Sandra Stabinge sarunā atklāj, ka skolas dārzam ir bioloģiskā sertifikācija, rit jau otrais pārejas gads. Dārzam ir trīs daļas, vienā darbojas skolas bērni, otrā aug dārzeņi skolas kopgaldam, trešā saimnieko Sandra, izmēģinot dažādas sēklas. Viens viņas mērķis ir atrast tās šķirnes, kas šajā zemē vispiemērotākās. Tāpat Sandra veido Latvijas seno cukurzirņu kolekciju, jo tie ārkārtīgi strauji izzūd. Viņas nodoms ir modi pagriezt uz otru pusi, ka vērtīgāks ir pašu, ne tas, kas spīdīgajās paciņās, otrs – lai vairotu šo šķirni.
Arī Dārtai ir savs dārziņš skolēnu dārzā. Dārta savā dārziņā šogad ir iestādījusi kukurūzu, pupas, zemenes un dažādas puķes.
Kamēr top pamatēdiens, Sandra cienā ar pašas ceptu maizi un arī žāvētiem augļiem. Ģimene ēd arī veikalā pirktu maizi, bet Sandra mudina labāk iegādāties pilngraudu maizi.
“Baltie milti paredzēti izcilām smalkām tortēm svētkos, ikdienā tie nav labi,” vērtē Sandra.
Dārtas iecienītie biešu plācenīši
Nomizo un sarīvē svaigas bietes. Rīvēto masu dažas minūtes apsautē katliņā, kurā ieliets nedaudz ūdens. Atdzesē, pieliek olu, rīvētu sieru un ķiplokus, ja vēlas.
Vegānu versija: rīvētām bietēm pievieno griķu (vai zirņu) miltus (karstā biešu masa nav jādzesē, kā gadījumā ar olu) un/vai maltas, mazliet izmērcētas linsēklas, rauga pārslas. Var pievienot sēklas vai maltus riekstus.
Plācenīšus cep uz pannas no abām pusēm.
Pastinaka uzkoda
Nomizo pastinaku, sagriež ripiņās, apcep no vienas puses, apgriež, vēl nedaudz pacep un tad uz katras ripiņas uzliek sieru (Sandras ieteikums – Preiļu Čedars). Ļauj tam izkust.