Kultūras ziņas

Piešķir naudu Brīvības pieminekļa restaurācijai

Kultūras ziņas

Top Latvijas muzeju kopizstāde

Rīgā viesojas pasaulslavens pilsētplānotājs

Rīgā viesojas dāņu arhitektūras un pilsētplānošanas grands Jans Gēls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

20.jūnijā plkst. 17.30 Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas telpās, Lāčplēša ielā 55 atklās izcilā dāņu pilsētplānotāja Jana Gēla (Jan Gehl) izstādi “Mainot domāšanas veidus”, kas veidota, godinot cienījamo meistaru 80 gadu jubilejā. Uz izstādes atklāšanu ieradīsies arī pats Gēls.

“Ja Jans Gēls neeksistētu, mums viņu vajadzētu izdomāt, lai glābtu savas pilsētas,” teikusi Dženeta Sadika Kāna (Jeanette Sadik Khan), bijusī Ņujorkas Transporta departamenta pilnvarotā pārstāve.

Šī ir vienreizēja iespēja pēc 16 gadiem Rīgā atkal satikt cienījamo meistaru un dzirdēt viņa pārdomas par toreizējo un šodienas Rīgu. Vai un cik daudz ir kas mainījies no tā, ko arhitekts ar savu komandu izstrādāja savā pētījumā un ieteikumos Rīgas pilsētvidei toreiz, 2001.gadā?

Divu viesošanās dienu laikā Janam Gēlam paredzēta tikšanās ar Rīgas pilsētas mēru Nilu Ušakovu, pilsētplānošanas ekspertiem un arhitektiem. Programmā ietverta kopēja pastaiga pa tuvējo Rīgas centru, kuras noslēgumā arhitekta un pasniedzēja Oskara Redberga vadībā notiks jomas profesionaļiem paredzēta diskusija-seminārs (tikai ar apstiprinātu dalību).

Plkst. 17.30 Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, Lāčplēša ielā 55, notiks Jana Gēla ciemošānās kulminācija - izstādes “Mainot domāšanas veidus” oficiālā atklāšana ar Dānijas Karalistes vēstnieka Hansa Braska (Hans Brask) piedalīšanos un paša autora ievadvārdiem. Aicināts ikviens interesents. Izstāde Rīgā būs apskatāma trīs nedēļas, līdz 11.jūlijam.

”Vispirms dzīve, tad telpas, tad ēkas – sākot otrādi, tas nekad nestrādās,” - tā pats meistars, piebilstot, ka ”man vienmēr vairāk interesējis mainīt domāšanas veidu – pēc tam kāds cits var mainīt pilsētas.”

Izstādes “Mainot domāšanas veidus” (kuratore – arhitekte Līva Kreislere) pamatā ir Jana Gēla sākotnējais darbs kā cilvēku uzvedības teorētiķim, pētniekam un rakstniekam pilsētvides kontekstā. Gēla pieeja ir izteikti humānistiska un pilsētvidi atbalstoša, vienmēr uzsverot, ka pilsētām jābūt veidotām cilvēkiem, nevis tikai loģistikas nolūkiem, arhitektūras bravūrai vai aklai, vienkāršotai ekonomikai. Laba arhitektūra nav tikai forma, bet gan mijiedarbība starp formu un dzīvi.

Nākošajā dienā, 21.jūnijā, plkst. 11.00 Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē, Ķīpsalas ielā 6, Jans Gēls piekritis novadīt publisku lekciju “From Jane Jacobs to Liveable Cities”, kurai sekos jautājumu un atbilžu sesija.

“Laba pilsēta ir kā laba ballīte – cilvēki uzkavējas ilgāk nekā patiesībā nepieciešams, jo labi pavada laiku,” Jans Gēls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti