Dienas ziņas

Ģ.Eliasa muzeja krājumā nonācis vērtīgs dālderis

Dienas ziņas

Skolēniem barikāžu laiku grūti izprast

"Smeķīgā sestdiena" Kuldīgas novada muzejā

Kuldīdzniekus pulcēs «Smeķīgās sestdienas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem un 4 mēnešiem.

Lai saglabātu vietējo kulināro mantojumu, Kuldīgas novada muzejā pirmo reizi aizsākts pasākumu cikls „Smeķīgā sestdiena”. Tajā varēs uzzināt ne tikai par dažādu ēdienu vēsturi, bet arī rīkos degustācijas. Pirmā tikšanās jau aizvadīta. Tajā iepazīta Latvijā izdoto pavārgrāmatu vēsture.

Jolanta Mediņa ir Kuldīgas novada muzeja Pētnieciskā darba nodaļas vadītāja. Viņa ar pietāti attiecas ne tikai pret novada, bet arī savas dzimtas vēsturi. Jolanta ir kuldīdzniece ceturtajā paaudzē, viņas ģimenē sievietēm vienmēr paticis gatavot, un tā Jolantai sakrājies plašs recepšu pūrs, dažādi stāsti par ēst gatavošanu un arī daudz izziņas materiāla par ēdienu vēsturi. Tāpēc radusies ideja muzejā veidot  pasākumu ciklu „Smeķīgās sestdienas”. Tas ļaus  uzzināt arī pasākuma dalībnieku stāstus un receptes, līdz ar to papildināt šo muzeja nemateriālā kultūras mantojuma daļu.

“Zinātņu akadēmijā ir savāktas mūsu pusē dažādas receptes, ja pie tā nepiestrādāsim, tad iztrūks viens liels posms, tas būs  padomju laiks un mūsdienas,” vienu no mudinājumiem rīcībai min Jolanta Mediņa.

Viņa atzīst, ka ēst muzejā negatavos, bet gan degustēs viņas pagatavoto pēc senas receptes atbilstoši nodarbības tēmai. Pirmajā reizē tā bija magoņmaize un saldskābmaize ar kaņepju un ķiploku sviestu. Tas bija kā papildinājums mākslas zinātņu doktores, RISEBA docentes Astras Spalvēnas stāstījumam par pavārgrāmatu vēsturi Latvijā.

“Interesanti skatīties uz receptēm, kas atkārtojas, pazūd un kaut kādā brīdī ir atkal. Viens piemērs: 19. gs Latvijas muižās gatavoja  krēmbrulē, kas pazuda un tagad parādās kulinārā mantojuma statusā.”

Pasākuma apmeklētāja Aija Stengrevica priecājas, ka  te var iegūt jaunas zināšanas, un sola aicināt li`dzi citus interesentus.

“Smeķīgās sestdienas” Kuldīgas novada muzejā būs reizi mēnesī, un nodarbību tēmas jau esot izstrādātas visam gadam. Piemēram, tiks runāts pa graudaugiem, maizi, sklandraušiem, arī plātsmaizēm, raušiem un citiem ēdieniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti