Kā ēst veselīgāk, no kādiem produktiem ikdienā vajadzētu izvairīties, eksperti atklāj LTV "Rīta panorāmas" sižetā.
Latvijā bērnu ēšanas paradumi ir dažādi, netrūkst arī našķu un saldinātu dzērienu.
Rīgas Franču liceja medmāsa Elga Kleismente iesaka brokastīs ēst biezputru, jo tā organismā pārstrādājās lēnāk, līdz ar to sāta sajūta ir ilgāka, bērni var sagaidīt siltās pusdienas skolā. Ja vecāki ieklausīsies un palīdzēs atbalstīt veselīga uztura izvēli, bērniem būs labāka veselība, bet bez vecāku audzināšanas skolai grūti izmainīt bērna ēšanas paradumus.
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciāliste Olga Ļubina skaidro, ka neveselīgam uzturam var būt dažādas sekas – liekais svars, kuņģa zarnu trakta veselības problēmas, gastrīts un kairinātu zarnu sindroms.
Bērniem jāēd trīs līdz četras reizes dienā. Jāizvēlas sātīgas brokastis un pusdienas, launagā augļi, vakariņām jābūt vieglām.
Viena no lielākajām problēmām bērna ēdienkartē ir cukurs, tas ir jogurtos, brokastu pārslās un saldajos dzērienos.
Diētas ārste Lolita Neimane iesaka labu formulu 5:2:1:0.
5 - pieci dārzeņi un augļi katru dienu.
2 - ne vairāk kā divas stundas pavadītas pie televizora vai datora.
1 - viena stunda fizisko aktivitāšu katru dienu.
0 - nekādu cukura dzērienu.
Speciālisti ikdienas uzturā iesaka iekļaut graudaugus, gaļu, zivis, piena produktus, pākšaugus, riekstus, dažādas sēklas, šķiedrvielas un tīru ūdeni.