Rīta Panorāma

Intervija ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andreju Kondratjuku

Rotu dizaineres Annas Faniginas "Kuģu saraksts"

Atklāta sengrieķu mītos balstīta Annas Faniginas rotu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) mājā atklāta rotu dizaineres Annas Faniginas gredzenu izstāde "Kuģu saraksts", kas būs skatāma līdz 3.oktobrim. Faniginas dizainētajās rotās ir iegravēti sengrieķu literatūras vēstījumi, jo „Kuģu saraksts” ir sengrieķu eposa ”Iliāda” otrā dziedājuma nosaukums un rotu tapšana aizsākās ar sengrieķu kultūras pētījumiem.

Izstādē eksponēti 70 sudraba un "electrum" jeb zelta un sudraba sakausējuma gredzeni. To akmeņos iegravēti vēstījumi no eposiem sengrieķu valodā, kas citē Homēru, Sofoklu, Lukiānu un citus antīkās kultūras autorus. Kolekcijai izvēlēti jūras tematikai atbilstošākie akmeņi - heliodori, topāzi, kvarci un akvamarīni.

Līdz šim izstāde prezentēta arī Pēterburgā, Viļņā, Palangā, Amsterdamā, Minhenē un Itālijā.

"Kuģu saraksts" ir Homēra eposa "Iliāda” otrais dziedājums, kurā uzskaitīti visi kuģi, kas bija sapulcējušies no Grieķijas malu malām, lai iekarotu Troju.

Anna Fanigina - rotu dizainere un zīmola "Verba" radītāja. Pēc savas pirmās izglītības matemātikas pasniedzēja, vēlāk absolvējusi arī Metālmākslas dizaina nodaļu Rīgas Lietišķās mākslas koledžā. Kā dizainere piedalījusies daudzās mākslas izstādēs Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Somijā, Vācijā un Itālijā.

Fanigina ir ne tikai Latvijas, bet arī Somijas un Krievijas dizaina un juveliermākslas konkursu laureāte. Tāpat māksliniece bijusi Pēterburgas Ermitāžas muzeja Antīkās nodaļas arheoloģisko ekspedīciju dalībniece. Viņas darbi atrodas Latvijas Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejā un Lučiano Benetona kolekcijā "Imago Mundi", Itālijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti