Bēgļi - pavāri integrējas mītnes valstīs, iepazīstinot ar nacionālo virtuvi

Pagājuši jau vairāk nekā divi gadi kopš brīža, kad Eiropa negaidīti saskārusies ar milzīgu bēgļu pieplūdumu no Tuvo Austrumu valstīm, lielākoties no kara plosītās Sīrijas. Situācija aizvien ir sarežģīta. Bēgļu sadale valstu starpā nerit tik raiti, kā bija plānots sākumā. Tomēr bēgļu integrācija uzņemšanas valstīs pakāpeniski notiek. Par to liecina arī Bēgļu pārtikas festivāls, kas pērn pirmo reizi tika veiksmīgi aizvadīts Francijā. Sekojot šim piemēram, šogad pasākuma rīkošanu uzņēmušās jau sešas valstis, tostarp Grieķija.

Bēgļi - pavāri integrējas mītnes valstīs, iepazīstinot ar nacionālo virtuvi
00:00 / 05:39
Lejuplādēt

Sīrietim Abdulramanam ir 25 gadu pavāra darba pieredze

Ir nedaudz pāri sešiem vakarā, kad vienā no restorāniem Atēnu centrā sāk ierasties pirmie apmeklētāji. Šovakar te visi galdiņi jau rezervēti. Turklāt visas 100 vietas tika pieteiktas divās trijās dienās, kopš tika paziņots, ka šeit notiks Bēgļu pārtikas festivāls. Un tas nozīmē, ka tradicionālās grieķu virtuves vietā šovakar tiks pasniegti Sīrijas nacionālie ēdieni, ko pagatavojis īsts aroda meistars – Sīrijas šefpavārs Abdulramans Al-Hallaks.

Viņa profesionālā pieredze ir ievērības cienīga – 25 gadus viņš ir strādājis vairāk nekā simt restorānos gan dzimtajā Sīrijā, gan ārvalstīs. Pirms dažiem gadiem gaisa uzlidojumos vesela viņa mājas apkaime Damaskā tikusi nolīdzināta zemei, tāpēc kopā ar sievu un pieciem bērniem nācās doties bēgļu gaitās, un kopš pērnā gada rudens Abdulramans atrodas Grieķijā

''Manas sajūtas saistībā ar šo festivālu ir ļoti jaukas. Šis ir mans pirmais solis pretim panākumiem.

Es prezentēju savas valsts nacionālo virtuvi labiem cilvēkiem, kas ir uzņēmuši mūs šeit. Esmu priecīgs par iespēju piedāvāt viņiem kaut šo mazumiņu, lai padarītu viņus laimīgus,'' saka Abdulramans.

Atmiņas par dzimto Sīriju, tās smaržām un garšām Abdulramanam ir nedalāmi saistītas ar profesionālajām ēdiena gatavošanas iemaņām. Neskatoties uz daudzām grūtībām, kas pavadītas, izcīnot ceļu līdz jaunai mājvietai, arī šeit, Grieķijā, šefpavārs vēlas turpināt darīt to, ko zina vislabāk – gatavot ēdienu. Sarunā ar Latvijas Radio viņš atklāj savu sapni – atvērt Atēnās savu restorānu. Un kāpēc gan ne? – festivāls dod iespēju bēgļiem un vietējiem iedzīvotajiem satikties un labāk iepazīt vienam otru. Caur ēdienu, nevis caur televizora ekrānu. Tāds arī ir galvenais mērķis festivāla idejas autoram – francūzim Luisam Martenam, kurš tā dēļ atlidojis speciāli uz Atēnām:

''Mūs ļoti iespaidoja pārsvarā negatīvas ziņas saistībā ar bēgļiem, kā dēļ tiek aizmirsts, ka viņi ir tādi paši cilvēki kā jūs un es. Viņiem ir zināšanas un prasmes, kultūras īpatnības. Tā ar pārtikas palīdzību vēlējāmies mainīt komunikāciju no negatīvas uz pozitīvu. Ēdiens ir, iespējams, pirmā vai arī pēdējā lieta, kas paliek ar tevi, kad tev jābrauc prom no savas valsts.''

Bēgļu pārtikas festivāla ideja radusies Francijā

Viss sākās pērn Francijā, kad Martena ideju apņēmās īstenot nevalstiska organizācija ''Food Sweet Food'' kopā ar Apvienoto Nāciju Bēgļu aģentūru. Bēgļu pārtikas festivāls notika divās Francijas pilsētās – Lionā un Strasbūrā - un guva satriecošus panākumus. 11 restorānos tika uzaicināti bēgļi meistari no Indijas, Irānas, Ziloņkaula Krasta, Krievijas, Šrilankas un Sīrijas. Pasākumu apmeklēja tūkstotis ēdiena baudītāju.

Šogad festivāla ģeogrāfija izpletās, ideju pārņēma vēl piecas valstis - Beļģija, Spānija, Nīderlande, Itālija, Grieķija, kopumā 13 pilsētas un 80 restorāni.

Atēnās šonedēļ piecos restorānos piecas dienas pēc kārtas (18-22.jūnijā) gatavojuši šefpavāri - bēgļi no Irānas, Sīrijas, Somālijas un Afganistānas. Atsaucība liela gan no restorānu īpašniekiem, gan viņu klientiem. Piecās dienās sīriešu tradicionālo ēdienu nogaršojuši ap tūkstoš atēniešu. Ar savām pārdomām ar Latvijas Radio dalās restorāna menedžeris Kostis Fragkos:

''Kad mums piedāvāja uzaicināt bēgļu šefpavāru, es teicu uzreiz - protams, mēs esam par! Man ir daudz draugu nevalstiskajās organizācijās, kas strādā ar bēgļiem, līdz ar to es zinu, ar kādām sāpēm un agoniju bēgļi sastapušies visus šos gadus, kopš viņu valstīs notiek karš. Jā, mēs vēlamies palīdzēt! Atēnās ir daudz iespēju. Bet tā ir arī iespēja izmēģināt ko jaunu. Un grieķu sabiedrības reakcija bija lieliska, cilvēki vēlas sniegt palīdzīgu roku, līdz ar to mēs paši organizēsim vēl vienu līdzīgu pasākumu nākamnedēļ.''

Restorānu apmeklētāji paliek apmierināti

Kebabs, tabulē salāti, humuss, falafels, austrumu saldums kataifi - tie ir tikai daži no Sīrijas tradicionāliem ēdieniem, ko sīriešu šefpavārs gatavojis kopā ar saviem grieķu kolēģiem. Lai arī ēdieni grieķu sabiedrībai ir zināmi, tomēr gatavošanas tehnoloģijas un garša nedaudz atšķiras. Kā stāsta festivāla aktīviste Anita Robēre, ideju apmaiņa vienmēr ir veiksmīga, un apmeklētāji paliek apmierināti:

''Cilvēki nāk, lai iepazītu jaunas garšas.

Piemēram, kāds ir grieķu-irāniešu vai grieķu-sīriešu savienojums. Atsauksmes ir ļoti pozitīvas. Cilvēki ir atklājuši jaunas garšas un garšvielas. Piemēram, viens no festivāla dalībniekiem ir restorāns Atēnās, kas specializējas uz zivju ēdieniem. Tur viņi uztaisīja zivi ar somāliešu garšvielām, kas bija ļoti interesanti!''

Organizatori cer, ka nākamgad Bēgļu pārtikas festivālu uzņems aizvien jaunas valstis. Kā sarunā ar Latvijas Radio atzīst idejas autori, viņi priecātos, ja tā būtu arī Latvija. Viss, kas nepieciešams, ir pilsoņu iniciatīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt