Vai zini?

Vai zini, ka Latvijā ražotās Hamonda ērģeles šogad atkal sākušas skanēt?

Vai zini?

Vai zini, ka Anša Cīruļa iedvesmas avots audumu apdrukai jeb madarošanai meklējams Parīzē?

Vai zini, ka viens no galvenajiem "Splendid Palace" ēkas prototipiem ir Sansusī pils?

Vai zini, ka viens no galvenajiem «Splendid Palace» ēkas prototipiem ir slavenā Sansusī pils?

Vai zini, ka kinoteātra "Splendid Palace" projektu izstrādāja latviešu arhitekts Frīdrihs Kārlis Skujiņš? Lai rastu iedvesmu ēkas celtniecībai, arhitekts kopā ar zemes gabala īpašnieku Vasiliju Jemeļjanovu braukāja pa Eiropu, skatoties greznas celtnes. Par vienu no galvenajiem "Splendid Palace" ēkas prototipiem tiek uzskatīta Sansusī pils.

Skaistais, ovālais uzgaidāmais pirmā stāva foajē vienmēr neoficiāli ticis saukts par Versaļas zāli, jo tā sienu gleznojumos redzams franču dārza atspoguļojums. Dekoratīvos veidojumus lielajā zālē realizējuši tēlnieki Rihards Maurs un Jēkabs Legzdiņš.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Īpaši grezni ir Hermaņa Grīnberga gleznojumi, no kuriem visiespaidīgākie ir lielās zāles griesti. Starp citu, "Splendid Palace" mākslinieks šajā greznumā iegleznojis arī kādu joku, proti, mazu mērkaķīti, kuru atrast var tikai ļoti vērīgs skatītājs.

Bet 1967. gadā, mainot kinoteātra grīdu, tika atrasta degvīna pudele, ko sveicienam bija atstājuši amatnieki. Par to, vai kāds šņabīti atlika atpakaļ nākošajām paaudzēm, vēsture klusē...

Atsaucoties uz "Splendid Palace" aprakstu, Vizmas Belševicas mazajai Billei pārsteigumu sagādā ne tikai kustīgās bildes uz ekrāna, bet arī varenā ēka: "Spožajām, platajām durvīm abās pusēs ap kājām apķertas plikas meitas pūta garas taures…"

Belševica piemin tēlnieka Riharda Maura veidoto neobarokālo skulptūru grupu "Sabīniešu nolaupīšana", kas uz kinoteātra atklāšanu vēl nemaz nebija izgatavotas un tika uzstādītas pie kinoteātra ieejas tikai pēc gada. Kara laikā skulptūras tikušas apskādētas, un viena lāpa esot nozagta. Kopš 1996. gada restaurācijas šo skulptūru grupu aizvietoja ar precīzām kopijām, bet oriģināli atrodas bijušā kombināta "Māksla" telpās.

Tolaik pie kinoteātra tika izvietoti ar roku gleznoti plakāti, un kinoteātra otrajā stāvā, kur tagad atrodas mans datorgalds, bija mākslinieka darbnīca. Plakāti tika gleznoti autortehnikā, izmantojot guašas krāsas. Šo unikālo arodu mākslinieks Artis Koknevičs mantoja no sava tēva Kārļa Kokneviča.

Jaunas filmas kinoteātrī mainījās, mākslinieki savu darbu paši no lielajiem baneriem nomazgāja nost un uzgleznoja atkal jaunu bildi. Daudzi viņu mākslas darbi ir saglabājušies tikai kā fotogrāfijas: to autori ir gan paši mākslinieki, gan arī kino apmeklētāji, kuri vēlējās sevi iemūžināt kopā ar kādas mīļas filmas plakātu.

Šogad "Splendid Palace" mākslinieku komandai pievienojies Aivars Vilipsons, izveidojot misiņā un baltā marmorā mākslas darbu pie "Splendid Palace" sienas, kas apliecina kinoteātra simtgades faktu.

Mākslinieks Aivars Vilipsons piedalās kinoteātra "Splendid Palace" 100 gadu jubilejas rude...
Mākslinieks Aivars Vilipsons piedalās kinoteātra "Splendid Palace" 100 gadu jubilejas rudens sezonas atklāšanas pasākumā, kura laikā tiek atklāta kinoteātra durvju plāksne.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti