Kultūras ziņas

Atjaunota Raiņa un Aspazijas māja Rīgā

Kultūras ziņas

Jaņa Rozentāla grafikas Jūgendstila muzejā

Utopiskas bēgļu valsts iespējamie karogi

Arhitektūras muzejā aplūkojami utopiskas bēgļu valsts 13 iespējamie karogi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Arhitektūras muzejā apskatāmas 13 versijas par to, kā varētu izskatīties utopiskas bēgļu valsts karogs. Iedziļinoties zinātnē par karogiem, neeksistējošās valsts simbolus veidojuši mākslinieku kolektīva "We Became Aware" pārstāvji un viņu studenti Amsterdamā. Mākslinieku iedvesmas avots ir ieraksts miljardiera Nagiba Savirisa tviterkontā, kas pirms aptuveni gada pārsteidza vai visu pasauli. Tajā viņš rakstīja: “Grieķija vai Itālija, pārdodiet man salu, es pasludināšu to par neatkarīgu, saaicināšu turp bēgļus, došu viņiem darbu un ļaušu viņiem dibināt savu valsti.”

Izstādē ar 13 spekulatīvu karogu dizaina piemēriem tiek aizskartas mūsdienu Rietumu sabiedrībā aktuālas tēmas - masu migrācija, nacionālās identitātes jautājums un karoga nozīme. Izstādē aplūkojamie karogi tapuši mākslinieku kolektīva karogu zinātnes kursa ietvaros Amsterdamas Būvmākslas akadēmijā, un tie piedāvā utopiskas bēgļu valsts iespējamos simbolus.

"Konkrētais mākslinieku kolektīvs līdz šim vairākus gadus strādāja karogu formātā. Karogs tika izmantots kā medijs ļoti bieži, tāpēc arī likumsakarīgi, ka viņi arī šo faktu aplūkoja caur karogu," stāsta izstādes kuratore Liene Jākobsone.

Karogs ir auduma gabals, kam piešķirtā nozīme ar likumu regulē tā pareizu lietošanu. Karogos attēloti simboli vēstī par sabiedrībā atpazīstamām idejām, nācijām un teritorijām.

"Kā jau mākslai tas ir raksturīgi, reflektēt par sabiedrībā aktuālām tēmām un piedāvāt nevis risinājumus, bet sagatavotas pārdomas un secinājumus," norāda kuratore.

Ko par ideju dibināt savu republiku domā paši bēgļi, mākslinieki gan neesot interesējušies.

Izstāde “Karogs pārmaiņām” Latvijas Arhitektūras muzejā būs apskatāma līdz 7. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti