 100 gadiem tā sauktajā cara laikā, kad darbus vadīja slavenais arhitekts Vilhelms Bokslafs.

„Tātad šobrīd mēs atrodamies uz Jēkaba ielas ar seju pret austrumu fasādi, kur priekšā mēs redzam trīs brīnišķīgas vitrāžas, tās arī ir vecākās, kas ir katedrālē," būvinženieris Aleksandrs Manakovs, restaurācijas darbu pārraudzītājs, ne velti stāstu sāk ar austrumu fasādi, jo tā ir pirmā, kas pa šo gadu jau pilnībā atjaunota. Sevišķi nozīmīga ar to, ka ir pati vecākā baznīcas daļa, tapusi jau 13.gadsimtā, kamēr baznīcas pārējais apjoms uzbūvēts vēlāk.

Laika gaitā fasādes mūri bija izdrupuši, vitrāžās radušās plaisas, tagad atjaunota tā atkal priecē ikviena garāmgājēja acis.

Altāra fasādes restaurācijas laikā atklājās interesanta detaļa, saglabājusies no pirmsākumiem – mazs lodziņš altārtelpā, pa kuru sprediķi ārpusē varēja noklausīties tie, kuri baznīcā nedrīkstēja ieiet, piemēram, lipīgas slimības dēļ. Par šo lodziņu mūsdienās neviens nenojauta, un to kā pārsteigumu atklāja tikai restauratori.

Altāra daļa pabeigta, un šobrīd aktīvi turpinās pārējo baznīcas ārējo mūru restaurācija, ko plānots pabeigt līdz šī gada nogalei, vissarežģītākais ir darbs pie baznīcas torņa.

Pie ieejas katedrālē redzams liels celms, jo tur pirms trim mēnešiem nozāģēta lielā goba, kuras saknes, kā atklāja izpēte, pamatīgi bija sabojājušas blakus esošo baznīcas mūri.

Tagad tiks veikta pamatu stiprināšana, lai deformācija neturpinātos. Pēc baznīcas ārējo mūru restaurācijas nākamgad tiks atjaunoti jumti un sakārtota noteksistēma, un tad jau sāksies darbi dievnama iekšpusē, kas varētu solīt ne vienu vien interesantu atklājumu, piemēram, kādu sena sienas vai velvju gleznojuma atsegumu. Kad notika iepriekšējā lielā restaurācija pirms 100 gadiem, arī atklājās vairākas interesantas liecības no baznīcas pirmsākumiem.

Diakons Gunārs Konstantinovs katedrālē kalpo jau 35 gadus, līdz šim piedzīvojis vairākus iekštelpu remontus, tāpēc tagad patiešām vērienīgie dievnama atjaunošanas darbi viņa sirdi ļoti dziļi iepriecina.

Plānots, ka pilnībā Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles restaurācija varētu noslēgties 2020.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti