Iekodies Zemgalē

«Iekodies Zemgalē»

Iekodies Zemgalē

Sēlijas lauku torte ar īpaši elastīgo biskvītu

Īsta lauku torte nav iedomājama bez elastīga biskvīta. Jēkabpils puses saimniece Rita LTV raidījumā “Iekodies Zemgalē” atklāja, ka šādu biskvītu var pagatavot, izmantojot nedaudz vairāk olas baltumu nekā dzeltenumu. Izmēģini Ritas recepti un pagatavo gardu lauku torti!

Nepieciešams

Biskvītam

  • 6 olas (aukstas, no ledusskapja)
  • 6 strīķētas ēdamkarotes cukura
  • 4 ēdamkarotes kviešu miltu
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

Krēmam:

  • 6 olu dzeltenumi
  • 2 glāzes saldā krējuma vai trekna piena
  • 8 ēdamkarotes cukura
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes vai miltu
  • 200 g sviesta
  • vanilīna cukurs garšai
  • nedaudz konjaka, kas atšķaidīts ar ūdeni
  • ērkšķogu, ķiršu vai jebkāds cits ievārījums
  • grauzdētas auzu pārslas – uz 2 ēdamkarotēm auzu pārslu ņem 1 ēdamkaroti sviesta un 1 ēdamkaroti cukura, visu apgrauzdē uz pannas

Pagatavošana

1. Sāk ar biskvītu. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Sāk kult olu baltumus, kuļ aptuveni piecas minūtes, līdz tie ir stingrās putās.

2. Pēc tam sakuļ olu dzeltenumus kopā ar cukuru, līdz cukurs ir izkusis.

3. Abas masas savieno, sacilā kopā un iecilā arī miltus.

P. S. Saimniece atklāj, ka īstām lauku tortēm olu baltumu ir nedaudz vairāk nekā dzeltenumu, tādēļ biskvīts sanāk tāds elastīgāks.

4. Pagatavo krēmu. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un vanilīna cukuru, kamēr tas izkūst, un beigās iemaisa vienus vai otrus miltus. Uz plīts katliņā uzsilda pienu vai saldo krējumu un lēnām, nepatraukti maisot, pievieno olu masu. Turpina maisīt, kamēr krēms sabiezē. Katliņu ar krēmu liek auksta ūdens peldē atdzesēties.

5. Sāk kult mīkstu sviestu, pa ēdamkarotei pievieno vārīto krēmu. Svarīgi ir pievienot mazās porcijās. Kuļ tik ilgi, līdz iegūta laba garša. Var gadīties, ka vārītais krēms drusku paliek pāri. Trešdaļu krēma atliek citā bļodiņā, lai sataisītu brūno krēmu. Te pievieno nedaudz kakao un rūpīgi izmaisa, vispirms ar roku, pēc tam, ja nepieciešams, ar mikseri.

6. Sasmērē torti. Biskvītus pārgriež uz pusēm. Ņem vienu kārtu, nosmērē ar konjaka ūdeni, tad smērē virsū ievārījumu un apklāj visu ar otro biskvīta kārtu. Arī to bagātīgi piesūcina ar konjaka ūdeni. Tad biskvītu apsmērē ar balto krēmu. Liek nākamo biskvīta kārtu, un arī to apsmērē ar konjaka ūdeni. Virsū liek ievārījumu un pēdējo biskvīta kārtu. To apsmērē ar konjaka ūdeni, tad visu no ārpuses bagātīgi apsmērē ar balto krēmu – gan virspusi, gan sānus. Sānus apbārsta ar grauzdētām auzu pārslām. Ar brūno krēmu spiež virsū mazas rozītes. Vēl dekorācijām izmanto ēdamos ziediņus.

Sēlijas lauku torte no Jēkabpils
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt