Latviešu ēdienu un našķu aklā degustācija. Ukrainietes Anastasijas 5. dienasgrāmata

Arī ukrainietes Anastasijas dzīvi kājām gaisā sagrieza 24. februāra agrs rīts, kad Krievija uzsāka karu pret Ukrainu. "Es negribu sākt jaunu dzīvi. Es gribu turpināt savu dzīvi. Pagaidām citā valstī, bet ar Ukrainu sirdī," saka Anastasija, kuru ceļš atvedis uz Rīgu. Par to, kā nokļuva Latvijā un kāda ir mūsu valsts bēgļa acīm, viņa stāsta Latvijas Televīzijas jauniešu satura platformas "16+" dienasgrāmatu sērijā.

"Ukrainietes Anastasijas dienasgrāmata" – 5. epizode

Anastasija: Šo sēriju un šo tēmu esmu gaidījusi visvairāk – šodien es pagaršošu jūsu tradicionālo ēdienu. Ceru, ka mēs daudz uzzināsim par latviešu virtuvi.

Es priecājos, ka man līdzās ir Emīlija, jo es pati neko nezinu.

Emīlija: Sveiki. Mans vārds ir Emīlija, un es baudu visu latvisko. Šodien kopā ar Anastasiju pamēģināsim labākos latviešu ēdienus. Es ceru, ka viņai garšos, un nelikšu vilties ne viņai, ne jums.

Būs uzdevums: tu aizvērsi acis, pasmaržosi ēdienu un izteiksi minējumu – kas tas varētu būt, vai tas ir sāļš vai salds. Pēc tam tu to pagaršosi, arī ar aizvērtām acīm. Pēc tam es tev visu pastāstīšu.

Pelēkie zirņi ar speķi

Anastasija: Jau smaržo. Gaļa?
Emīlija: Jā. Kaut kas līdzīgs gaļai. Vai tev patīk?
Anastasija: Jā, jo esmu izsalkusi.
Emīlija: Vai esi gatava pagaršot?
Anastasija: Man šķiet, es zinu, kas tas ir...
Emīlija: Tu tiešām tā domā?  Labi. Tas brīdis ir klāt. Dod man roku. Te ir dakšiņa. Vari to lēnām pagaršot. Vai garša ir kaut kam līdzīga?
Anastasija: Jā. Zirņi? Garšo pēc riekstiem? Zemesrieksti?
Emīlija: Zemesrieksti? Labi, tagad vari atvērt acis un apskatīt, kas ir tavā priekšā.
Anastasija: Kas tas ir? (..) Gaļa, sīpoli, bet kas tie tādi? [rāda uz zirņiem – red.]
Emīlija: Zirņi.
Anastasija: Zirņi!
Emīlija: Tie ir pelēkie zirņi ar speķi. Tu biji ļoti tuvu. Tur tiešām ir mazliet gaļas un sīpolu. To parasti gatavo Ziemassvētkos. Ir tāds ticējums: ja izēd šķīvi ar zirņiem, tad nākamajā gadā nebūs jāraud.
Anastasija: Varam iedomāties, ka šodien ir Ziemassvētki.
Emīlija: Jā, un tu vari izēst visu. Vai jums Ukrainā ir kādi svētki, ar kuriem ir saistīts kāds īpašs ēdiens?
Anastasija: Jā, tas arī ir Ziemassvētkos. Kutja. Man tas negaršo!
Emīlija: Vai tas ir salds?
Anastasija: Jā, ar medu, riekstiem, rozīnēm – izskatās pēc maisījuma.

Maizes zupa

Emīlija: Anastasija, vai esi gatava kaut kam interesantākam? Lūdzu, pasmaržo to. Vai tas smaržo?
Anastasija: Jā, pēc zaļas zāles.
Emīlija: Paņem mazu vai mazliet lielāku kumosu. Liec mutē. Tas ir mīksts, es tevi brīdinu.
Anastasija: Jogurts?
Emīlija: Ne gluži.
Anastasija: Jogurts ar zemenēm.
Emīlija: Ar zemenēm?  Labi, paņem vēl vienu kumosu. Nē. Dod roku. Šeit.
Anastasija: Es domāju, ka tas ir jogurts, bet šķiet, ka ar pipariem.
Emīlija: Ar pipariem? Labi, varētu būt.
Anastasija atver acis: Tas nav jogurts? Un tur nav piparu? Un tur nav zemeņu.
Emīlija: Visi minējumi bija nepareizi. Vai tev tas garšo?
Anastasija: Jā. Nespēju iedomāties ko tādu!
Emīlija: Tas ir tikai izskats. Nevērtē pēc izskata. To sauc par maizes zupu. Tajā ir rupjmaize ar garšvielām, žāvētiem augļiem un arī putukrējums. Nevis jogurts, bet putukrējums. Tā tas ir.

Jāņu siers

Emīlija: Varam turpināt. Nākamais ir šis. Vari to pasmaržot. Vari paņemt šķēli. Dod man roku. Te ir šķēle. Paņem to un liec mutē.
Anastasija: Siers?
Emīlija: Jā, tev taisnība. Taču ļoti īpašs siers. Tajā kaut kas ir. Vai sajūti mazas sēkliņas? Vai nejūti neko? Tagad vari atvērt acis un apskatīt to brīnumu, kas ir tavā priekšā.
Anastasija: Es zinu, kas tas ir!
Emīlija: Kā to sauc?
Anastasija: Nezinu, bet tas ir siers Līgo svētkiem. Jā?
Emīlija: Jā! Pareizi! Tas ir skābpiena siers ar ķimenēm. To sauc par Jāņu sieru. Tas tiek gatavots īpaši šiem svētkiem, tas rada īstu vasaras saulgriežu noskaņu. Bez siera nav vasaras saulgriežu.

Aukstā zupa

Ukrainietes Anastasijas dienasgrāmata

Anastasija ir no Ukrainas galvaspilsētas Kijivas.

24. februārī, kad Krievijas karaspēks iebruka Ukrainā, viņas dzīve tāpat kā citiem Ukrainas iedzīvotājiem sagriezās kājām gaisā. Tobrīd viņa bija Krievijā, kur piedalījās raidījuma filmēšanā

3. martā Anastasija no Krievijas devās uz Latviju.

Anastasija Latvijas Televīzijas jauniešu satura platformas "16+" dienasgrāmatu sērijā atklāja dzīvesstāstu, stāstīja par savu ceļu uz Latviju, dalījās ar piedzīvoto uz valstu robežām, devās ekskursijās un degustēja mūsu ēdienus.

 

Emīlija: Laiks nākamajam. Tas ir patiesi īpašs.
Anastasija (pasmaržo): Es zinu, kas tas ir! Mana mīļākā zupa ar kefīru un tiem sarkanajiem dārzeņiem – ukraiņu valodā burjak.
Emīlija: Jā, ar bietēm.
Anastasija: Tur ir olas, loki..
Emīlija: Jā, loki. Dilles. Domāju, tu vari atvērt acis. To sauc par auksto zupu, daži to dēvē par vasaras zupu. Tā ir līdzīga okroškai, taču tā nav ar kvasu, bet ar kefīru. Mums arī garšo kefīrs, mēs to bieži dzeram, tas ir mūsu virtuves pamatā.
Anastasija: Es gatavoju okrošku ar kefīru. Ļoti līdzīgi.
Emīlija: Būtībā tu tagad esi latviete.
Anastasija: Jā. Man garšo tā zupa.

Rūgušpiens

Emīlija: Nākamais ir kaut kas līdzīgs aukstajai zupai, taču ne gluži. Vari to pasmaržot.
Anastasija: Krējums? Nē? Piens! Nē…
Emīlija: Jā. Tu esi tuvu. Domāju, vari atvērt acis un paskatīties, kā tas izskatās.  Piens, tikai mazliet vecs.
Anastasija: Vecs piens?
Emīlija: To sauc par rūgušpienu. Vari to pagaršot, tikai uzmanīgi.
Anastasija: Nē... Ja gribētu skriet uz tualeti… Tad tā ir pareizā izvēle. Detokss. Domāju, šodien man būs detoksa ballīte.
Emīlija: Tev būs latviešu ēdienu sajaukums un pa virsu šis, būs lieliski. Priekā!
Anastasija: Priekā!

Uzpūtenis

Anastasija: Nav izteikta aromāta.
Emīlija: Tekstūra ir ļoti interesanta. Ņem to lēnām.
Anastasija: Ak, dievs!
Emīlija: Līdz šim tev visi ēdieni garšoja. Mēģini paņemt šķidrumu un ēst kopā ar to, ko tu ēd tagad. Jā, tieši tā, latviešu stilā.
Anastasija (šķobās): Kaut kāda mannā putra!
Emīlija: Vari atvērt acis.
Anastasija: Ak, dievs, kas tas tāds? Šis garšo, bet tas ūdens…
Emīlija: Piens! Ūdens?
Anastasija: Tas ir piens!?
Emīlija: Tas nav skābs.
Anastasija: Jā, pareizi. Vai tev tas garšo?
Emīlija: Man tiešām garšo. Tas ir manas bērnības ēdiens. Viens no maniem mīļākajiem ēdieniem. Iespējams, pats mīļākais. Kas bija tavs bērnības kārums vai deserts Ukrainā? Ko tu atceries? Ko tev ļoti kārojās?
Anastasija: Patiesībā man negaršo saldumi…
Emīlija: Anastasija!
Anastasija: …un deserti.
Emīlija: Tev jānosauc vismaz viens.
Anastasija: Burkāni ar cukuru.
Emīlija: Burkāni ar cukuru?
Anastasija: Jā.
Emīlija: Interesanta izvēle, man jāatzīst.
Anastasija: Burkāni ar cukuru un gogelmogels.
Emīlija: Bet šis ir līdzīgs!
Anastasija: Nē!


Emīlija: Līdz šim brīdim – kas tev vislabāk patika no tā, ko tu pagaršoji?
Anastasija: Aukstā zupa. Jā, un tas pirmais. Pupas… Zirņi!
Emīlija: Jā, zirņi ar speķi. Ziemassvētku ēdiens un vasaras ēdiens.
Anastasija: Un siers! Līgo siers.
Emīlija: Tev garšo tradicionālais ēdiens, kas saistīts ar vasaru un svētkiem: Ziemassvētku zirņi, Jāņu siers un vasaras zupa.
Anastasija: Jā.


Kaņepju sviests

Emīlija: Tagad vari ar aizvērtām acīm pagaršot šo. Tā ir šķēle. Vari likt to mutē. Tas tiešām ir garšīgs, man tā šķiet. Kas notiek, Anastasija? Tava seja!
Anastasija: Kaut kas čirkst man starp zobiem. Kā smiltis.
Emīlija: Nē, ne gluži. Kaut kas labāks. Tas nav no Jūrmalas. Vari atvērt acis un apskatīt tās “smiltis”.
Anastasija: Kas tas ir?
Emīlija: Pēc kā izskatās? Vai tas tev kaut ko atgādina?
Anastasija: Smiltis….Kā smiltis pludmalē.
Emīlija: Jā, es redzu, kāpēc. Patiesībā tas ir sviests, bet tajā kaut kas ir – kaņepes. Ja maizes šķēle nokrīt zemē, tad pirms ēšanas tā jānoskūpsta. Maize ir visu ēdienu māte. Ja to sadusmo, tad mājā var notikt sliktas lietas. Vienmēr izturies uzmanīgi pret maizi.
Anastasija: Kaņepes! Skaidrs!
Emīlija: Vai tu tās pazīsti? Vai tev ir kaut kas līdzīgs?
Anastasija: Nē, man nav!
Emīlija: Tas ir garšīgs, vai ne?
Anastasija: Jā.
Emīlija: Tu nevarēji iedomāties tādu garšu.
Anastasija: Kā pastēte.
Emīlija: Jā, tā ir kā vegānu pastēte. Tieši tā.

Sautēti kāposti

Emīlija: Šim ēdienam ir ļoti īpaša garša un smarža.
Anastasija: Man patīk aromāts. Nezinu, kas tas ir, bet smaržo labi. Un šķiet, ka es zinu, kas tas ir.
Emīlija: Un tagad liec mutē.
Anastasija: Kāposti!
Emīlija: Jā, jā! Kāposti, tieši tā! Vari atvērt acis. Tu tos jau pazīsti.
Anastasija: Man tie garšo kopā ar kartupeļiem.
Emīlija: Jā, tā var. Par šo ēdienu ir kāds stāsts. Populārā folkloriste Aīda Rancāne saka, ka kāposti ir saistīti ar laulībām. Ja maza meitene vai veca sieviete stāda kāpostus, tie neaug pārāk labi. Tas jādara jaunai sievietei – kā mēs abas. Vai esi precējusies?
Anastasija: Nē.
Emīlija: Es arī ne. Mums vajadzētu stādīt kāpostus, tad tie labi augs.

Biezpiena sieriņš

Emīlija: Mūsu priekšā ir pēdējais ēdiens. Vari pasmaržot.
Anastasija: Tas ir kaut kas salds. Šokolāde.
Emīlija: Jā.
Anastasija: Krējums?
Emīlija: Nē.
Anastasija: Es paļaujos uz sevi. Skābais krējums un šokolāde?
Emīlija: Tu esi tuvu. Ar aizvērtām acīm paņem karotīti. Paņem kumosiņu. Liec mutē. Pasaki man, ko tu par to domā?
Anastasija: Tā ir kūka.
Emīlija: Nē.
Anastasija: Šokolādes kūka.
Emīlija: Vari atvērt acis, tad redzēsi, ka tā nav šokolādes kūka.
Anastasija: Ak, dievs! Sieriņš!
Emīlija: Jā. Tas ir biezpiena sieriņš.
Anastasija: Pēc kāpostiem ir ļoti grūti noteikt. Es tos ēdu katru rītu. Saproti?
Emīlija: Tavas acis, precīzāk – deguns – tev melo.

Emīlija: Tagad, kad esi nogaršojusi visus mūsu iecienītākos ēdienus, vēlos tev jautāt: lūdzu, nosauc trīs īpašības vārdus, kas raksturo latviešu virtuvi. Kas tev nāk prātā, kad iedomājies latviešu virtuvi un tradicionālos ēdienus?
Anastasija: Nav ļoti izteikts aromāts, bet ļoti laba garša. Daudz piena produktu. Daudz maizes, bet tā ir otrajā vietā. Un… Kur ir gaļa? Un zivis? Kur ir zivis? Ukraiņu tradicionālajā virtuvē ir daudz gaļas, nav tik daudz saldumu, ēdienam ir arī ļoti izteikts aromāts. Kad ienāc dzīvoklī un sajūti…
Emīlija: Tu sajūti smaržu.
Anastasija: Jā. Kā reklāmā.

Anastasija: Es šo sēriju ļoti gaidīju, jo tiešām gribēju pagaršot jūsu tradicionālos ēdienus. Vēlos pateikties par šo prezentāciju. Tu ļoti daudz pastāstīji par jūsu tradicionālajiem ēdieniem. Tagad es iešu meklēt recepti tiem zirņiem-pupām. Vēlos pati pagatavot. Liels paldies!

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti