5 sildoši un sātīgi ēdieni rudenī «Īsto latvju saimnieču» gaumē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada un 6 mēnešiem.

Zupas, brieža šmoris un cūkgaļas ribiņas – ēdieni, kuri pavisam noteikti iederas uz rudenīgajiem pusdienu galdiem. Sātīgo ēdienu receptes piedāvā Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces.

Mājas vistas buljons ar profitroļiem jeb knēdeļiem

Recepti piedāvā Vineta Cipe.

Vinetas Cipes gatavotais mājas vistas buljons ar profitroļiem jeb knēdeļiem.
Vinetas Cipes gatavotais mājas vistas buljons ar profitroļiem jeb knēdeļiem.

Nepieciešams:

Recepte 15 porcijām

  • 3–4 litri ūdens
  • 1 vista
  • 2 burkāni
  • 1 sīpols
  • 1 šķēle selerijas saknes
  • diļļu kāti
  • pētersīļu kāti
  • 15 melnie pipargraudi
  • 8 smaržīgie pipari
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 3 krustnagliņas
  • čili pipari
  • 2 lauru lapas
  • 6–8 daiviņas ķiploka
  • muskatrieksts

Visas saimnieču receptes no šīs un iepriekšējām sezonām meklē šeit.

Pagatavošana:

Katlā uzvāra ūdeni un ieliek vistu, dārzeņus, zaļumus, piparus, sāli, krustnagliņas un lauru lapas. Liesmu noregulē tā, lai buljons nedaudz burbuļo, un vāra uz lēnas uguns trīs stundas. Pēc tam izņem vistu un dārzeņus. Katlā caur ķiplokspiedi iespiež ķiploka daiviņas un pierīvē nedaudz muskatrieksta. Vāra vēl pāris minūtes, noceļ no uguns un, nenoņemot katlam vāku, 15 minūtes ļauj ievilkties. Tad nokāš, izgaršo sāli un pēc vajadzības pieber. Buljona krāsai jābūt piesātināti dzeltenai.

Profitroļi jeb knēdeļi

Nepieciešams:

(sanāks pilns zupas šķīvis ar kaudzīti)

  • šķipsna sāls
  • šķipsna cukura
  • 3–4 ēdamkarotes ūdens
  • 1 ēdamkarote saldā krējuma
  • 2 olas
  • 3 ēdamkarotes miltu

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas liek bļodā un sakuļ. Mīklai jābūt tik šķidrai, lai tā brīvi tecētu cauri caurdurim. Sakarsētā pannā lej eļļu un uzkarsē. Turot caurduri virs pannas, pa nelielai devai lej mīklu un kustina caurduri pa labi, pa kreisi, lai, cauri līstot, veidojas pilītes. Kad tās eļļā kļuvušas smuki brūnas, liek uz virtuves salvetes, lai tā uzsūc lieko eļļu. Pie buljona pievieno pasniegšanas brīdī.

Brieža gaļas šmoris

Recepti piedāvā Ināra Zadaua.

Pagatavošanai nepieciešams:

  • Brieža gaļa
  • Garšvielu maisījums
  • Medus
  • Sinepes
  • Kadiķogas
  • Svaigas upenes
  • Sarkanvīns
  • Lauru lapas
  • Raudene
  • Timiāns
  • Sīpoli
  • Burkāni
  • Kālis
  • Selerijas sakne
  • Paprika
  • Ķiploki
  • Buljons
  • Tomātu pasta
  • Saldais krējums

Pagatavošana:

Nogatavinātu brieža teļa gurna mīkstumu sagriež paliela izmēra kumosos, apviļā garšvielu maisījumā, tad medū, sinepēs un kadiķogās. Pārlej marinādi, kas pagatavota no svaigām, saberztām upenēm, sarkanvīna, lauru lapām, raudenes un timiāna. Liek ledusskapī vismaz uz stundu. Pēc tam gaļu pannā apcep un liek cepamtraukā, kur jau izkārtoti rupji sagriezti sīpoli, burkāni, kālis un selerijas sakne.

Pa virsu liek apceptas paprikas šķēles, ķiploku un lauru lapas. Pielej sarkanvīnu un buljonu, pievieno tomātu pastu. Uzliek vāku un sautē cepeškrāsnī 195 grādos divas stundas. Beigās pielej saldo krējumu. Pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, ķirbjiem un papriku.

Zivju zupa "Lubāna klasika"

Recepti piedāvā Anna Macāne.

Zivju zupa "Lubānas klasika"
Zivju zupa "Lubānas klasika"

Zupai nepieciešams:

  • brekši
  • zandartu galvas un asakas
  • sāls
  • burkāni
  • smaržīgie pipari
  • diļļu kāti
  • kartupeļi
  • sīpoli

Pagatavošana:

Brekšiem noņem zvīņas, izķidā un izņem žaunas. Kopā ar zandartu galvām un asakām liek aukstā ūdenī, pieber sāli un uz lēnas uguns vāra vismaz stundu, vairākkārt nosmeļot putas. Jo vairāk zivju, jo ilgāk vāra, jo tumīgāks būs buljons. Kad brekši sāk atdalīties no asakām, zivis izņem no buljona un izlupina no asakām. Zivs gaļu liek atpakaļ buljonā, pievieno smalki sagrieztus burkānus, smaržīgos piparus, diļļu kātus, pēc laiciņa arī kartupeļus un sīpolus. Pirms pasniegšanas zupā ieber sakapātus lociņus un dilles.

Cūkgaļas ribiņu pagatavošanas knifi

Stāsta Nora Poiša.

Nepieciešams:

  • cūkgaļas ribiņas
  • marināde
  • bārbekjū glazūra

Pagatavošanā ir trīs galvenie posmi:

  1. Ribiņu novārīšana. Ribiņas sagriež porciju lielumos un vāra. Vārīšanas ilgums ir atkarīgs no porcijas lieluma. Ribiņām ir jābūt izvārītām, bet ne pārvārītām. Gaļai pievieno nedaudz garšvielu un sāli.
  2. Ribiņu marinēšana. Sagatavo marinādi, izvēloties sev tīkamās garšvielas, un iesmērē ar to ribiņas. Ļauj ievilkties vismaz 8 stundas.
  3. Ribiņu cepšana. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, izklāj ribiņas uz cepamplāts, iesmērē ar iepriekš sagatavotu glazūru (Nora Poiša tai piešauj arī burbonu) un cep aptuveni 15 minūtes.

"Viesi saka, ka ar mūsu glazūru varot apēst jebko, tādēļ iesakām īpaši piemeklēt vai izveidot sev tīkamu glazūru," sacīja saimniece.

Izceptas ribiņas izņem no cepeškrāsns un pirms pasniegšanas vēlreiz pārsmērē ar glazūru.

Pasniedz ar svaigiem vai sautētiem dārzeņiem, vārītiem vai ceptiem kartupeļiem vai kartupeļu sacepumu. Piedevas var izvēlēties pēc sirds patikas. Lielbornes muižā ribiņas pasniedz ar burkānu un apelsīnu biezeni, karamelizētiem burkāniem un saldkrējuma mērci.

Zivju frikadeļu zupa

Recepti piedāvā Iveta Celkarte.

Zivju bumbiņ’ zupiš’.
Zivju bumbiņ’ zupiš’.

Nepieciešams: 

  • Zivis
  • Olas
  • Rīvmaize
  • Ķiploki
  • Sinepes
  • Melnie pipari
  • Sāls
  • Ūdens
  • Sīpoli
  • Lauru lapas
  • Garšvielas
  • Dilles
  • Burkāni
  • Kartupeļi

Pagatavošana:

Svaigu zivi notīra, izķidā, izgriež asakas un samaļ. Zivs masai liek klāt olas, rīvmaizi, piespiež ķiplokus, pieber melnos piparus un sāli. Visu kārtīgi samaisa un veido frikadeles.

Katliņā lej ūdeni, iemet sagrieztus sīpolus, melnos piparus, lauru lapas, garšvielas, veselu ķiploka galviņu, dilles un sāli. Kad zupa uzmet burbuli, vāra apmēram 10 minūtes. Tad pieliek sagrieztus burkānus. Kad burkāni ir gandrīz mīksti, liek klāt sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, katlā liek zivju frikadeles. Kad frikadeles ir uzpeldējušas zupas virspusē, katlu noņem no uguns un ļauj zupai vēl apmēram 10 minūtes ievilkties. Pasniedz ar svaigām dillēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti