Panorāma

A. Lukašenko izklāsta priekšnoteikumus aiziešanai no varas

Panorāma

Lauksaimnieku atbalstam piešķir 45,5 miljonus eiro

Rīgas pilī atrod senus sienu gleznojumus

Atjaunošanas darbu laikā Rīgas pilī atrod senus sienu gleznojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas pils senākās daļas – kastelas – atjaunošanas darbu laikā atklātas jaunas vēstures liecības par to, kā reiz izskatījušās pils iekštelpas. Uz sienām un griestiem atklājušies viduslaiku zīmējumu fragmenti. Atradumu dēļ būvdarbi nekavēšoties, un tiek solīts, ka Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) ekspozīcija pilī atgriezīsies kā plānots – pēc trim gadiem. 

Restauratori uzmanīgi noņem uzslāņojumu un meklē 19. gadsimta krāsojuma fragmentus, lai vēlāk tos varētu apskatīt pils apmeklētāji. Pils zālē griesti attīrīti un konservēti. Uz divām sienām atklājas zilgani laukumi.

“Redzami figurālas glezniecības paliekas no 16. gadsimta pirmās puses gleznojumiem.  Zināms, ka ir bijusi izgleznota visa augšējā daļa. Agrāk šeit bija baznīca. Altāra siena bijusi izgleznota. Šobrīd saglabājušies tikai fragmenti. Un arī tie bija jāglābj. Jāķer, lai tas paliktu. Tas, kas ir attēlots, ir divas figūras un fons neskaidrs. Visa kompozīcija ir neskaidra šobrīd,” norādīja restauratore Madara Rasiņa.

Citā pils zālē jau pirms pāris gadiem veica izpēti un atrada skaistus zīmējumus – apelsīnus un dekoratīvas līnijas. Taču sienas slēpa vēl ko.  

“Ir ļoti, ļoti būtiski atklājumi radušies.  Centrālā daļa griestiem ir ar brīvrokas zīmējumu. Ļoti grezna rozete uzzīmēta. Kā arī akmentiņi, kas ir būtiski centrālajai kompozīcijai,  arī tie ir bijuši dekoratīvi zīmēti, kas ļoti maina viduslaiku izskatu, kāds bijis šai telpai. (..) Ir pārliecinošas liecības, ka šī telpa bijusi grezna. (..) Latvijas mērogam tas ir unikāls atradums,” atklāja Rasiņa.

Kopš būvnieki saņēma pils atslēgas un sākās restaurācija, pagājuši četri mēneši. Darbi rit kastelas dienvidu korpusā. Bēniņos noņemti pārsegumi un grīdas, atsegtas vēsturiskās velves un sijas, kas iepriekš nebija redzamas. 

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs norādīja: “Šeit ir dažādi uzslāņojumi no 12. gadsimta. Ir elementi, piemēram, Rīgas ielas no 12. gadsimta, kas atklājas pils pagrabā,  holandiešu ķieģeļu flīzes no 16. gadsimta.  Ir paslēptas, aizmūrētas kāpnes pilī no 17. gadsimta. Dažādi sienu fragmenti no 12. gadsimta līdz 19. gadsimtam. Noslēgti, paslēpti, vēlreiz aizmūrēti, mainoties laikiem.”

Rīgas pilsētas būvvalde atļāvusi noņemt kultūras slāni pie pils Daugavas gātē un eksponēt vēsturiskos mūrus – līdzīgi, kā tas ir pie Rīgas Doma baznīcas. 

“Projekts ir izaicinošs, jo katrā pils mūrī slēpjas vēstures liecības, tas prasa papildu darbu. (..) Bet mēs esam optimistiski, ka darbi varēs noritēt bez apstājas un 2024. gadā LNVM varēs šajā pils daļā iekārtot ekspozīciju,” skaidroja Griškevičs.

Vēsturisko atklājumu dēļ būs jāveic padziļināta izpēte un jāizdara precizējumi restaurācijas projektā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti